heal.abstract |
Τα τελευταία χρόνια η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων έχει οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, γι’ αυτό η Ε.Ε έχει υιοθετήσει αυστηρούς κανονισμούς με σκοπό να ελέγξει την ανεξέλεγκτή τους χρήση. Για τον έλεγχο αυτό, προτεινόμενη τεχνική είναι αυτή της υγρής χρωματογραφίας. Στη παρούσα διπλωματική εξετάζεται ένας νέος τρόπος ανίχνευσης για ένα από αυτά τα αντιβιοτικά, την Μετρονιδαζόλη, με τη χρήση κυκλικής βολταμετρίας.
Γενικά, οι βολταμετρικές μέθοδοι είναι πολύ πιο γρήγορες, εύκολες και φθηνές συγκριτικά με άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους αναλύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τεχνική για τη συγκεκριμένη εργασία.
Βασικοί πυλώνες για την εκτέλεση μια κυκλικής βολταμετρικής ανάλυσης είναι τα τρία ηλεκτρόδια που απαρτίζουν το σύστημα (εργασίας, αναφοράς, βοηθητικό). Το βασικότερο απ’ όλα αυτά είναι το ηλεκτρόδιο εργασίας. Υπάρχουν πολλά είδη ηλεκτροδίων εργασίας που βρίσκουν εφαρμογή ανάλογα με το προς ανάλυση δείγμα. Στη περίπτωση που εξετάζεται γίνεται χρήση ενός ηλεκτροδίου υαλώδους άνθρακα. Ένα από τα θετικά αυτών των ηλεκτροδίων είναι οι πολλές τροποποιήσεις που μπορούν να λάβουν ώστε να αυξηθεί η ευαισθησία τους. Μια από αυτές είναι και η τροποποίηση με τη μέθοδο των Διπλών Υδροξειδίων Φυλλόμορφης Δομής (LDHs - Layered Double Hydroxides), όπου ουσιαστικά σχηματίζεται ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνειά του.
Μελετήθηκαν τρόποι καθαρισμού του ηλεκτροδίου και πως αυτοί επηρεάζουν τις μετρήσεις, με πιο αποτελεσματική μέθοδο τον καθαρισμό με διάλυμα θεϊκού οξέος.
Τα πειράματα που διενεργήθηκαν τόσο σε απλά υδατικά διαλύματα μετρονιδαζόλης, όσο και σε διάλυμα εμπορικού σκευάσματος αλλά και σε δείγμα βιολογικού μελιού έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη χρήση της μεθόδου αυτής. Η επεξεργασία των δεδομένων, απέδειξε ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά δείγματα αφού έχει χαμηλά όρια ανίχνευσης και όρια ποσοτικοποίησης.
Γενικότερα, επιβεβαιώθηκε, η δυνατότητα για ανίχνευση μικρών συγκεντρώσεων, η ταχύτητα που διαθέτει και η ευκολία στην εκτέλεση των πειραμάτων. Τέλος, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αναπτυχθεί, είτε σε συνδυασμό με άλλες αναλυτικές μεθόδους είτε να γίνει μια προσπάθεια σμίκρυνσης του οργάνου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός του εργαστηριακού χώρου. |
el |