dc.contributor.author |
Ζαβογιάννης, Μάριος Αριστείδης
|
el |
dc.contributor.author |
Zavogiannis, Marios Aristeidis
|
en |
dc.date.accessioned |
2023-01-09T08:46:11Z |
|
dc.date.available |
2023-01-09T08:46:11Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/56549 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24247 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Ζάχαρη |
el |
dc.subject |
Χημικές ιδιότητες |
el |
dc.subject |
Φυσικές ιδιότητες |
el |
dc.subject |
Γλυκύτητα |
el |
dc.title |
Ζάχαρη-επίδραση σύστασης και καθαρότητας σε οργανοληπτικές ιδιότητες |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Τρόφιμα |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
campus |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2022-09-20 |
|
heal.abstract |
Κατά την παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η ζάχαρη και ιδιότητές της. Χρησιμοποιήθηκαν διαλύματα καθαρής σακχαρόζης και τριών εμπορικών δειγμάτων ζάχαρης. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας στη διαλυτότητα της ζάχαρης στο νερό και διάφορες ιδιότητες των κορεσμένων από αυτήν διαλυμάτων, όπως ο δείκτης διάθλασης, η θολότητα, το ιξώδες και η παρατήρηση κρυστάλλων στα διαλύματα. Ταυτόχρονα, έγινε χημική ανάλυση μέσω υγροχρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) προκειμένου να προσδιοριστεί η καθαρότητα των εμπορικών διαλυμάτων ζάχαρης σε καθαρή σακχαρόζη. Βρέθηκε, ότι για συγκέντρωση διαλύματος 1% η καθαρότητα ήταν 97% για το πρώτο εμπορικό δείγμα, 98% για το δεύτερο και 99% για το τρίτο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν οργανοληπτικές δοκιμές στο εργαστήριο τροφίμων με τελικό στόχο την συσχέτιση της καθαρότητας των διαλυμάτων ζάχαρης με την γλυκύτητα, καθώς επίσης και την μεταξύ τους διαφορά στην γλυκύτητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο δοκιμαστής. Συγκεκριμένα, στην υψηλή συγκέντρωση των διαλυμάτων ζάχαρης η διαφορά στην γλυκύτητα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν στις μικρότερες. Επίσης, το τρίτο εμπορικό δείγμα φαίνεται ότι δημιουργεί διαλύματα με λιγότερο γλυκιά γεύση από τα άλλα δύο, το οποίο έχει και την μεγαλύτερη καθαρότητα σε σακχαρόζη. |
el |
heal.advisorName |
Τζιά, Κωνσταντίνα |
el |
heal.advisorName |
Τζιά Κωνσταντίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Τσιβιλής, Σωτήριος |
el |
heal.committeeMemberName |
Μαμμά, Διόμη |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
95 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|