heal.abstract |
Οι καινοτόμες ιδιότητες του Blockchain το καθιστούν κατάλληλο όχι μόνο για χρήση στην ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και οικονομικές εφαρμογές, αλλά και για εφαρμογές γενικού σκοπού, όπως αλυσίδες εφοδιασμού ή υπηρεσίες. Παρατηρώντας τις ιδιότητες αυτές, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συστήματα Blockchain που είναι κλειστά και αδειοδοτούμενα (private, permissioned) μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ακεραιότητας και απορρήτου διαφόρων εφαρμογών κρίσιμης αποστολής, πέραν των επιχειρηματικών εφαρμογών. Τέτοιες είναι όσες σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων, η οποία είναι μια ευρύτερη περιοχή εφαρμογών που απαιτεί το συντονισμό διαφορετικών φορέων με ετερογενή και με δεσμευτικό τρόπο κλειστά συστήματα, καθώς και την ανταλλαγή δεδομένων μεγάλου όγκου όπως είναι τα δεδομένα με χωρική αναφορά (χάρτες υψηλής χωρικής ανάλυσης, προγνώσεις καιρού, κ.ά.)
Ωστόσο, το Blockchain έχει και εγγενείς αδυναμίες όπως το να διαχειριστεί την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, την εκτέλεση απαιτητικών υπολογισμών και την αλληλεπίδραση με κλειστά εξωτερικά συστήματα που δεν επιδέχονται μεταβολές με τον τρόπο που, λ.χ., επιχειρηματικές εφαρμογές μπορούν να αλλάξουν. Οι αδυναμίες αυτές ορίζουν ένα σημαντικό πεδίο ερευνητικών ερωτημάτων σχετικά με τη χρήση του σε εφαρμογές κρίσιμης αποστολής (critical mission). Στο θεματικό πεδίο αυτό, σε επίπεδο αρχιτεκτονικής συστημάτων και Τεχνολογίας Λογισμικού, ένα σημαντικό εμπόδιο στην υιοθέτηση λύσεων που βασίζονται σε Blockchain είναι η ανάγκη διατήρησης και λειτουργίας των υπαρχόντων (legacy) συστημάτων, καθώς και της αυτονομίας τους, η απαίτηση της οποίας ενδέχεται να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία αποτέλεσε το κίνητρο για τη διατριβή αυτή είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητες καταστάσεις, στις οποίες η ακεραιότητα, ο χρονισμός και η ασφάλεια, κεντρικά επί της αρχής χαρακτηριστικά του Blockchain, είναι όρος για την επικοινωνία και συνεργασία, με οποιονδήποτε τρόπο, ετερογενών πληροφοριακών συστημάτων. Τέτοια είναι αυτά που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων με τη συνεργασία στρατηγικών οργανισμών ασφάλειας και άμυνας. Σημειώνεται πως, όχι τυχαία, οι οργανισμοί αυτοί έδωσαν από την αρχή μια πολύ σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ίδιας της Τεχνολογίας Λογισμικού και των σχετικών με αυτή προτύπων.
Ο κύριος στόχος της διατριβής είναι η διερεύνηση των ερευνητικών ερωτημάτων που αναφέρθηκαν, με στόχο τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος ελέγχου πρόσβασης και συντονισμού ετερογενών και δυνητικά ανταγωνιστικών οργανισμών, που επιτρέπει στους οργανισμούς αυτούς να μοιράζονται ψηφιακούς πόρους και να εφαρμόζουν καθορισμένα προνόμια πρόσβασης και λειτουργίες, πέρα από τα οργανωτικά σύνορα καθενός και χωρίς την ανάγκη μιας κεντρικής αρχής πιστοποίησης για ανταλλαγή κρίσιμων επιχειρησιακών δεδομένων. |
el |