heal.abstract |
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε ο μηχανισμός έκλουσης 37 φαρμακευτικών ουσιών ποικίλης δομής, φυσικοχημικών ιδιοτήτων και φαρμακολογικής δράσης με τη μέθοδο της μικκυλιακής υγροχρωματογραφίας βιοκατανομής (BMC), χρησιμοποιώντας το ουδέτερο τασενεργό Triton X-100.
Η στατική φάση που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια συμβατική στήλη αντιστρόφου φάσεως, η οποία τοποθετήθηκε σε υδατόλουτρο στους 37oC για ακριβέστερη προσομοίωση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος. Ως κινητή φάση επιλέχθηκε ρυθμιστικό διάλυμα που φωσφορικών αλάτων που περιείχε το ουδέτερο τασενεργό Triton X-100. Η pH της κινητής φάσης ρυθμίστηκε σε 7.40 (φυσιολογικό pH), ενώ στην περίπτωση όξινων και αμφολυτικών φαρμάκων πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και σε pH=5.50 για την καλύτερη προσομοίωση της γαστρεντερικής απορρόφησης αυτών των φαρμάκων. Για κάθε φάρμακο υπολογίσθηκε πειραματικά ο συντελεστής κατακράτησης (logk(Triton X-100)) με βάση τον χρόνο ανάσχεσης αυτού και τον χρόνο έκλουσης μιας μη κατακρατούμενης από την στήλη ουσίας (κιτρικό νάτριο).
Οι πειραματικές τιμές logk(Triton X-100) που ελήφθησαν συνδυάστηκαν με αντίστοιχες τιμές άλλων φαρμάκων που μετρήθηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες σε προηγούμενες έρευνες του Εργαστηρίου και συγκρίθηκαν με πειραματικές τιμές logk που προέκυψαν με χρήση διαφορετικών τασενεργών σε προηγούμενες διπλωματικές εργασίες του Εργαστηρίου.
Έγινε, επίσης, σύγκριση των τιμών logk(Triton X-100) και με τους συντελεστές κατακράτησης και μερισμού logD και logP σε σύστημα κ-οκτανόλης- νερού, καθώς και με συντελεστές κατακράτησης από χρωματογραφία ακινητοποιημένων τεχνητών μεμβρανών (IΑΜ). Η διαφορά τιμών logk(Triton X-100) μεταξύ των pH 7.40 και 5.50 για όσες φαρμακευτικές ουσίες αναλύθηκαν και στις δύο τιμές pH, επιβεβαιώνει την αυξημένη κατακράτηση των όξινων ουσιών σε πιο όξινο pH και την παρόμοια έκλουση των αμφοτερικών ουσιών στις 2 τιμές pH.
Ακολούθως, οι τιμές logk(Triton X-100) συγκρίθηκαν με πρωτόκολλα κυτταρικής διαπερατότητας και συγκεκριμένα τα πρωτόκολλα κυτταρικών σειρών Caco-2 προερχόμενα από αδενοκαρκίνωμα του επιθηλίου του παχέος εντέρου και το πρωτόκολλο παράλληλων τεχνητών λιπιδικών μεμβρανών PAMPA. Προέκυψε συσχέτιση με τους συντελεστές κατακράτησης της μικυλλιακής χρωματογραφίας, η οποία ενισχύεται με την εισαγωγή δείκτη πολικότητας ή σχηματισμού δεσμού υδρογόνου. Τέλος, με βάση τους συντελεστές logk(Triton X-100) αναπτύχθηκαν 3 μοντέλα πρόβλεψης της έκτασης (%) της πρωτεϊνικής σύνδεσης, τα οποία επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας 22 φάρμακα ελέγχου και έδωσαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, αναπτύχθηκε ένα μοντέλο πρόβλεψης του όγκου κατανομής, μιας φαρμακοκινητικής παραμέτρου που προβλέπεται γενικά με δυσκολία, το οποίο έδωσε σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η μέθοδος είναι απλή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία σε οποιοδήποτε υγροχρωματογραφικό σύστημα, δεν απαιτεί ακριβές στατικές φάσεις παρά μόνο μια εύκολα διαθέσιμη συμβατική χρωματογραφική στήλη, μπορεί να αυτοματοποιηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε μια ικανοποιητική εκτίμηση φαρμακοκινητικών παραμέτρων. |
el |