heal.abstract |
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές. Αρχικά, αναφέρονται οι κατηγορίες των πλημμυρών, οι βασικοί παράγοντες που τις δημιουργούν, καθώς και το νομικό πλαίσιο που ορίζει τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Επίσης, γίνεται αναφορά στα είδη των δασικών πυρκαγιών και στους βασικούς παράγοντες που τις δημιουργούν, όπως και στην υδρολογική συμπεριφορά των λεκανών απορροής πριν και μετά την πυρκαγιά. Τέλος, προσδιορίζεται το αντικείμενο και ο στόχος της παρούσας εργασίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει τα γεωλογικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης. Επίσης, αναλύεται το κλίμα του νησιού και το ιστορικό των πλημμυρικών γεγονότων.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την προσομοίωση του πλημμυρικού κινδύνου. Ειδικότερα, αναλύεται η μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των προγραμμάτων ArcGIS, HEC-HMS και HEC-RAS. Αρχικά, αναφέρεται η γεωμορφολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στις λεκάνες ενδιαφέροντος με τη βοήθεια του ArcGIS. Έπειτα παρουσιάζεται ο υετός σχεδιασμού που έγινε με τη μεθοδολογία των εναλλασσόμενων υψών βροχής και τα δεδομένα των όμβριων καμπυλών που αξιοποιήθηκαν. Ύστερα γίνεται μια παρουσίαση των μεθόδων υπολογισμού του πλημμυρογραφήματος. Η πρώτη μέθοδος πραγματοποιήθηκε με το Συνθετικό Μοναδιαίο Υδρογράφημα κατά Snyder, η δεύτερη μέθοδος με το Αδιάστατο Συνθετικό Μοναδιαίου Υδρογραφήματος κατά SCS και η τρίτη μέθοδος με το Μοναδιαίο των ισόχρονων καμπυλών που είναι και η δυσμενέστερη. Τέλος, εξηγείται η υδρολογική και η υδραυλική ανάλυση στις θέσεις προσομοίωσης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται με τη σειρά τα αποτελέσματα των ανωτέρω σταδίων της εργασίας. Αρχικά γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων της γεωμορφολογικής ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν στις μεθόδους Snyder και SCS και ύστερα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν στη μέθοδο των ισόχρονων καμπυλών πριν την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά. Τελικό τμήμα του κεφαλαίου είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υδραυλικής προσομοίωσης. Συγκεκριμένα, προβάλλονται οι χάρτες των πλημμυρικών περιοχών κατάντη των λεκανών πριν και μετά την πυρκαγιά που περιέχουν χωρικές πληροφορίες σχετικά με τα μέγιστα βάθη και τις μέγιστες ταχύτητες ροής στα προσομοιωμένα τμήματα γης.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα, ξυλοφράχτες) στις λεκάνες που έχουν πληγεί από πυρκαγιά, τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν σε σύντομο χρόνο. Έπειτα, αναλύεται ο τρόπος κατασκευής των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων στις τέσσερις λεκάνες και με τις τρείς μεθόδους υπολογισμού του πλημμυρογραφήματος μετά την τοποθέτηση των κορμοδεμάτων και των ξυλοφραχτών.
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά και ειδικά συμπεράσματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας και προτείνονται ιδέες για μελλοντική έρευνα. |
el |