heal.abstract |
H μελέτη του οργανικού κύκλου Rankine (ORC) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρέχει την δυνατότητα εκμετάλλευσης πηγών θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση οργανικών ρευστών ως εργαζόμενο μέσο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε εφαρμογές μικρής κλίμακας σε αποκεντρωμένες περιοχές, όπου χρησιμοποιώντας θερμότητα προερχόμενη από γεωθερμία, καύση βιομάζας, ηλιακή ενέργεια ή ανάκτηση θερμότητας από καυσαέρια, εκμεταλλευόμενες την τεχνολογία του οργανικού κύκλου Rankine, μπορούν να οδηγήσουν στην συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, στην τριπαραγωγή καθώς και σε ανερχόμενες εφαρμογές αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποτελεί η προσομοίωση οργανικού κύκλου Rankine με το λογισμικό Aspen Plus V11. Συγκεκριμένα μελετάται η δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας καθώς και η δυνατότητα τριπαραγωγής ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης με την τεχνολογία του οργανικού κύκλου Rankine, χρησιμοποιώντας θερμότητα προερχόμενη από συστοιχία παραβολικών ηλιακών συλλεκτών ή ηλιακών συλλεκτών με σωλήνες κενού αέρος.
Στο πρώτο μέλος της εργασίας μελετώνται τα σενάρια συμπαραγωγής μέσω του οργανικού κύκλου Rankine. Αρχικά εξετάζεται το σενάριο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με χρήση οικονομητήρα στην έξοδο του στροβίλου με στόχο τον βέλτιστο βαθμό απόδοσης ηλεκτροπαραγωγής. Κατόπιν εξετάζονται τα σενάρια συμπαραγωγής χωρίς χρήση οικονομητήρα, όπου μελετώνται οι περιπτώσεις μέγιστης και ελάχιστης υπόψυξης στην έξοδο του συμπυκνωτή για κάθε οργανικό ρευστό.
Οι προσομοιώσεις της συμπαραγωγής έλαβαν χώρα για 15 οργανικά ρευστά με θερμοκρασιακό εύρος από 90 ⁰C έως 250 ⁰C. Τα οργανικά ρευστά που μελετήθηκαν είναι το βουτάνιο, το ισοβουτάνιο, το πεντάνιο, το ισοπεντάνιο, το εξάνιο, το τολουόλιο και τα ψυκτικά R-134a, R-C138, R-611, R-31(1B), R-E245, R-227, R-245cb, R-631 και R-123. Όσον αφορά τις εφαρμογές συμπαραγωγής με παροχή θερμότητας στους 90 ⁰C, όπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλιακοί συλλέκτες κενού αέρος, το οργανικό ρευστό R-134a προκρίνεται έναντι των υπόλοιπων ρευστών. Στις εφαρμογές υψηλότερων θερμοκρασιών, 135 έως 250 ⁰C, όπου χρησιμοποιούνται παραβολικοί ηλιακοί συλλέκτες το ισοπεντάνιο επιλέγεται ως βέλτιστο.
Στο δεύτερο μέλος της εργασίας μελετώνται τα σενάρια τριπαραγωγής μέσω του οργανικού κύκλου Rankine σε συνδυασμό με ψύκτη απορρόφησης νερού - βρωμιούχου λιθίου (LiBr). Μελετήθηκαν δύο σενάρια τριπαραγωγής. Στο πρώτο χρησιμοποιείται ένας στρόβιλος για παραγωγή έργου και εξετάζονται τα οργανικά ρευστά πεντάνιο, ισοπεντάνιο και τολουόλιο. Στο δεύτερο χρησιμοποιούνται δύο στρόβιλοι για παραγωγή έργου και εξετάζονται τα οργανικά ρευστά βουτάνιο, ισοβουτάνιο και αιθυλαμίνη (R-631). Το τολουόλιο επιλέγεται ως βέλτιστο οργανικό ρευστό στην περίπτωση της τριπαραγωγής.
Τέλος, στο τρίτο σκέλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας υπολογίζεται για κάθε προσομοίωση η απαιτούμενη επιφάνεια παραβολικών ηλιακών συλλεκτών ή ηλιακών συλλεκτών με σωλήνες κενού αέρος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η απαιτούμενη επιφάνεια των παραβολικών συλλεκτών ανέρχεται σε 208 m2, για την περίπτωση συμπαραγωγής (7,72 kW ηλεκτρικής ενέργειας) με χρήση οικονομητήρα και εργαζόμενο μέσο το ισοπεντάνιο. |
el |