dc.contributor.author | Ηλιόπουλος, Χαράλαμπος | el |
dc.contributor.author | Iliopoulos, Charalampos | en |
dc.date.accessioned | 2022-12-08T09:43:53Z | |
dc.date.available | 2022-12-08T09:43:53Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/56378 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24076 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Επαγγελματική ψύξη | el |
dc.subject | Θάλαμος αποθήκευσης | el |
dc.subject | Ενεργειακή κλάση | el |
dc.subject | Ψυκτικός κύκλος συμπίεσης ατμών | el |
dc.subject | EEPLIANT2 | en |
dc.subject | Cooling chambers | en |
dc.subject | EPREL | en |
dc.subject | ProSafe | en |
dc.subject | Energy Label | en |
dc.subject | Refrigerated Cabinets | en |
dc.subject | ΕΝ16825:2016 | en |
dc.title | Πειραματικός θερμικός ισολογισμός και καταγραφή χρόνων συντήρησης ή κατάψυξης προϊόντων σε ψυκτικό θάλαμο. | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.secondaryTitle | Experimental heat balance and recording of storage or freezing time of the products in a cooling chamber | en |
heal.classification | Βιομηχανική Ψύξη | el |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2021-10-02 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπό έχει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της εξοικονόμησης στον τομέα των επαγγελματικής ψύξης, κυρίως σε θαλάμους αποθήκευσης προϊόντων. Η απαίτηση για πιο αποδοτικούς θαλάμους, προκύπτει σύμφωνα με Ευρωπαϊκές οδηγίες στις οποίες εναρμονίζονται εταιρείες κατασκευής προϊόντων. Απορρέει ωστόσο και από τις σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικές τάσεις προς ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας με νέους αυτοματισμούς, νέα συστήματα εξοικονόμησης, που αποφέρουν μεγιστοποίηση της απόδοσης, έχοντας κύριο στόχο την μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών CO2. Η ευρωπαϊκή οδηγία EN16825:2016 αποτελεί το πρότυπο για την εναρμόνιση των θαλάμων και ενεργειακή κατάταξη βάσει των χαρακτηριστικών τους. H ενεργειακή κλάση του εκάστοτε προϊόντος, δεν δηλώνει πόση ενέργεια καταναλώνει, όμως αναφέρεται σε ονομαστικές καταναλώσεις που έχουν προκύψει βάσει εργαστηριακών μετρήσεων και αναφέρονται σε τεχνικό έντυπο που συνοδεύει το προϊόν. Οι εντός των ορίων καταναλώσεις, θεωρούνται επιτρεπτές και φιλικές προς το περιβάλλον. Τα ψυγεία που πιστοποιούνται διακρίνονται για τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και λειτουργία τους. Με αυτό τον τρόπο, η επιχείρηση εστίασης, που αποτελεί ένα ξεχωριστό μοντέλο συμπεριφοράς στην επαγγελματική ψύξη, σε σχέση με τον οικιακό εξοπλισμό, έχει μεγάλο πλεονέκτημα οφέλους όπως προκύπτει από ορθές πρακτικές όπως εφαρμόζονται από το προσωπικό της. Η οδηγία EN 16825:2016 και ο καθορισμός λεπτομερειών που αφορούν τα βήματα διεξαγωγής της, βασίστηκε στις λεπτομέρειες όπως αναφέρονται στα κατάλληλα κεφάλαια, αλλά και στο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο της EEPLIANT2, για την σαφέστερη ερμηνεία του και τον τρόπο εξέτασης των δοκιμών. Κύριος σκοπός της EEPLIANT2, είναι να βοηθήσει στην επίτευξη οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών υπό τις οδηγίες της Ε.Ε. για την ενεργειακή σήμανση και τον οικολογικό σχεδιασμό. Η διεξαγωγή των δοκιμών, έγινε στην εκπαιδευτική μονάδα συμπίεσης ατμών (PA HILTON 802) του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, του Ε.Μ.Π. και είχε στόχο, να αναδείξει σε απλά βήματα τον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας. Η μονάδα κατάψυξης του εργαστηρίου, αποτελεί ψυκτικό κύκλωμα χωρίς επιπλέον αυτοματισμούς, με non-inverter συμπιεστή και ρύθμιση της θερμοκρασίας θαλάμου βάσει πιέσεων χαμηλής πίεσης (γραμμή αναρρόφησης). Η διάταξη επιλέχτηκε ως μη πιστοποιημένη, με κύριο σκοπό, να καταδειχθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών, να προταθούν βελτιώσεις, να γίνει αντιληπτό ότι η πιστοποίηση μίας τέτοιας μονάδας με καλή ενεργειακή κλάση έχει δυσκολία και απαιτήσεις από τον κατασκευαστή. Σε αυτή την πρακτική αναδείχθηκαν όλα τα δεδομένα σε τεχνική έκθεση, αποτελέσματα και παραδοχές που καθορίστηκαν κατά την διάρκεια του πειράματος. | el |
heal.abstract | The present dissertation aims to highlight the advantages of energy saving in the field of professional refrigeration, especially in cooling product storage chambers. The demand for more efficient chambers, arises in accordance with European directives in which product manufacturing companies are harmonized. However, it also stems from modern technologies and social trends towards minimal energy consumption with new automations, new savings systems, which maximize efficiency, with the main goal of reducing environmental CO2 emissions. European Directive EN16825: 2016 is the standard for the harmonization of chambers and energy classification based on their characteristics. The energy class of each product does not indicate how much energy it consumes, but it refers to nominal consumptions that have been occurred based on laboratory measurements and referred to a technical form that accompanies the product in its packaging. Consumption within the limits is considered permissible and environmentally friendly. Certified refrigerators are distinguished for their design, technology and operation. In this way, the catering business, which is a distinct model of behavior in professional refrigeration, in relation to home appliances, has a great benefit advantage as evidenced by good practices as applied by its staff. Directive EN 16825: 2016 and the definition of details concerning the steps of its implementation, was based on the details as mentioned in the appropriate chapters, but also on the European protocol of EEPLIANT2, for its clearer interpretation and the way of examining the tests. The main purpose of EEPLIANT2 is to help achieve economic and environmental benefits under EU directives for energy labeling and eco-design. The tests were carried out in the vapor compression cycle, training unit (PA HILTON 802) of the Laboratory of Applied Thermodynamics, NTUA and aimed to show in simple steps how to implement the directive. The refrigeration unit of the laboratory is a refrigeration circuit without additional automation, with non-inverter compressor and chamber temperature regulation based on pressures and more specifically of low-pressure pipe (suction line). The device was selected as non-certified, with the main purpose, to demonstrate test results, to suggest improvements, to realize that the certification of such a unit with good energy class has difficulties and requirements from the manufacturer. In this practice, all data were presented in a technical report, results and assumptions determined during the experiment. | en |
heal.advisorName | Κορωνάκη, Ειρήνη | el |
heal.advisorName | Αντωνάκος, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Κορωνάκη, Ειρήνη | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 168 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: