heal.abstract |
Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί μια επιμήκη θαλάσσια λεκάνη μήκους περίπου ίσου με 120 χλμ. και μεγίστου πλάτους ίσου με 30 χλμ. Παρεμβάλλεται μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, με τη βόρεια και νότια ακτογραμμή του να διαθέτουν ένα σημαντικό πλήθος λιμένων.
Οι λιμένες αποτελούν πόλο έλξης οικονομικών δραστηριοτήτων και σημεία αναφοράς ανθρωπογενούς διάδρασης από αρχαιοτάτων χρόνων. Ως έργο υποδομής, ο εκάστοτε λιμένας σχεδιάζεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων συνυφασμένων με το είδος της χρήσης του. Ωστόσο, η μεταβολή κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων επιφέρει, σε συνάρτηση με τη φθορά του χρόνου, ανατροπή στον αρχικό σχεδιασμό αλλά και απαιτήσεις βελτιώσεων και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης κάθε λιμενικής εγκατάστασης αποτελεί το εναρκτήριο βήμα προς την επαναξιολόγηση των κριτηρίων κατασκευής, τον ανασχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό της.
Για τους ανωτέρω λόγους, η παρούσα διπλωματική ενσωματώνει ένα σύνολο δεδομένων για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της βόρειας ακτογραμμής του Κορινθιακού Κόλπου. Μέσω απογραφικών δελτίων και επιτόπιας επίσκεψης ανά λιμενική εγκατάσταση, εντοπίστηκαν είκοσι επτά (27) λιμενικές εγκαταστάσεις (αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες και λιμένες), οι οποίες εκτείνονται ανατολικά από τον οικισμό Αλεποχώρι έως δυτικά την πόλη της Ναύπακτου. Ύστερα από τη συλλογή των δεδομένων, επίκειται η παρουσίαση των χαρακτηριστικών (κατασκευαστικά στοιχεία, εξοπλισμός, χώρος ελλιμενισμού, ελλείψεις) που διέπουν κάθε λιμενική εγκατάσταση. Στη συνέχεια, καταρτίζεται η βάση δεδομένων αναφορικά με τον πληθυσμό και την απόσταση από πλησιέστερους οικισμούς και πόλεις, την γεωμορφολογία, το χαρακτηριστικό ύψος κύματος, τον χώρο ελλιμενισμού και το σύνολο παροχών και υποδομών σε κάθε λιμενική εγκατάσταση.
Έπειτα, λαμβάνει χώρα η στατιστική ανάλυση εκάστης παραμέτρου των δεδομένων και η συγκριτική συσχέτιση μεταξύ αυτών μέσω διαγραμμάτων. Τέλος, ακολουθεί η παράθεση των συμπερασμάτων από την επεξεργασία των δεδομένων. |
el |