dc.contributor.author | Καραμπίνα, Ελένη | el |
dc.contributor.author | Karampina, Eleni | en |
dc.date.accessioned | 2024-01-29T11:20:47Z | |
dc.date.available | 2024-01-29T11:20:47Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58720 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26416 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Τομάτα | el |
dc.subject | Ελιά | el |
dc.subject | Ψάρι | el |
dc.subject | Υπερυψηλή Πίεση | el |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | el |
dc.subject | Tomato | en |
dc.subject | Fish | en |
dc.subject | Olive pomace | en |
dc.subject | High Pressure | en |
dc.subject | Βioactive compounds | en |
dc.title | Recovery of bioactive compounds from food processing by-products assisted by novel technologies: High Pressure | en |
dc.title | Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με νέες τεχνολογίες από παραπροϊόντα διεργασιών τροφίμων: Υπερυψηλή Πίεση | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Χημική Μηχανική | el |
heal.classification | Chemical Engineering | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-09-28 | |
heal.abstract | Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε μελέτη της παραλαβής βιοδραστικών συστατικών, μέσω συμβατικής εκχύλισης και εκχύλισης υποβοηθούμενης με Υπερυψηλή Πίεση, από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες παραπροϊόντα ελιάς, τομάτας και φιλετοποίησης ψαριού. Σκοπός της εργασίας είναι ο προσδιορισμός των βέλτιστων συνθηκών της εκχύλισης υποβοηθούμενης με Υπερυψηλή Πίεση και η σύγκρισή της με τις συμβατικές μεθόδους εκχύλισης. Μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου εκχύλισης, της αναλογίας στερεού-υγρού, του είδους ή της συγκέντρωσης του διαλύτη και της εφαρμοζόμενης πίεσης. Η επιλογή των βέλτιστων συνθηκών στην περίπτωση του ελαιοπυρήνα έγινε με βάση το φαινολικό περιεχόμενο του εκχυλίσματος, την αντιοξειδωτική δράση των βιοδραστικών συστατικών και την εκλεκτικότητα της εκχύλισης στην παραλαβή των φαινολικών ενώσεων. Στην περίπτωση του τσίπουρου τομάτας, η επιλογή των βέλτιστων συνθηκών έγινε με βάση την απόδοση και την εκλεκτικότητα των εκχυλισμάτων σε ολικά καροτενοειδή και στην περίπτωση των παραπροϊόντων φιλετοποίησης λαβρακίου έγινε με βάση την απόδοση των εκχυλισμάτων σε λιπαρά οξέα. | el |
heal.abstract | In the context of this thesis, the extraction of bioactive compounds through conventional extraction and HP assisted extraction from by products of the agro food and aquaculture industry was investigated . Specifically, olive (olive pomace), tomato (tomato pomace), and fish filleting by products were used as raw materials. The aim of the study was to determine the optimal conditions for HP assisted extraction and compare it with conventional extraction methods. The study investigated the effect of extraction time, solid-liquid ratio, type or concentration of the solvent, and applied pressure. In the case of olive pomace, the selection of optimal conditions was based on the phenolic content of the extract, the antioxidant activity of the bioactive components and the selectivity of the extraction for phenolic compounds. In the case of tomato pomace, the selection of optimal conditions was based on the yield and selectivity of the extracts for total carotenoids. In the case of fish filleting by products, the selection of optimal conditions was based on the yield of lipid extraction. | en |
heal.advisorName | Ταούκης, Πέτρος | el |
heal.advisorName | Taoukis, Petros | en |
heal.committeeMemberName | Γιαννακούρου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Μαρούλης, Ζαχαρίας | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 140 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: