heal.abstract |
Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας αξιολογείται η ενεργειακή απόδοση κτηρίου ξενοδοχειακής μονάδας και εξετάζεται η αύξηση αυτής, μέσω κατάλληλων επεμβάσεων στα συστήματα του κτηρίου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν την βέλτιστη σχέση κόστους επένδυσης – εξοικονόμησης ενέργειας. Η ενεργειακή μελέτη διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ - 2010) και η προσομοίωση της λειτουργίας του κτηρίου πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο λογισμικό ενεργειακών επιθεωρήσεων (ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ). Το υπό μελέτη κτήριο προέρχεται από σχετική βιβλιογραφία, με πλήρη αρχιτεκτονικά σχέδια και εγκαταστάσεις. Τα διαφορετικά συστήματα και δομικά στοιχεία προς εγκατάσταση που εξετάζονται στην εργασία προέρχονται από την ελληνική αγορά, (έτος 2022).
Το πρώτο σκέλος της εργασίας έχει βιβλιογραφικό χαρακτήρα. Επικεντρώνεται στην έκθεση της σχετικής νομοθεσίας περί ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, στον Κ.Εν.Α.Κ και περιλαμβάνει μία επισκόπηση των στοιχείων και της λειτουργίας μίας κτηριακής εγκατάστασης, προκειμένου να καταλήξει στην μοντελοποίηση της και στην μέθοδο υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης που προκύπτει. Συμπληρωματικά γίνεται παρουσίαση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.
Στο δεύτερο σκέλος ακολουθεί η ενεργειακή μελέτη της εργασίας του κτηρίου ξενοδοχειακής εγκατάστασης. Στην πρώτη φάση, παρουσιάζεται το υπό μελέτη κτήριο, εξετάζοντας την δομή και τις αρχικές εγκαταστάσεις του (Κτηριακό Κέλυφος & Ηλεκτρομηχανικά Συστήματα), μέσω του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Το τελευταίο τμήμα της εργασίας αφορά στην μελέτη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Σε πρώτο στάδιο παραθέτεται σειρά μεμονωμένων επεμβάσεων στα συστήματα του κτηρίου (Κτηριακό Κέλυφος, Ηλεκτρομηχανικά Συστήματα), ακολουθούμενες από την τεχνοοικονομική αξιολόγηση τους. Σκοπός της εργασίας είναι, με κατάλληλο συνδυασμό των παραπάνω επεμβάσεων, η διαμόρφωση τριών διαφορετικών σεναρίων τελικών εγκαταστάσεων, βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, καθένα από τα οποία είναι προσαρμοσμένο σε διαφορετικές τεχνο-οικονομικές απαιτήσεις. Κοινός παρονομαστής μεταξύ των σεναρίων θεωρείται η αναζήτηση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας ανά κόστος επένδυσης. Τα σενάρια προσομοιώνονται με χρήση του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, και αξιολογούνται τεχνοοικονομικά. Με το πέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκεντρώνονται παρατηρήσεις και συμπεράσματα που προκύπτουν σχετικά με τις επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και το συνοδευόμενο κόστος. |
el |