dc.contributor.author |
Μητσιάλης, Σωτήριος
|
el |
dc.contributor.author |
Mitsialis, Sotirios
|
en |
dc.date.accessioned |
2023-01-09T08:16:16Z |
|
dc.date.available |
2023-01-09T08:16:16Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/56544 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24242 |
|
dc.description |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Περιβάλλον και Ανάπτυξη" |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Βιώσιμη και αειφόρος επιχειρηματικότητα |
el |
dc.subject |
Καινοτόμος γεωργία |
el |
dc.subject |
Αστική γεωργία |
el |
dc.subject |
Πράσινη οικονομία |
el |
dc.subject |
Οικονομική ανάλυση |
el |
dc.subject |
Innovative agriculture |
en |
dc.subject |
Microgreens |
en |
dc.subject |
Business plan |
en |
dc.subject |
Green economy |
en |
dc.subject |
Financial analysis |
en |
dc.title |
Μη παραδοσιακή γεωργία και πράσινη οικονομία: Η περίπτωση των μικροφυτικών (microgreens) σε υπόγειους αστικούς χώρους |
el |
dc.title |
Unconventional agriculture and green economy: The case of microgreens in underground urban spaces |
en |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
Οικονομικά του Περιβάλλοντος - Επιχειρηματικότητα |
el |
heal.classification |
Environmental Economics - Entrepreneurship |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2022-10-25 |
|
heal.abstract |
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία ποσοτική μελέτη και διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός επιτυχημένου μοντέλου, καινοτόμου και βιώσιμης επιχείρησης παραγωγής τροφίμων σε αστικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τους δείκτες αξιολόγησης επενδύσεων του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (IRR) και της Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV). Το επιχειρηματικό μοντέλο που εξετάζεται αφορά στη δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής λαχανικών ταχείας ανάπτυξης σε εσωτερικό και ελεγχόμενο χώρο εντός αστικού ιστού και συγκεκριμένα σε υπόγειο αστικό χώρο. Έπειτα από μία διεξοδική βιβλιογραφική επισκόπηση και κριτική θεωρητική ανάλυση, αντιπαραβάλλονται τα είδη της σύγχρονης μη παραδοσιακής γεωργίας και της σύνδεσής τους με την πράσινη οικονομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση γίνεται στην καθετοποιημένη παραγωγή μικροφυτικών - microgreens σε υπόγειους αστικούς χώρους ως μια εναλλακτική και συμπληρωματική παροχή βιώσιμων και αποδοτικών λύσεων εφοδιασμού, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, τροφίμων στις μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Αναφορά, επίσης, γίνεται και στην όλο και αναπτυσσόμενη χρήση και καλλιέργεια μικροφυτικών, καθώς το συγκεκριμένο είδος λαχανικού είναι ένα προϊόν που εισήχθη στην παγκόσμια αγορά μερικά χρόνια πριν και τώρα βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξής του, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του στον χώρο της γαστρονομίας και της υγείας, υιοθετώντας πολλές φορές τον όρο της υπερ-τροφής. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε είχε σκοπό να εξετάσει, εκτός από τη δυναμική μίας αειφόρου πράσινης επιχειρηματικής ευκαιρίας, και τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε ανθρώπους που ζουν σε αστικές περιοχές με υπερπληθυσμό, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό, ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόστος και την διατροφική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει, καθώς αυτού του τύπου η γεωργία δεν επηρεάζεται από οποιεσδήποτε ενδεχόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας γίνεται η παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της νεοσύστατης επιχείρησης παραγωγής μικροφυτικών που εδρεύει σε υπόγειο χώρο εντός του αστικού ιστού, παρουσιάζεται ο στόχος και τα ισχυρά σημεία της επιχείρησης, παρουσιάζεται το προϊόν και οι ανάγκες που καλύπτει, αναλύεται ο ανταγωνισμός και το μερίδιο των καταναλωτών που απευθύνεται, ενώ στο τέλος αναλύεται η χρηματοοικονομική απόδοση που μπορεί να επιτύχει. Μετά την ανάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου και τον έλεγχο της απόδοσής του, παρατίθενται κάποια συμπεράσματα για την εφικτότητα επιτυχίας του συγκεκριμένου μοντέλου παραγωγή και του κλάδου της αστικής γεωργίας γενικότερα. |
el |
heal.abstract |
This dissertation focuses on the feasibility study of an innovative food production business
model in an urban environment, using the Internal Rate of Return (IRR) and Net Present Value
(NPV) indicators. The business model describes the creation of a fast-growing vegetable
production unit in an indoor and controlled environment of urban areas and specifically in
underground urban space. After a literature review and theoretical analysis, the types of non-
traditional agriculture and their connection to the green economy are contrasted, while special
reference and analysis is made to the vertically integrated production of microgreens in
underground urban buildings, as an alternative provision of sustainable and efficient food
supply of high nutritional value foods in big cities around the world. Reference is also made to
the growing cultivation of microgreen types plants, as this type of plants is a product that was
introduced to the world market a few years ago and is now in a development phase due to its
use in the field of gastronomy and health as a superfood. The purpose of the research was to
measure the dynamics of a sustainable green business opportunity and explore the possibility
of providing food with high nutritional value to people living in overpopulated urban areas,
achieving the lowest possible environmental, energy and transport costs. There is also a
reference to the food security that this type of agriculture can offer because it is not affected by
any possible extreme weather conditions and natural or man-made disasters. In the last part of
this study, the business plan of the microgreens start-up located in an underground building in
an urban environment is presented, the objectives and strengths of the business, the product and
the needs covered, the competition and the consumer demand are presented as well. At the end,
the financial performance of the business is analyzed. After the analysis of the business model
and the performance measurement, there are some conclusions about the possibilities of success
in this specific production model and the urban underground agriculture sector in general. |
en |
heal.advisorName |
Μαυρίκος, Αθανάσιος |
el |
heal.committeeMemberName |
Δαμίγος, Δημήτριος |
el |
heal.committeeMemberName |
Μαυρίκος, Αθανάσιος |
el |
heal.committeeMemberName |
Καλιαμπάκος, Δημήτριος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
85 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|