dc.contributor.author | Γεωργίου, Αικατερίνη | el |
dc.contributor.author | Georgiou, Aikaterini | en |
dc.contributor.author | Μαματσή, Αντιγόνη | el |
dc.contributor.author | Mamatsi, Antigoni | en |
dc.date.accessioned | 2023-07-12T11:26:49Z | |
dc.date.available | 2023-07-12T11:26:49Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/57891 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25588 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Φυσικά υλικά | el |
dc.subject | Βιώσιμα υλικά | el |
dc.subject | Βίγκαν | el |
dc.subject | Vegan | en |
dc.subject | Natural building materials | en |
dc.subject | Sustainable building materials | en |
dc.title | Vegan architecture: μια νέα τάση ή μια νέα ηθική στο πεδίο του βιώσιμου σχεδιασμού; | el |
dc.title | Vegan architecture: a new trend or the new ethics in the field of sustainable design? | en |
dc.type | Διάλεξη | |
heal.type | learningMaterial | el |
heal.classification | Αρχιτεκτονική | el |
heal.classification | Sustainable architecture | en |
heal.language | el | el |
heal.access | campus | el |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-07-10 | |
heal.abstract | Σύμφωνα με το Good Food Institute, οι πωλήσεις βίγκαν τροφίμων αυξήθηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα από τις συνολικές πωλήσεις τροφίμων το 2021. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εδραίωση του βίγκαν κινήματος στη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα και την ευαισθητοποίηση προς την ατομική υγεία και την υγεία του πλανήτη. Έτσι, στόχος αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι ο εντοπισμός στοιχείων του βιγκανισμού και στο ν σχεδιασμό, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη κλίμακα. Για ν α επιτευχθεί αυτό, πραγματοποιείται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία του βιγκανισ μού και επιχειρείται μια προσέγγιση της πορείας προς την υιοθέτηση βίγκαν αρχών στην αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο κύριος κορμός τη ς εργασίας με την ανάλυση βίγκαν οικοδομικών υλικών και εφαρμογών τους στην επίπλωση των κτιρίων. Επίσης, αναφέρονται και παραδείγματα, τα οποία έχουν ήδη εφαρμόσει τις ηθικές αρχές του βιγκανισμού στην αρχιτεκτονική σε διαφορετική κλίμακα κάθε φορά, από μεμονωμένα δωμάτια μέχρι ολόκληρες κατοικίες. Ακόμα, επιχειρείται μια σύνοψη των στοιχείων (υλικών και παραδειγμάτων εφαρμογής τους) που αναλύθηκαν, καθώς και η παράθεση συμπερασμάτων που απορρέουν από την περάτωση της έρευνας ενώνοντας τις πληροφορίες του θεωρητικού υποβάθρου με το πρακτικό. Καταλήγοντας, γίνεται μια τοποθέτηση των προσωπικών προβληματισμών της ομάδας / συντακτών πάνω στο πρωταρχικό ερώτημα για τη διαχρονικότητα της βίγκαν αρχιτεκτονικής με σκοπό να γεννηθούν επιπλέον ερωτήσεις και να δοθεί το έναυσμα για μελλοντικές συζητήσεις. | el |
heal.abstract | According to the Good Food Institute, vegan food sales increased three times faster than total food sales in 2021. This demonstrates the establishment of the vegan movement in global food consumption, as well as the awareness towards individual health and the health of the planet. The objective of this dissertation is to identify aspects of veganism and design, from smaller to larger scales. To achieve this, a brief historical overview of the veganism movement is provided, and an approach to the adoption of vegan principles in architecture in recent years is attempted. Then the main body of the work presents the analysis of vegan building materials and their applications in building furnishings. Furthermore, examples are given of ethical principles of veganism being applied in architecture at different scales, from individual rooms to entire residences. A summary of the analyzed elements (materials and application examples) is also provided, along with the presentation of conclusions derived from the completi on of the research by combining theoretical background information with practical insights. Finally, the authors of the research express their personal reflections on the primary question of the longevity of vegan architecture, aiming to raise additional questions and stimulate future discussions. | en |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: