heal.abstract |
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πλέον ολοένα και πιο εμφανείς, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Στα πλαίσια των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών αυτού του φαινομένου συναντάται η προσπάθεια αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων, κινητήριων μοχλών της οικονομίας του προηγούμενου αιώνα, με νέες, φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Το συγκεκριμένο εγχείρημα επαφίεται κατά κύριο λόγο στους ώμους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η προσπάθεια μετατόπισης του βάρους της παραγωγής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς τις ΑΠΕ έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξή τους και την βελτίωση της τεχνολογίας τους. Με την πλέον υπάρχουσα τεχνολογία παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός κτηρίου τοπικά, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη ζήτηση ενέργειας από το κεντρικό δίκτυο της χώρας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτηρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτήριο, περί τα δύο τρίτα (2/3), αφορά την ψύξη και τη θέρμανσή του, με τον κτηριακό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να είναι υπεύθυνος σχεδόν για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το ένα τρίτο (1/3) των εκπομπών CO2. Αυτονόμηση των ενεργοβόρων συστημάτων των κτηρίων, με παραγωγή θέρμανσης και ψύξης αποκλειστικά από φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες, το οποίο αποτελεί και το στόχο της παρούσας εργασίας, θα συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας μελετάται ένα κτήριο γραφείων με στόχο την πλήρη αυτονομία του συστήματος θέρμανσης και ψύξης του. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά (Φ/Β) στοιχεία τα οποία παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας οι οποίες αξιοποιούν τη θερμότητα του υπεδάφους. Επειδή τα Φ/Β παράγουν ενέργεια μόνο τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, για να υπάρχει αυτονομία του συστήματος, συνδυάζονται με συστοιχία μπαταριών. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύεται η περίσσεια ενέργειας των μεσημβρινών ωρών και αποδίδεται από τις μπαταρίες τις ώρες όπου δεν επαρκεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Η μελέτη και προσομοίωση των συστημάτων του κτηρίου γίνεται μέσω του λογισμικού TRNSYS 18. Σε πρώτο στάδιο παρουσιάζεται η διαδικασία ορισμού του κτηρίου και των παραμέτρων του οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τα όρια του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Έπειτα, μέσω των προσομοιώσεων στο TRNSYS, επιλέγονται το μέγεθος του συστήματος θέρμανσης-ψύξης, η επιφάνεια των φωτοβολταϊκών καθώς και η χωρητικότητα των μπαταριών. Αξιοποιώντας τιμές τις αγοράς και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων, εξετάζεται μέσω οικονομικής ανάλυσης η βιωσιμότητα της επένδυσης για έναν χρονικό ορίζοντα 30 ετών. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας πραγματοποιείται μια διερεύνηση του ενδεχομένου ενεργειακής αυτονόμησης όλου του κτηρίου, συγκρινόμενο με όρους ενέργειας και οικονομικών, με την αυτονόμηση μόνο του συστήματος θέρμανσης-ψύξης. |
el |