HEAL DSpace

Μελέτη κατεργασίας χύτευσης με έγχυση πολυμερούς για δοχείο συσκευασίας τροφίμων με χρήση προσομοίωσης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ηλιοπούλου, Βασιλική el
dc.contributor.author Iliopoulou, Vasiliki en
dc.date.accessioned 2023-11-21T11:20:50Z
dc.date.available 2023-11-21T11:20:50Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58310
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26006
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Χύτευση με έγχυση el
dc.subject Σχεδιασμός πειραμάτων el
dc.subject Λογισμικό προσομοίωσης el
dc.subject Δύναμη σύσφιξης el
dc.subject Βάρος τεμαχίου el
dc.subject Taguchi en
dc.subject Injection molding en
dc.subject Simulation software en
dc.subject Design of Experiment el
dc.subject MFI en
dc.title Μελέτη κατεργασίας χύτευσης με έγχυση πολυμερούς για δοχείο συσκευασίας τροφίμων με χρήση προσομοίωσης el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χύτευση με έγχυση el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2023-07-14
heal.abstract Στην παρούσα διπλωματική εργασία, μελετάται η χύτευση με έγχυση τεμαχίου, το οποίο κατασκευάζεται από πολυπροπυλένιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δοχείο συσκευασίας τροφίμων. Η μελέτη πραγματοποιείται σε δύο κυρίως στάδια. Σε πρωταρχικό στάδιο, πραγματοποιούνται προσομοιώσεις με την βοήθεια του λογισμικού Moldex3D. Μελετώνται τα στάδια πλήρωσης και συμπίεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί το μοτίβο πλήρωσης της κοιλότητας και να εντοπισθούν τυχόν ατέλειες ή ιδιαιτερότητες του τεμαχίου. Στο δεύτερο στάδιο, πραγματοποιούνται τρεις διαδοχικοί σχεδιασμοί πειραμάτων (Taguchi DoE), ώστε να εντοπισθούν οι παράγοντες της κατεργασίας με την μεγαλύτερη επίδραση στο τελικό προϊόν, και να ρυθμιστούν τα επίπεδα αυτών για βελτιστοποιημένο αποτέλεσμα. Κατά τον πρώτο σχεδιασμό πειραμάτων εξετάστηκαν εφτά παράγοντες ελέγχου, ένας εκ των οποίων ήταν το υλικό. Επιλέχθηκαν τρία υλικά με διαφορετικά MFI προκειμένου να διαπιστωθεί η ευκολία πλήρωσης της κοιλότητας, ενώ παράλληλα τα επίπεδα των υπόλοιπων παραγόντων θερμοκρασίας, χρόνων και πιέσεων ρυθμίζονται κατάλληλα για την διερεύνηση των ορίων της κατεργασίας. Ως ποιοτικοί παράγοντες επιλέγονται το βάρος τεμαχίου, η δύναμη σύσφιξης και ένας «πλασματικός» παράγοντας που αφορά στην πρόωρη στερεοποίηση του υλικού κατά την συμπίεση. Στο επόμενο στάδιο, και αφού πρώτα έχει γίνει η επιλογή κατάλληλου υλικού, εξετάζονται οι τέσσερις σημαντικότεροι παράγοντες. Προστίθεται στο στάδιο αυτό ο ποιοτικός παράγοντας του χρόνου κύκλου έγχυσης. Καθότι, κρίνεται έντονη η εξάρτηση των αποτελεσμάτων από την θερμοκρασία του πολυμερούς τήγματος, αποφασίστηκε να διεξαχθεί και ένας τρίτος σχεαδιασμός πειραμάτων, με ίδιους παράγοντες ελέγχου και ποιότητας, με μειωμένο εξεταζόμενο θερμοκρασιακό εύρος. Στο στάδιο αυτό, ο πλασματικός ποιοτικός παράγοντας δεν εξετάζεται. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: υπολογισμός των λόγων S/N και ανάλυση διακύμανσης (ANOVA). Τέλος, πραγματοποιήθηκε η βελτιστοποίηση των παραμέτρων κατεργασίας μέσω αντικειμενικής συνάρτησης. el
heal.abstract In the present diploma thesis the injection molding of a polypropylene (PP) part is studied. Specifically, this is a food packaging container. The study is conducted in two main stages. During the first stage, simulations are executed using Moldex3D software. The filling and packing stage are studied in order to establish the flow pattern inside the cavity and to identify any defects or part peculiarities. In the second stage, three successive designs of experiments (Taguchi DoE) are performed, so as to identify the control factors with the greatest effect on the final product and to adjust their levels for an optimized result. In the first design of experiments, seven control factors were considered, one of which was polymer material. Three materials with different MFIs were selected in order to investigate the ease of filling, while the levels of the remaining factors, such as temperature, time and pressure, are adjusted appropriately to explore the manufacturing process limits. Piece weight, clamping force and a fictitious factor related to premature solidification of the material during the packing stage are selected as quality factors. In the next stage, and after the selection of suitable material, the four most important factors are examined. At this stage, the injection cycle time is added as a quality factor. Since the dependence of the results on the melt temperature is strong, it was decided to conduct a third design of experiments, with the same control and quality factors, with a reduced temperature range. The fictitious quality factor is not examined at this point of the experimentation. The analysis of the results was performed in two steps: calculation of S/N ratios and analysis of variance (ANOVA). Finally, the optimization of the process parameters was carried out through an objective function. en
heal.advisorName Βοσνιάκος, Γεώργιος Χριστόφορος el
heal.committeeMemberName Μαρκόπουλος, Άγγελος el
heal.committeeMemberName Μπενάρδος, Πανώριος el
heal.committeeMemberName Βοσνιάκος, Γεώργιος Χριστόφορος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών. Εργαστήριο Κατεργασιών των Υλικών (Μηχανουργικό και Μηχανολογικό Εργοστάσιο) el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 119 σ. el
heal.fullTextAvailability false
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα