heal.abstract |
Η κλασσική μέθοδος της κυάνωσης χρησιμοποιείται και λειτουργεί αποτελεσματικά για την αποδέσμευση του χρυσού από μεταλλεύματα εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, η τοξικότητα του κυανίου και οι σοβαρές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, οδήγησαν την επιστημονική κοινότητα να αναζητήσει νέες μεθόδους, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, χωρίς όμως να εγκυμονούν αντίστοιχους κινδύνους. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η πειραματική μελέτη, εφαρμογή και αξιολόγηση της μεθόδου Platsol™ σε ένα δυσκατέργαστο χρυσοφόρο συμπύκνωμα πυρίτη-αρσενοπυρίτη.
Κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί ότι συνδυάζει την οξείδωση υπό πίεση των θειούχων ορυκτών με την ταυτόχρονη αποδέσμευση του χρυσού στο υδατικό διάλυμα. Οι οξειδωτικές συνθήκες που επικρατούν εντός του αυτοκλείστου με την παρουσία των ιόντων χλωρίου, σχηματίζουν σύμπλοκα χρυσού-χλωρίου τα οποία απελευθερώνονται στο υδατικό διάλυμα. Κατά τη μελέτη της μεθόδου εξετάστηκε η επίδραση παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η πίεση του οξυγόνου που εμφυσάται στο αυτόκλειστο, η συγκέντρωση του NaCl και η πυκνότητα του πολφού.
Η ανάλυση των υδατικών δειγμάτων έγινε με Ατομική Απορρόφηση με φλόγα (AAS-FE), σε μοντέλο PE PinAAcle 900T για τις εξής παραμέτρους: Fe, As, Ca, Mg, Cu, Mn, Pb και Zn. Για την ανάλυση των στερεών δειγμάτων πραγματοποιήθηκε διαλυτοποίηση με βασιλικό νερό και προσδιορισμός των μεταλλικών στοιχείων στο διάλυμα με AAS. Η συγκέντρωση του S (SO4) στα στερεά καθορίστηκε βαρυτομετρικά και το συνολικό θείο αναλύθηκε με τη μέθοδο LECO. Η ανάλυση του χρυσού πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο MIBK, μετά τη διαλυτοποίηση των στερεών με βασιλικό νερό.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανάλυση με τη μέθοδο περίθλασης ακτινών Χ (XRD) με στόχο τον προσδιορισμό της ορυκτολογικής σύστασης των στερεών δειγμάτων, με τη χρήση συσκευής Rigaku Miniflex 600 με ακτινοβολία CuKa (λ= 1.5405 Å). Η ταυτοποίηση των ορυκτολογικών φάσεων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού Crystallographica Search-Match (CSM Version 3.0.1.1).
Από τα αποτελέσματα των δοκιμών προέκυψε ότι με την εφαρμογή της μεθόδου Platsol μπορεί να επιτευχθεί υψηλή ανάκτηση του χρυσού στην υδατική φάση, της τάξης του 92-93%, σε σχετικά ήπιες συνθήκες λειτουργίας, δηλ. S/L=100 g/L, T=210oC, pO2=200 kPa and NaCl=5 g/L. |
el |