HEAL DSpace

Ζάχαρη-επίδραση σύστασης και καθαρότητας σε οργανοληπτικές ιδιότητες

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ζαβογιάννης, Μάριος Αριστείδης el
dc.contributor.author Zavogiannis, Marios Aristeidis en
dc.date.accessioned 2023-01-09T08:46:11Z
dc.date.available 2023-01-09T08:46:11Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/56549
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24247
dc.rights Default License
dc.subject Ζάχαρη el
dc.subject Χημικές ιδιότητες el
dc.subject Φυσικές ιδιότητες el
dc.subject Γλυκύτητα el
dc.title Ζάχαρη-επίδραση σύστασης και καθαρότητας σε οργανοληπτικές ιδιότητες el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Τρόφιμα el
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2022-09-20
heal.abstract Κατά την παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η ζάχαρη και ιδιότητές της. Χρησιμοποιήθηκαν διαλύματα καθαρής σακχαρόζης και τριών εμπορικών δειγμάτων ζάχαρης. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας στη διαλυτότητα της ζάχαρης στο νερό και διάφορες ιδιότητες των κορεσμένων από αυτήν διαλυμάτων, όπως ο δείκτης διάθλασης, η θολότητα, το ιξώδες και η παρατήρηση κρυστάλλων στα διαλύματα. Ταυτόχρονα, έγινε χημική ανάλυση μέσω υγροχρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) προκειμένου να προσδιοριστεί η καθαρότητα των εμπορικών διαλυμάτων ζάχαρης σε καθαρή σακχαρόζη. Βρέθηκε, ότι για συγκέντρωση διαλύματος 1% η καθαρότητα ήταν 97% για το πρώτο εμπορικό δείγμα, 98% για το δεύτερο και 99% για το τρίτο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν οργανοληπτικές δοκιμές στο εργαστήριο τροφίμων με τελικό στόχο την συσχέτιση της καθαρότητας των διαλυμάτων ζάχαρης με την γλυκύτητα, καθώς επίσης και την μεταξύ τους διαφορά στην γλυκύτητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο δοκιμαστής. Συγκεκριμένα, στην υψηλή συγκέντρωση των διαλυμάτων ζάχαρης η διαφορά στην γλυκύτητα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν στις μικρότερες. Επίσης, το τρίτο εμπορικό δείγμα φαίνεται ότι δημιουργεί διαλύματα με λιγότερο γλυκιά γεύση από τα άλλα δύο, το οποίο έχει και την μεγαλύτερη καθαρότητα σε σακχαρόζη. el
heal.advisorName Τζιά, Κωνσταντίνα el
heal.advisorName Τζιά Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Τσιβιλής, Σωτήριος el
heal.committeeMemberName Μαμμά, Διόμη el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 95 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής