dc.contributor.author | Τάκης, Ιωάννης | el |
dc.contributor.author | Takis, Ioannis | en |
dc.date.accessioned | 2023-03-29T10:06:04Z | |
dc.date.available | 2023-03-29T10:06:04Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57362 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25060 | |
dc.description | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις” | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Νανοσωματίδια | el |
dc.subject | Υδρογέλη | el |
dc.subject | Διηλεκτρική φασματοσκοπία | el |
dc.subject | Θερμιδομετρία | el |
dc.subject | Πολυμερικό δίκτυο | el |
dc.subject | Nanoparticles | en |
dc.subject | Hydrogel | en |
dc.subject | Dielectric spectroscopy | en |
dc.subject | Calorimetry | en |
dc.subject | Polymer network | en |
dc.title | Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός βιοϋλικών που παρασκευάζονται από πολυσακχαρίτες και πρωτεΐνες με βιοσυμβατές μεθόδους | el |
dc.title | Physicochemical characterization of biomaterials from polysaccharides and proteins by biocompatible methods | en |
heal.type | masterThesis | |
heal.classification | Νανοτεχνολογία | el |
heal.classification | Nanotechnology | en |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2022-07-08 | |
heal.abstract | Σκοπός της παρούσας εργασίας καταστάθηκε η παρασκευή βιολογικών νανοσωματιδίων από αλβουμίνη ορού βοοειδούς και ξανθάνης μέσω ηλεκτροστατικής σύμπλεξης σε όξινο περιβάλλον με τη χρήση κιτρικού οξέος. Στόχος είναι η χρησιμοποίηση των ηλεκτροστατικών αλληλεπιδράσεων πολυσακχαριτών-πρωτεϊνών για την παρασκευή τρισδιάστατων δικτύων που θα μπορούν να ενθυλακώσουν δραστικές ουσίες. Η παρασκευή των νανοσωματιδίων ήταν επιτυχής και οι παραχθείσες υδρογέλες μελετήθηκαν θερμιδομετρικά και διηλεκτρικά. Κατά την εκπόνηση της εργασίας παρασκευάστηκαν δύο ειδών υδρογέλες, οι οποίες διέφεραν ως προς τον τρόπο παρασκευής τους καθώς η μία είχε υποστεί θερμική επεξεργασία στους 90 οC για 5 λεπτά και η άλλη όχι. Για την περαιτέρω κατανόηση της συμπεριφοράς των υλικών και την μελέτη της αλληλεπίδρασης του νερού με τις πολυμερικές μήτρες οι υδρογέλες τοποθετήθηκαν σε περιβάλλοντα σχετικής υγρασίας 85%, 65%, 33% και P2O5 (0%). Από την διηλεκτρική φασματοσκοπία και την θερμιδομετρία παρατηρήθηκε η ύπαρξη διαφόρων μηχανισμών στα υλικά κι εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο τύπων υδρογελών αλλά και κάποιες διαφορές. Ένα βασικό πόρισμα ήταν ότι η υδρογέλη χωρίς θερμική κατεργασία φαίνεται να έχει κατακρατήσει περισσότερη ποσότητα νερού από την Β, γεγονός το οποίο πιθανότατα οφείλεται στη μετουσίωση της πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της θερμικής κατεργασίας και την δημιουργία ενός πολυμερικού δικτύου με διαφορετική δομή και μεγαλύτερο βαθμό σταυροδεσίματος. Όσο αφορά την δομή των παραχθέντων υλικών, παρατηρήθηκε θερμοδυναμική μετάβαση πρώτης τάξης, δηλαδή κρυστάλλωση, μόνο στις υδρογέλες που δεν τοποθετήθηκαν σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας, δηλαδή που δεν είχαν χάσει καθόλου ποσότητα νερού. Το πόρισμα αυτό επιβεβαιώθηκε και θερμιδομετρικά, με τον υπολογισμό των ενθαλπιών τήξης και κρυστάλλωσης. | el |
heal.abstract | The aim of the present work was to prepare biological nanoparticles from bovine serum albumin (BSA) and xanthan gum (XG) via electrostatic complexing in an acidic environment using citric acid. The aim is to use the electrostatic polysaccharide-protein interactions to prepare three-dimensional networks that can encapsulate active substances. The preparation of the nanoparticles was successful and the hydrogels produced were studied calorimetrically and dielectrically. Two types of hydrogels were prepared, the difference between the two being that the one had been thermally treated at 90 οC for 5 minutes and the other had not. For better comprehending the behavior of the materials and the study of the interaction of water with the polymeric matrices, the hydrogels were later placed in environments of relative humidity of 85%, 65%, 33% and P2O5 (0%). From the Dielectric relaxation spectroscopy (DRS) and the Differential scanning calorimetry (DSC), the existence of different mechanisms in the materials was observed and it was concluded that there are several similarities between the two types of hydrogels but also some differences. A key finding was that the untreated hydrogel appears to have retained more water than the other, which is probably due to the denaturation of the protein during the thermal treatment and the formation of a polymeric network with a different structure and greater degree of crosslinking. Regarding the structure of the produced materials, a first order thermodynamic transition was observed, i.e. crystallization, only in the hydrogels that were not placed in a relative humidity environment. This finding was also confirmed calorimetrically, by also calculating the melting and crystallization enthalpies. | en |
heal.advisorName | Κυρίτσης, Απόστολος | el |
heal.committeeMemberName | Κυρίτσης, Απόστολος | el |
heal.committeeMemberName | Γεωργακίλας, Αλέξανδρος | el |
heal.committeeMemberName | Κοντού, Ευαγγελία | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: