dc.contributor.author |
Angelogiannos, Vasileios
|
en |
dc.contributor.author |
Aikaterinidi, Areti
|
en |
dc.contributor.author |
Ploumaki, Evanthia
|
en |
dc.contributor.author |
Αγγελόγιαννος, Βασίλειος
|
el |
dc.contributor.author |
Αικατερινίδη, Αρετή
|
el |
dc.contributor.author |
Πλουμάκη, Ευανθία
|
el |
dc.date.accessioned |
2023-10-18T09:07:07Z |
|
dc.date.available |
2023-10-18T09:07:07Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58203 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25899 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Προσθήκη |
el |
dc.subject |
Overbuild |
en |
dc.subject |
Βιωσιμότητα |
el |
dc.subject |
Διατροφή |
el |
dc.subject |
Ενέργεια |
el |
dc.subject |
Επανάχρηση |
el |
dc.subject |
Power |
en |
dc.subject |
Food |
en |
dc.subject |
Autonomy |
en |
dc.subject |
Sustainability |
en |
dc.subject |
Κρήτη |
el |
dc.subject |
Sitia (Crete) |
en |
dc.subject |
Σητεία |
el |
dc.title |
"Επανά-κτίσις": Κέντρο Μελέτης Βιωσιμότητας, Διατροφής και Έρευνας στη Σητεία, Κρήτης |
el |
dc.title |
"Overbuild": Food and Power Sustainability Research center in Sitia, Crete |
en |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Architectural engineering |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2023-07-05 |
|
heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί συνέχεια της διάλεξης με τίτλο «Χωρική μνήμη: Η διαχρονική περίπτωση της Σητείας, στην Κρήτη», που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενου κελύφους βιομηχανικού κτιρίου, με την εισαγωγή νέων χρήσεων που σχετίζονται με την έρευνα αειφορίας. Αντιμετωπίζοντας την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που προκαλείται κατά την παραγωγή και την καλλιέργεια τροφίμων, η αρχιτεκτονική πρόταση στοχεύει να αναδείξει ένα τοπικό ορόσημο και να προσφέρει ένα χώρο για περιβαλλοντική έρευνα και κοινωνικές δραστηριότητες. Το κτιριακό κέλυφος, ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνελαίου, βρίσκεται κοντά στην πόλη, κοντά στο Τμήμα Διατροφολογίας & Διαιτολογίας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εντός της ημιαστικής και αγροτικής περιοχής της Σητείας.
Η ραχοκοκαλιά της αρχιτεκτονικής ιδέας αποτελείται από δύο όγκους που τοποθετούνται πάνω από το προϋπάρχον βιομηχανικό κέλυφος. Η πρόταση φιλοξενεί κοινούς και απομονωμένους ερευνητικούς χώρους, αίθουσες διδασκαλίας και σημεία συνάντησης στο κτιριακό της πρόγραμμα, καθώς και έναν εκθεσιακό χώρο για την ιστορία της παραγωγής πυρηνελαίου στην περιοχή. Οι απομονωμένοι ερευνητικοί χώροι είναι διακριτοί, καθώς εξωθούνται από το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Τρυπητού, ο οποίος συνδέεται με τον χώρο μας με ένα νέο-σχηματισμένο μονοπάτι, λαξευμένο στο ίχνος προϋπαρχόντων μονοπατιών στην πλαγιά του γκρεμού.
Συνολικά, κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός κοινοτικού ερευνητικού κέντρου, με κύριο στόχο την χρήση και την εφαρμογή νέων επιστημονικών μεθόδων στη γεωργική παραγωγή. Είναι μια στενή συνεργασία της επιστημονικής σχολής των ερευνητών και των φοιτητών με τους ντόπιους παραγωγούς και τους κατοίκους της Σητείας, που προσπαθούμε να προκαλέσουμε, μια που είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια και μέσα σε αυτά. |
el |
heal.abstract |
This thesis is a continuation of the lecture entitled "Spatial memory: A case study of Sitia, in Crete", concerns the reuse of an existing industrial building shell, with the introduction of new uses related to sustainability research. Addressing the minimisation of the environmental footprint, caused during food production and cultivation, the architectural proposal aims to showcase a local landmark and provide a space for environmental research and social activities. The building shell, an abandoned factory for the production of olive-pomace oil, is located close to the city, near the Department of Nutrition of the Mediterranean University, within the semi-urban and rural area of Sitia.
The backbone of the architectural concept consists of two volumes that are placed over the pre-existing industrial shell. The proposal hosts common and isolated research spaces, classrooms and meeting points in its building programme, as well as an exhibition hall for the history of olive-pomace oil production in the area. The isolated research spaces are distinct, as they are extruded from the building's outer shell.
Another important parameter is the archaeological site of Tripitos in its vicinity, which is connected with our site by a newly formed path, carved on the trace of pre-existing pathways on the cliffside.
Overall, the main aim of the project is the creation of a community research center, with the main objective of sharing and implementing new scientific methods in agricultural production. It is a close collaboration between the scientific faculty of researchers and university students with the local producers and people of Sitia, that we try to evoke, one that is built over ruins and within them. |
en |
heal.advisorName |
Koutsoumpos, Leonidas |
en |
heal.advisorName |
Tsakanika, Eleftheria |
en |
heal.advisorName |
Κουτσουμπός, Λεωνίδας |
el |
heal.advisorName |
Τσακανίκα, Ελευθερία |
el |
heal.committeeMemberName |
Koutsoumpos, Leonidas |
en |
heal.committeeMemberName |
Giannoutsou, Vassiliki |
en |
heal.committeeMemberName |
Pagonis, Athanasios |
en |
heal.committeeMemberName |
Sevastakis, Dimitrios |
en |
heal.committeeMemberName |
Antoniou, Dimitrios |
en |
heal.academicPublisher |
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
120 |
|
heal.fullTextAvailability |
false |
|