heal.abstract |
Βασικός σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας ήταν ο ποσοτικός προσδιορισμός μη ραδιενεργών ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων σε δείγματα εδάφους γνωστής συγκέντρωσης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της νετρονικής ενεργοποίησης (ΝΑΑ), και τη μέθοδο φασματομετρίας ατομικής απορρόφησης (AAS). Τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων συγκρίθηκαν μεταξύ τους, ώστε να διαπιστωθεί ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για τον προσδιορισμό κάθε στοιχείου. Η πειραματική διαδικασία περιλάμβανε την λήψη δειγμάτων εδάφους (χώματος) γνωστής σύστασης και την εκ νέου μέτρηση των βαρέων μετάλλων που περιέχονταν σε αυτά, αρχικά με την μέθοδο της νετρονικής ενεργοποίησης (ΝΑΑ), και εν συνεχεία με την μέθοδο της φασματοσκοπίας ατομικής απορρόφησης (AAS). Δεν απαιτήθηκε καμία προεργασία των δειγμάτων, καθώς αυτά προήλθαν από εμπορικά διαθέσιμες φιάλες χώματος, ήδη κατεργασμένα και μετρηθέντα ποσοτικά ως προς την σύστασή τους από την εταιρεία που τα διαθέτει.
Η Διπλωματική Εργασία αποτελείται από τα εξής Κεφάλαια:
Κεφάλαιο 1: Βαρέα Μέταλλα, όπου αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά των βαρέων μετάλλων καθώς και κάποιοι μηχανισμοί τοξικότητάς τους.
Κεφάλαιο 2: Νετρονική Ενεργοποίηση και γ–φασματοσκοπία, όπου αναλύεται η υπόψη μέθοδος.
Κεφάλαιο 3: Ατομική Απορρόφηση Στερεών, όπου αναλύεται η υπόψη μέθοδος.
Κεφάλαιο 4: Πειραματική Μεθοδολογία, όπου αναλύονται τα βήματα και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε κάθε μεθοδολογία.
Κεφάλαιο 5: Πειραματικά Αποτελέσματα, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων.
Κεφάλαιο 6: Επεξεργασία Πειραματικών Αποτελεσμάτων, όπου αναλύονται επιμέρους τα αποτελέσματα που ελήφθησαν.
Κεφάλαιο 7: Συμπεράσματα – Σχολιασμός, όπου αναλύονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα τελικά αποτελέσματα.
Από τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να δώσουν συμπληρωματικά αποτελέσματα και η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου εξαρτάται από το ποιο στοιχείο σκοπεύεται να προσδιοριστεί ποσοτικά, τον διαθέσιμο χρόνο για τη μέτρηση, τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού, το κόστος, κ.α. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η AAS ως μέθοδος δύναται να αποδώσει ταχύτερα αποτελέσματα, με λιγότερο πολύπλοκη υπολογιστική διαδικασία, αλλά με περισσότερο πολύπλοκη πειραματική διαδικασία. |
el |