heal.abstract |
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, των γρήγορων ρυθμών και του άγχους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν έστω και λίγο χρόνο ώστε να έρθουν σε επαφή με τη φύση και πολύ περισσότερο με την ορεινή φύση. Η δημιουργία ολοένα και νέων ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων, τα τελευταία δέκα χρόνια, το αποδεικνύει. Ένα από τα στοιχεία που κάνει τις ορεινές περιοχές και τα βουνά μοναδικά είναι η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας των επισκεπτών. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η επαφή με την ορεινή φύση, έχει πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία και συμβάλει στην ολιστική θεραπεία του ανθρώπου και στην ευζωία. Συγκεκριμένα, συμβάλει στην βελτίωση της διάθεσης, στη μείωση του στρες αλλά και στη ρύθμιση του χρόνιου στρες, στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας, στη μείωση των κινδύνων καρκίνου, στη μείωση των συμπτωμάτων της άνοιας και σε πολλά ακόμη που αναλύονται στην εργασία μας. Μια σχετικά πολύ νέα τάση είναι ο συνδυασμός ορειβασίας και yoga/pilates. Εκτός από αυτή την τάση όμως υπάρχουν και άλλες όπως, η θεραπευτική ιππασία, η ηχοθεραπεία, η παρατήρηση πουλιών, το forest bathing. Η εργασία διερευνά ακριβώς αυτό. Με έρευνα σε συμμετέχοντες ανάλογων δραστηριοτήτων και σε διοργανωτές ορειβατικών συλλόγων, εξετάζονται οι απόψεις, οι εμπειρίες, η σχέση, τα οφέλη που οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν για τη σχέση τους με όλες τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία του συνδυασμού ορειβασίας με άλλες δραστηριότητες, τα οφέλη τους και τις δυνατότητες για την ανάπτυξή τους στο μέλλον.
Στο πρώτο μέρος, γίνεται η ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου της εργασίας αυτής. Αρχικά, στην πρώτη ενότητα, γίνεται εισαγωγή στο θέμα φύση-βουνά και ευζωία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους έρχονται τα τελευταία χρόνια σε επαφή με τη φύση και τα βουνά που μόνο οφέλη τους προσφέρουν. Στη συνέχεια, στη δεύτερη ενότητα, η οποία είναι αρκετά εκτενής, αναφέρονται και αναλύονται τα οφέλη της επαφής με τη φύση και το βουνό. Στην τρίτη ενότητα της εργασίας αναλύεται η έννοια της ευζωίας και του σύγχρονου well-being. Στην τέταρτη ενότητα αναγράφονται και αναλύονται όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το βουνό. Στην συνέχεια, στην πέμπτη ενότητα αναλύονται οι δραστηριότητες βουνού και τα οφέλη αυτών, αυτές είναι, η πεζοπορία – ορειβασία, η θεραπευτική ιππασία, το forest bathing (μπάνιο στο δάσος), η ηχοθεραπεία και ηχοθεραπεία με ήχους της φύσης, το birdwatching (παρατήρηση πουλιών), η γιόγκα (yoga) και ο συνδυασμός γιόγκα και πεζοπορία – ορειβασία.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται η έρευνα, η επεξεργασία δεδομένων και τα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, στην έκτη ενότητα αναφέρεται η ταυτότητα της έρευνας, η περιγραφή του ερωτηματολογίου της έρευνας και τα αποτελέσματά της. Στην έβδομη ενότητα αναλύονται οι διάφορες συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών. Τέλος, τα συμπεράσματα της έρευνας. |
el |