HEAL DSpace

Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και βιωσιμότητα: μελέτη περίπτωσης στον κλάδο τροφίμων και ποτών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κουή, Νάγια el
dc.contributor.author Koui, Nagia en
dc.date.accessioned 2023-10-16T08:38:09Z
dc.date.available 2023-10-16T08:38:09Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58185
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25881
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Βιωσιμότητα el
dc.subject Εφοδιαστική αλυσίδα el
dc.subject Μελέτη περίπτωσης el
dc.subject Κλάδος τροφίμων και ποτών el
dc.subject πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας el
dc.subject Sustainability en
dc.subject Supply chain en
dc.subject Case study en
dc.subject Food and beverage industry en
dc.subject ESG en
dc.title Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και βιωσιμότητα: μελέτη περίπτωσης στον κλάδο τροφίμων και ποτών el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Chemical Engineering en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2023-07-10
heal.abstract Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα, ενώ η ενσωμάτωση Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και κριτηρίων Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance - ESG criteria) στη στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους με απώτερο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ενώ η τρέχουσα κυρίαρχη τάση είναι η υιοθέτηση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης όχι μόνο στην εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά σε ολόκληρη την εφοδιαστική τους αλυσίδα από τον προμηθευτή πρώτων υλών ως τον καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διπλωματική εργασία αναλύει μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες και πρακτικές που συνδέονται με τη βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και διερευνά πώς αυτές συνδέονται με τις επιδόσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ειδικότερα, αξιοποιώντας πρωτογενή δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από επιχειρήσεις του κλάδου (μελέτη περίπτωσης με τη βοήθεια ημι-δομημένων ερωτηματολογίων) αλλά και διαθέσιμα δευτερογενή στοιχεία (π.χ. σχετικές δημοσιευμένες εκθέσεις των επιχειρήσεων) η εργασία προβαίνει σε διερεύνηση: α) των παραγόντων που επηρεάζουν την υιοθέτηση και ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, β) των μέτρων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθούν οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο αυτό, και γ) πώς η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών επηρεάζει τις επιδόσεις (σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς) των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου. el
heal.advisorName Τσακανίκας, Άγγελος el
heal.committeeMemberName Πρωτόγερου, Αιμιλία el
heal.committeeMemberName Χαμηλάκης, Στυλιανός el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 77 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα