dc.contributor.author |
Σκλαπάνη, Αγγελική
|
el |
dc.contributor.author |
Sklapani, Angeliki
|
en |
dc.date.accessioned |
2023-11-13T09:47:54Z |
|
dc.date.available |
2023-11-13T09:47:54Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58287 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.25983 |
|
dc.description |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών” |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Πράσινη Χημεία |
el |
dc.subject |
Φυσικώς βαθέως ευτηκτικοί διαλύτες |
el |
dc.subject |
Αλγινικό |
el |
dc.subject |
Υδρογέλες |
el |
dc.title |
Ανάπτυξη πράσινης διεργασίας για τον εγκλωβισμό του φυσικού φλαβονοειδούς ναρινγίνης σε υδρογέλες αλγινικού |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
Σύνθεση Υδρογελών |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2023-07-05 |
|
heal.abstract |
Η ναρινγίνη ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ϕλαβονοειδών και πρόκειται για ένα ϕυσικό γλυκοζίτη
ϕλαβανόνης που συναντάται ϕυσικά στα εσπεριδοειδή, και ιδιαίτερα στο γκρέιπφρουτ, προσδίδοντάς τους
μάλιστα την πικρή τους γεύση. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα χάρη στις αντιομικροβιακές, αντι-
ϕλοεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιπηκτικές ιδιότητές της. Ωστόσο, η χρήση της περιορίζεται λόγω της
χαμηλής υδατοδιαλυτότητας και κατ΄ επέκταση της χαμηλής ϐιοδιαθεσιμότητάς της.
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η ανάπτυξη πράσινης διεργασίας σύνθεσης υδρογελών για
τον εγκλωβισμό του ϕυσικού ϕλαβονοειδούς ναρινγίνης με σκοπό την τροποποίηση των ϕυσικοχημικών
ιδιοτήτων της. Οι τρόποι εφαρμογής αυτών των υδρογελών είναι είτε ως δερματικά επιθέματα πληγών είτε
ως σκευάσματα για στοματική κατάποση.
Η πράσινη σύνθεση των υδρογελών πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας αλγινικό -πολυσακχαρίτης που
εξάγεται από καφέ ϕύκια- και ϕυσικό ϐαθέως ευτηκτικό διαλύτη (NADES) γαλακτικού οξέος-γλυκόζης-
νερού. Στη σύνθεση, κύριος στόχος είναι ο πράσινος διαλύτης να λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως μέσο
διάλυσης της ναρινγίνης αλλά και ως παράγοντας διασταύρωσης της υδρογέλης.
Η διεργασία σύνθεσης της υδρογέλης ϐελτιστοποιείται με εφαρμογή του πειραματικού σχεδιασμού Box-
Behnken για τριπλό επίπεδο εξάρτησης. Ως ανεξάρτητες μεταβλητές επιλέγονται η περιεκτικότητα του
αλγινικού (% w/v), η περιεκτικότητα του NADES (% v/v) και το ποσοστό ϕόρτωσης της ναρινγίνης (%). Ως
αποκρίσεις επιλέγονται το ποσοστό διόγκωσης των υδρογελών (SR %), το ποσοστό συγκράτησης νερού (WRR
%) και η απόδοση εγκλωβισμού τους (EE %).
Οι ϐέλτιστες υδρογέλες αξιολογούνται εκ νέου προς τις τρεις αποκρίσεις τους. Το ποσοστό διόγκωσής
τους ξεπερνάει το 600%, συγκρατούν 65% του νερού τους σε διάστημα 3 h και πετυχαίνουν περίπου 28%
απόδοση εγκλωβισμού. Μελετούνται επίσης ως προς την κινητική αποδέσμευσης τους και επιλέγονται κα-
τάλληλα μοντέλα που δύνανται να προβλέψουν τον μηχανισμό αποδέσμευσης. Ακολουθεί σύγκριση των
υδρογελών με τη ϐέλτιστη σύσταση απουσία ϐιοδραστικής ουσίας με αντίστοιχες υδρογέλες αλγινικού και
ασβεστίου. Τέλος, χαρακτηρίζονται δομικά με τη ϐοήθεια ϕασματοσκοπίας FTIR. |
el |
heal.advisorName |
Detsi, Anastasia
|
en |
heal.committeeMemberName |
Detsi, Anastasia
|
en |
heal.committeeMemberName |
Pavlatou, Evangelia
|
en |
heal.committeeMemberName |
Kiritsis, Apostolos |
en |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
86 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|