dc.contributor.author | Κοπανέλης, Μάριος | el |
dc.contributor.author | Kopanelis, Marios | en |
dc.date.accessioned | 2023-05-10T08:30:10Z | |
dc.date.available | 2023-05-10T08:30:10Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57662 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25359 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Προσομοίωση γραμμής | el |
dc.subject | FlexSim | en |
dc.subject | Αναθεώρηση δυναμικότητας | el |
dc.subject | Μοντελοποίηση | el |
dc.subject | Overall Equipment Effectiveness | en |
dc.subject | Simulation | en |
dc.subject | KPIs | el |
dc.subject | Βιομηχανία επεξεργασίας τομάτας | el |
dc.subject | Απόδοση γραμμής συσκευασίας | el |
dc.subject | Παραγωγικότητα γραμμής | el |
dc.title | Μελέτη αποτίμησης δυναμικότητας γραμμής συσκευασίας βιομηχανίας επεξεργασίας τομάτας με χρήση λογισμικού προσομοίωσης διακριτών γεγονότων | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Συστήματα Παραγωγής και Διακίνησης Υλικών | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-02-22 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Συστήματα Παραγωγής & Διακίνησης Υλικών» κατά την περίοδο εργασίας του γράφοντα σε βιομηχανία επεξεργασίας τομάτας. Σκοπός της εργασίας ήταν η αναθεώρηση της δυναμικότητας μίας γραμμής συσκευασίας και η μελέτη σεναρίων που αφορούν τη λειτουργία της με νέο εξοπλισμό. Η επιχείρηση διαθέτει στις εγκαταστάσεις της εξοπλισμό που μπορεί να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα ή απλά να προστεθεί σε αυτόν. Η γραμμή χωρίζεται σε πέντε κύρια στάδια, το ντεπάλ, την ετικετέζα, το wrap-around, τον φούρνο και το ρομπότ και οι περιπτώσεις συσκευασίας που διακινούνται εντός της είναι επίσης πέντε. Για την αναθεώρηση της δυναμικότητας πραγματοποιήθηκαν χρονομετρήσεις σε κάθε στάδιο της γραμμής για κάθε περίπτωση συσκευασίας. Για την μελέτη των σεναρίων έγινε χρήση του λογισμικού προσομοίωσης διακριτών γεγονότων FlexSim. Μοντελοποιήθηκε η γραμμή και εισήχθησαν όλες οι παράμετροι λειτουργίας της για κάθε διαφορετική περίπτωση. Από τα τέσσερα σενάρια που εξετάστηκαν, το πρώτο επικυρώνει τη λειτουργία του μοντέλου σε σχέση με το πραγματικό σύστημα, το δεύτερο μελετάει την επίδραση αντικατάστασης του φούρνου, το τρίτο εξετάζει την προσθήκη δεύτερης ετικετέζας και το τέταρτο αφορά το συνδυασμό των δύο προηγούμενων σεναρίων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το σενάριο με την αντικατάσταση του φούρνου εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα την αύξηση της δυναμικότητας, ενώ η προσθήκη της ετικετέζας διευκολύνει βραχυπρόθεσμα την λειτουργία της γραμμής αλλά δεν είναι το στάδιο που θα επιτρέψει σε επόμενο βήμα μεγάλη αύξηση στη δυναμικότητα. | el |
heal.abstract | This thesis was prepared in the context of the course "Production & Material Handling Systems" during the writer's working period in a tomato processing industry. The purpose of the work was to review the capacity of a packaging line and to study scenarios concerning its operation with new equipment. The company has in its premises equipment that can replace the existing one or simply be added to it. The line is divided into five main stages, depalletizer, labeller, wrap-around, oven and robot, and the packaging cases handled within it are also five. To review the capacity, time measurements were made at each stage of the line for each case of packaging. FlexSim discrete event simulation software was used to study the scenarios. The line was modeled and all its operating parameters were entered for each different case. Of the four scenarios examined, the first validates the operation of the model in relation to the real system, the second studies the effect of oven replacement, the third examines the addition of a second labeler and the fourth concerns the combination of the two previous scenarios. From the analysis of the results, it appears that the scenario with the replacement of the oven serves the long-term increase in capacity, while the addition of the labeller facilitates the operation of the line in the short term, but is not the stage that will allow a large increase in capacity in the future. | en |
heal.advisorName | Πόνης, Σταύρος | el |
heal.committeeMemberName | Ναθαναήλ, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Μαρμαράς, Νικόλαος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 108 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: