dc.contributor.author | Σερλεμές, Μάρκος | el |
dc.contributor.author | Tsopelas, Fotios | en |
dc.date.accessioned | 2024-02-02T11:32:53Z | |
dc.date.available | 2024-02-02T11:32:53Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/58768 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.26464 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Μέλι | el |
dc.subject | Νοθεία | el |
dc.subject | Βολταμμετρία | el |
dc.subject | Ηλεκτροανάλυση | el |
dc.subject | Χημειομετρία | el |
dc.subject | Honey | en |
dc.subject | Voltammetry | en |
dc.subject | Αdulteration | en |
dc.subject | Electroanalysis | en |
dc.subject | Chemometrics | el |
dc.title | Ανάπτυξη αναλυτικής μεθόδου για την ταυτοποίηση της βοτανικής προέλευσης μελιού | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Ενόργανη Χημική Ανάλυση | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2023-07-07 | |
heal.abstract | Το μέλι είναι ένα θρεπτικό και ευεργετικό τρόφιμο, γνωστό από τα αρχαία χρόνια, που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς καμία εκτεταμένη επεξεργασία και συναντάται μέχρι και σήμερα στα περισσότερα νοικοκυριά και όχι μόνο. Ακριβώς επειδή έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει μια πληθώρα ευεργετικών, διατροφικών αλλά και φαρμακευτικών ιδιοτήτων, είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση και αξία στο εμπόριο, με αποτέλεσμα για αυτό το λόγο την όλο και μεγαλύτερη του στοχοποίηση για νοθεία. Οι τρόποι νόθευσης του μελιού ποικίλουν, με την πιο συνηθισμένη μορφή να συναντάται με την απλή προσθήκη σακχάρων. Επειδή το φαινόμενο αυτό συναντάται από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, έχει καταστεί αναγκαία η ανάπτυξη ολοένα και περισσοτέρων αναλυτικών τεχνικών για τον εντοπισμό της νοθείας, ξεκινώντας πρωταρχικά με την μελισσοπαλυνολογική μέθοδο και εξελίσσοντας στις σημερινές σύγχρονες χρωματογραφικές τεχνικές. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της εξέλιξης και ανάπτυξης νέων και απλούστερων αναλυτικών τεχνικών, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις περιβαλλοντικές φιλικές ηλεκτροχημικές μεθόδους και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές γλώσσες. Η βολταμμετρία αποτελεί μία από αυτές, η οποία σε συνδυασμό με χημειομετρικές τεχνικές για την ανάλυση των δεδομένων, αποτελεί το θέμα της έρευνας της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Συλλέχθηκε ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων μελιού από τέσσερις διαφορετικές βοτανικές κατηγορίες όπως μέλι από θυμάρι, ερείκη, πορτοκαλιά και πεύκο. Μέσω τεχνικών κυκλικής και διαφορικής παλμικής βολταμμετρίας, μελετήθηκε η δυνατότητα εύρεσης ενός μοναδικού προφίλ ταυτοποίησης των βοτανικών κατηγοριών προκειμένου να τίθεται εφικτή η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός μεταξύ τους. Τα δείγματα υποβλήθηκαν σε τρεις διαφορετικές πειραματικές μεθοδολογίες, όπου στην κάθε μία ξεχωριστά δοκιμάστηκαν διαφορετικοί συνδυασμοί αντιδραστηρίων και ηλεκτροδίων. Η μία από αυτές, η μέθοδος της διπλής εκχύλισης και διαλυτοποίησης με ξήρανση, με χρήση ηλεκτροδίων χρυσού και λευκόχρυσου, ανέδειξε τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στα βολταμμογραφήματα συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους που εφαρμόστηκαν. Εν συνεχεία, έγινε εξαγωγή των δεδομένων των βολταμμογραφημάτων για κάθε δείγμα, τα οποία υποβλήθηκαν σε χημειομετρική ανάλυση με χρήση της μεθόδου της ανάλυσης κύριων συνιστωσών (Principal Component Analysis, PCA), της διακριτικής ανάλυσης μερικών ελαχίστων τετραγώνων (Partial Least Squares – Discriminant Analysis, PLS-DA) και της ανάλυσης μοντελοποίησης μιας κλάσης (Class Modeling), με τη βοήθεια του υπολογιστικού προγράμματος SIMCA. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ότι η βέλτιστη ταξινόμηση και ταυτοποίηση των βοτανικών κατηγοριών του μελιού επιτεύχθηκε με την εφαρμογή κυκλικής βολταμμετρίας χρησιμοποιώντας το ηλεκτρόδιο λευκόχρυσου. Από τις χημειομετρικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων, η PCA και PLS-DA δεν κατάφεραν να επιτύχουν σαφή διαχωρισμό καθώς τα σημεία που αποτυπώθηκαν στο διάγραμμα συντεταγμένων (score plot) εμφάνισαν μεγάλη διασπορά καθιστώντας δύσκολο τον διαχωρισμό μεταξύ των δειγμάτων. Αντιθέτως, η ανάλυση μοντελοποίησης μιας κλάσεως (Class Modeling), επέφερε σε κάθε δοκιμασία κοινά θετικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας εφικτή την ταξινόμηση μόνο του θυμαρίσιου μελιού, παρέχοντας μια ευαισθησία >90% και ειδικότητα >93%. | el |
heal.advisorName | Tsopelas, Fotios | en |
heal.committeeMemberName | Παπαδόπουλος, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Δέτση, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Τσόπελας, Φώτιος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 157 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: