dc.contributor.author | Βογιατζή, Βασιλεία![]() |
el |
dc.contributor.author | Vogiatzi, Vasileia![]() |
en |
dc.date.accessioned | 2023-06-07T07:34:24Z | |
dc.date.available | 2023-06-07T07:34:24Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57797 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25494 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Foodwaste | en |
dc.subject | Blockchain | en |
dc.subject | Internet of things | en |
dc.subject | Σπατάλη τροφίμων | el |
dc.title | Μελέτη του Φαινομένου της Σπατάλης Τροφίμων στην Εφοδιαστική τους Αλυσίδα και Διερεύνηση των Πρακτικών Αντιμετώπισής της με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και της τεχνολογίας Blockchain | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Foodwaste | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-02-17 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Μελέτη του Φαινομένου της Σπατάλης Τροφίμων στην Εφοδιαστική τους Αλυσίδα και Διερεύνηση των Πρακτικών Αντιμετώπισής της με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και της τεχνολογίας Blockchain» πραγματεύεται την επισκόπηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων που υπάρχουν γύρω από το εξεταζόμενο θέμα κατηγοριοποιώντας την έρευνα ανά κλάδο σπατάλης με έμφαση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Ακόμα θα παρουσιασθέι και μια ομαδοποίησηση με γεωγραφικά. Παράλληλα, αναλύονται πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου και αναλύονται δύο από τις σημαντικότερες τεχνολογίες, αυτή του Blockchain και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT). Αρχικά παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο για το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων, περιγράφοντας τους ορισμούς και μια αρχική θεωρητική κατηγοριοποίηση των αποβλήτων τροφίμων με βάση το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας στο οποίο γίνεται η σπατάλη, την αποφευξιμότητα της εν λόγω σπατάλης, ενώ ακόμα γίνεται και αναφορά στην Ιεαρχία των Αποβλήτων Τροφίμων. Στην συνέχεια, περνώντας στην βιβλιογραφική ανασκόπηση αυτής της εργασίας, έγινε έρευνα σε βάσεις δεδομένων, επιλέχθηκαν λέξεις κλειδιά και περιορισμοί για την έρευνα και αφού έγινε μια πρώτη επιλογή των ωφέλιμων πηγών , έγινε η κατηγοριοποίηση τους με βάση τους θεματικούς άξονες της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τους θεματικούς άξονες, στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, θα δοθεί έμφαση στα τελευταία στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, στα οποία λαμβάνει χώρα η σπατάλη τροφίμων. Έτσι θα αναλυθούν οι δύο επιβαρυντικοί τομείς, δηλαδή κυρίως η Σπατάλη Τροφίμων σε Νοικοκυριά αλλά και η Σπατάλη Τροφίμων στον τομέα Εστίασης και Φιλοξενίας, ενώ στην συνέχεια θα γίνει αναφορά και σε τεχνολογίες αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων. Έτσι, αναλύονται οι παράγοντες που συμβάλουν στο φαινόμενο από θεωρητική, πρακτική, κοινωνική και δημογραφική σκοπιά. Ακόμα, παρουσιάζοονται πολιτικές μείωσης της σπατάλης στα νοικοκυριά προβάλλοντας ως κίνητρο οικονομικά κριτήρια, αλλά και μέσω κανονισμών ή ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Αντίστοιχα, γίνεται αναφορά στην σπατάλη τροφίμων που συμβαίνει στις υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας. Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται προκλήσεις και ευκαιρίες για μείωση των αποβλήτων τροφίμων από το προσωπικό των επιχειρήσεων, τους προμηθευτές, τους καταναλωτές και την κοινωνία σαν σύνολο, με επανασχεδιασμό διαδικασιών, ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων, αναδιανομή των αποβλήτων, χρήση τεχνολογιών καθώς και ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Τέλος, γίνεται κατηγοριοποίηση με βάση γεωγραφικά κριτήρια και παρουσιάζονται ακαδημαικές πηγές και έρευνες για τις ηπείρους της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Ευρώπης, με μεγαλύτερη έμφαση στις περιοχές όπου υπήρχε αρκετή πληροφορία για περαιτέρω ανάλυση. Περνώντας στις τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του φαινομένου, αναλύεται αρχικά το Blockchain όπου αφού γίνει μια περιγραφή του ορισμού και εξηγηθεί ο τρόπος λειτουργίας παράλληλα με τα πλεονεκτήματα του, γίνεται αναφορά εφαρμογής της τεχνολογίας σε σημεία πώλησης αγαθών αλλά αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Στην συνέχεια, με παρόμοιο τρόπο αναλύεται η τεχνολογία IoT. Όπως κα προηγουμένως, αρχικό βήμα είναι η κατανόηση της τεχνολογίας και των πλεονεκτημάτων της ενώ έπειτα γίνεται αναφορά στην εφαρμογή σε υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, σε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και σαφώς σε παραδείγματα από την καθημερινότητα. Στο τέλος της διπλωματικής εργασίας, παρατίθενται συμπεράσματα από την μελέτη που πραγματοποιήθηκε και προτάσεις για μελλοντική αναζήτηση και επέκταση της έρευνας. | el |
heal.advisorName | Πόνης, Σταύρος | el |
heal.committeeMemberName | Παναγιώτου, Νικόλαος | el |
heal.committeeMemberName | Ρεντιζέλας, Αθανάσιος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 222 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: