dc.contributor.author |
Καρκάνη, Δήμητρα
|
el |
dc.contributor.author |
Karkani, Dimitra
|
en |
dc.date.accessioned |
2023-03-24T07:38:13Z |
|
dc.date.available |
2023-03-24T07:38:13Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57281 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24979 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Γάλα |
el |
dc.subject |
Νοθεία |
el |
dc.subject |
Βιοαισθητήρας |
el |
dc.subject |
Πυκνωτής ενδοδιαπλεκόμενων ηλεκτροδίων |
el |
dc.subject |
Milk |
en |
dc.subject |
Adulteration |
en |
dc.subject |
Biosensor |
en |
dc.subject |
Interdigital gold electrode capacitor |
en |
dc.subject |
DNA |
en |
dc.title |
Ανάπτυξη βιοαισθητήρα για τον εντοπισμό αγελαδινού DNA και την ανίχνευση νοθείας στο γάλα |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Βιοαισθητήρες |
el |
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2022-12-22 |
|
heal.abstract |
Το γάλα είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται ευρέως στην καθημερινότητα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού του πλανήτη λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Η νοθεία του γάλακτος, όπως και πολλών άλλων τροφίμων, αν και συχνά αγνοείται, είναι τόσο συνηθισμένη όσο και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών/-τριών.
Τα τελευταία χρόνια που το θέμα τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης, δημιουργείται για αυτό τον σκοπό μια πληθώρα μεθόδων που ως σκοπό έχουν την αναγνώριση των διαφόρων ειδών νοθείας του γάλακτος. Για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες των υπαρχουσών, περίπλοκων, χρονοβόρων και ακριβών εργαστηριακών μεθόδων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη βιοαισθητήρων, δηλαδή συσκευών που υπερτερούν σε ταχύτητα, χαμηλό κόστος και ευκολία χειρισμού.
Τα πλεονεκτήματα αυτά των βιοαισθητήρων συνδυάζονται με την ικανότητα του DNA για υβριδισμό, δηλαδή για επιλεκτική σύνδεση μεταξύ συμπληρωματικών αλληλουχιών ολιγονουκλεοτιδίων.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας προτείνεται η δημιουργία ενός χωρητικού βιοαισθητήρα πυκνωτών ενδοδιαπλεκόμενων χρυσών ηλεκτροδίων για την ανίχνευση της νοθείας στο γάλα μέσω του εντοπισμού αγελαδινού DNA ως ουσία νοθείας σε γάλα διαφορετικών πηγών. Παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία κατασκευής του καθώς και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αξιολόγησής του. |
el |
heal.advisorName |
Χριστοφόρου, Ευάγγελος |
el |
heal.committeeMemberName |
Πολιτόπουλος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Ματσόπουλος, Γεώργιος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.fullTextAvailability |
false |
|