dc.contributor.author | Κυριακόπουλος, Νικόλαος | el |
dc.contributor.author | Kyriakopoulos, Nikolaos | en |
dc.date.accessioned | 2024-01-10T10:19:09Z | |
dc.date.available | 2024-01-10T10:19:09Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58549 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26245 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Διατροφογενετική | el |
dc.subject | Μηχανική μάθηση | el |
dc.subject | Ερμηνευσιμότητα | el |
dc.subject | Ερμηνεύσιμη τεχνητή νοημοσύνη | el |
dc.subject | Interpretability | en |
dc.subject | Nutritional genomics | en |
dc.subject | Interpretable artificial intelligence | en |
dc.subject | Artificial intelligence | en |
dc.title | Ερμηνεύσιμη τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων διατροφογενωμικής. | el |
dc.title | Interpretable artificial intelligence for nutrigenomics data analysis. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.generalDescription | Ανάπτυξη και ερμηνευσιμότητα μοντέλων μηχανικής μάθησης σε δεδομένα διατροφογενωμικής με σκοπό την πρόβλεψη της παχυσαρκίας. | el |
heal.generalDescription | Applicability and interpretability of machine learning models to nutritional genomics data for obesity prediction. | en |
heal.classification | Τεχνητή νοημοσύνη | el |
heal.classification | Μηχανική μάθηση | el |
heal.classification | Ανάλυση δεδομένων | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-07-13 | |
heal.abstract | Η παχυσαρκία συνδέεται με πλήθος παραγόντων όπως τις διατροφικές συνήθειες, την ψυχική υγεία, τη γενετική προδιάθεση και το περιβάλλον του ατόμου. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανακάλυψη συσχετίσεων μεταξύ διατροφικών συνηθειών και γενετικών παραγόντων που μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας με μεθόδους μηχανικής μάθησης χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων με στοιχεία από 2700 άτομα. Το σύνολο δεδομένων είχε 64 χαρακτηριστικά εισόδου τα οποία σχετίζονται με το φύλο, τις διατροφικές συνήθειες και γονιδιακά δεδομένα των συμμετεχόντων, γι’ αυτό υπήρξε η ανάγκη επιλογής των σημαντικότερων από αυτά. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν υποσύνολα με πέντε ως είκοσι πέντε χαρακτηριστικά εισόδου και αναπτύχθηκαν μοντέλα πρόβλεψης και ταξινόμησης, που χρησιμοποιούσαν ως είσοδο αυτά τα υποσύνολα. Στην συνέχεια, με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας των μοντέλων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ερμηνευσιμότητας Shapley. Μέσω αυτής της μεθόδου εντοπίστηκαν συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Το μοντέλο Gradient Boosting που υλοποιήθηκε πέτυχε ακρίβεια 68,80% και τα αποτελέσματα της ερμηνευσιμότητας έδειξαν πως ο καθορισμός του φύλου, τα κορεσμένα λίπη, το φολικό οξύ, η καφεΐνη, το φολικό οξύ που λαμβάνεται από την τροφή, τα ωμέγα 3 λιπαρά που λαμβάνονται από την τροφή και η οικογένεια φυτών Allium, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την εξέλιξη της παχυσαρκίας. | el |
heal.abstract | Obesity can be associated to many factors such as dietary habits, mental health, genetic predisposition and the environment of the individual. This study, aims at discovering the correlations between nutritional habits and genetic variations that might be related to obesity with machine learning methods using a dataset of 2,700 individuals. The dataset had 64 input variables, related to gender, dietary habits and genetic predisposition of the participants. To decrease the dimension of the input, feature selection algorithms were adopted. Subsequently, to enhance the reliability of the models, the Shapley interpretability method was employed. Through this method, specific factors that influence the phenomenon of obesity were identified. The Gradient Boosting model that was developed achieved an accuracy of 68.80%, and the interpretability results demonstrated that gender, saturated fats, folic acid, caffeine, dietary folic acid, omega-3 fatty acids from food, and the Allium were the factors that had the most significant impact on the development of obesity. | en |
heal.advisorName | Δαλακλείδη, Καλλιόπη | el |
heal.committeeMemberName | Νικήτα, Κωνσταντίνα | el |
heal.committeeMemberName | Στάμου, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Βουλόδημος, Αθανάσιος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 68 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: