dc.contributor.author | Κουή, Νάγια | el |
dc.contributor.author | Koui, Nagia | en |
dc.date.accessioned | 2023-10-16T08:38:09Z | |
dc.date.available | 2023-10-16T08:38:09Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58185 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25881 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Βιωσιμότητα | el |
dc.subject | Εφοδιαστική αλυσίδα | el |
dc.subject | Μελέτη περίπτωσης | el |
dc.subject | Κλάδος τροφίμων και ποτών | el |
dc.subject | πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας | el |
dc.subject | Sustainability | en |
dc.subject | Supply chain | en |
dc.subject | Case study | en |
dc.subject | Food and beverage industry | en |
dc.subject | ESG | en |
dc.title | Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και βιωσιμότητα: μελέτη περίπτωσης στον κλάδο τροφίμων και ποτών | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Chemical Engineering | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-07-10 | |
heal.abstract | Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα, ενώ η ενσωμάτωση Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και κριτηρίων Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance - ESG criteria) στη στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους με απώτερο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ενώ η τρέχουσα κυρίαρχη τάση είναι η υιοθέτηση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης όχι μόνο στην εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά σε ολόκληρη την εφοδιαστική τους αλυσίδα από τον προμηθευτή πρώτων υλών ως τον καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διπλωματική εργασία αναλύει μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες και πρακτικές που συνδέονται με τη βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και διερευνά πώς αυτές συνδέονται με τις επιδόσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ειδικότερα, αξιοποιώντας πρωτογενή δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από επιχειρήσεις του κλάδου (μελέτη περίπτωσης με τη βοήθεια ημι-δομημένων ερωτηματολογίων) αλλά και διαθέσιμα δευτερογενή στοιχεία (π.χ. σχετικές δημοσιευμένες εκθέσεις των επιχειρήσεων) η εργασία προβαίνει σε διερεύνηση: α) των παραγόντων που επηρεάζουν την υιοθέτηση και ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, β) των μέτρων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθούν οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο αυτό, και γ) πώς η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών επηρεάζει τις επιδόσεις (σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς) των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου. | el |
heal.advisorName | Τσακανίκας, Άγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Πρωτόγερου, Αιμιλία | el |
heal.committeeMemberName | Χαμηλάκης, Στυλιανός | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 77 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: