heal.abstract |
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, δημιουργήθηκε στο περιβάλλον της Python ένα πρόγραμμα εντοπισμού επιπέδων και ακμών ως τομής αυτών των επιπέδων. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι γνωστός ο εξωτερικός προσανατολισμός τουλάχιστον δύο εικόνων.
Συγκεκριμένα, αρχικά εισάγονται στο AutoCad οι εικόνες με τις οποίες επιθυμεί να ασχοληθεί ο χρήστης και επιλέγονται πάνω σε κάθε εικόνα οι ακμές που πρόκειται να προσδιοριστούν, με τη βοήθεια δύο σημείων τους. Σε κάθε εικόνα, αντιστοιχεί και ένα .txt αρχείο, στο οποίο συμπληρώνονται οι εικονοσυντεταγμένες αυτές.
Ο αλγόριθμος διαβάζει ένα .txt αρχείο με τους προσανατολισμούς των εικόνων που χρησιμοποιεί ο χρήστης, καθώς επίσης και από ένα .txt αρχείο για κάθε εικόνα από αυτές, όπως αναφέρεται παραπάνω. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του αλγορίθμου, είναι η ζητούμενη ακμή να απεικονίζεται σε δύο τουλάχιστον εικόνες. Μέσω των κανόνων της αναλυτικής γεωμετρίας, προσδιορίζεται για την πρώτη εικόνα το επίπεδο στο οποίο ανήκει η ζητούμενη ακμή. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για την δεύτερη εικόνα, θα προκύψει και ένα δεύτερο επίπεδο. Ακολούθως η ακμή προκύπτει ως τομή των δύο (ή περισσοτέρων) επιπέδων. Ο αλγόριθμος είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με δύο έως τέσσερις εικόνες, συνεπώς θα προκύψουν δύο έως τέσσερα επίπεδα που θα περιέχουν την ακμή.
Κατά τη διαδικασία αυτή, είναι πιθανό οι παράμετροι που θα εισαχθούν στον αλγόριθμο να περιέχουν σφάλματα, είτε λόγω κακής ανάλυσης των εικόνων, είτε λόγω κακής παρατήρησης του χρήστη. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, η ακμή που υπολογίζεται από ένα ζεύγος επιπέδων, να μην ταυτίζεται με αυτή που θα προκύψει από κάποιο άλλο ζεύγος. Η καλύτερη ευθεία και συνεπώς η καλύτερη προσέγγιση της ζητούμενης ακμής, θα προκύψει τελικά εφαρμόζοντας τον αλγόριθμο RANSAC στις γραμμές που προκύπτουν από την αλληλοτομία των παραπάνω επιπέδων μεταξύ τους. |
el |