HEAL DSpace

Επίδραση της μεθόδου ξήρανσης και εκχύλισης στα βιοδραστικά συστατικά του Ιπποφαούς

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Παππά, Αθηνά el
dc.contributor.author Κυριακοπούλου, Κωνσταντίνα Ε. el
dc.contributor.author Kyriakopoulou, Konstantina E. en
dc.date.accessioned 2012-03-13T10:23:23Z
dc.date.available 2012-03-13T10:23:23Z
dc.date.copyright 2012-03-10 -
dc.date.issued 2012-03-13
dc.date.submitted 2012-03-10 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/5895
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.10543
dc.description 100 σ. el
dc.description.abstract Τα μούρα και τα φύλλα του ιπποφαούς (Hippophae) είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή βιοδραστικών συστατικών με ευνοϊκές θρεπτικές ιδιότητες. Περιέχουν συστατικά όπως καροτονοειδή , φλαβονοειδή (κατεχίνη, κερκετίνη, ισοραμνετίνη), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερα αμινοξέα και στοιχεία κ.α. Στην παρούσα εργασία μούρα, φύλλα, σπόροι και πούλπα (δέρμα και σάρκα του μούρου) του φυτού ξηράθηκαν με αέρα, με κατάψυξη και με επιταχυνόμενη ηλιακή ξήρανση και αξιολογήθηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος ξήρανσης. Κατά την κάθε διεργασία μετρήθηκε η περιεχόμενη υγρασία των προϊόντων και υπολογίστηκαν οι σταθερές ξήρανσης . Έγινε μέτρηση της αρχικής υγρασίας για τα φύλλα ,τα μούρα, την πούλπα και τα σπόρια βρέθηκε να είναι έως 65% , 82%, 71%, 43,5% αντίστοιχα. Μετρήθηκαν επίσης ο δείκτης απορρόφησης λαδιού (ΔΑΛ ), ο δείκτης απορρόφησης νερού (ΔΑΝ) και η ικανότητα διαλυτότητας σε νερό (ΙΑΝ) όλων των ξηρών προϊόντων. Οι τιμές που πήραμε για το ΔΑΛ, το ΔΑΝ και την ΙΑΝ% κυμαίνονται από 1,22-4,05 , 3,24-7,57 , 13,83-36,52 % αντίστοιχα. Κατά τις διεργασίες ξήρανσης μετρήθηκε και η μεταβολή του χρώματος. Χρησιμοποιήθηκε στερεοσκόπιο για την απεικόνιση των δομών των διαφόρων ξηρών προϊόντων με σκοπό την αξιολόγηση τους. Στην συνέχεια, ξηρά μούρα και φύλλα εκχυλίστηκαν με διαλύτες διαφορετικής πολικότητας (εξάνιο, μεθανόλη, οξικός αιθυλεστέρας, βουτανόλη, Η2Ο). Φρέσκα μούρα και πούλπα υποβλήθηκαν σε εκχύλιση με μικροκύματα χωρίς χρήση διαλύτη. Τα εκχυλίσματα αξιολογήθηκαν με χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας και συγκεκριμένα εκχυλίσματα φύλλων που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρων αναλύθηκαν με υγρή χρωματογραφία- φασματοσκοπία μάζας, οπού βρέθηκαν το σημαντικότερα συστατικά τους. Τέλος, η μικροσκοπική δομή των ξηρών προϊόντων καθώς και η επιφανειακή τους σύσταση αξιολογήθηκε μέσω ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης. Η στερεομικροσκοπική απεικόνιση των προϊόντων έδειξε ότι τα προϊόντα ξήρανσης υπό κατάψυξη είναι καλύτερα σε εμφάνιση, σχήμα από αυτά των άλλων ξηράνσεων και σε συνδυασμό με την σωματομετρική μέτρηση παρατηρείται ότι διατηρούν το αρχικό χρώμα τους σε αντίθεση με τα υπόλοιπα. el
dc.description.abstract Sea buckthorn berries and leaves are promising sources of bioactive compounds that could be used for their favorable nutritional properties. They contain nutrients such as vitamins, carotenoids, flavonoids (catechin, CA; quercetin, QU; isorhamnetin, IS), polyunsaturated fatty acids, free amino acids and elemental components etc. Berries and leaves of the plant were freeze-, air-, solar- dried and have been evaluated in order to determine the most effective method of drying. Moisture content was measured during the process. Drying kinetics of the plant have been examined during the different drying processes. Initial moisture of leaves, berries, seeds and pulp was found up to 65%, 82%, 71%, 43,5% correspondingly. Water absorption index (WAI), oil absorption index (OAI) of the dried products were also measured and found that it ranges from WAI index 3,24 to 7,57 and 1,22 to 4,05 OAI index. During the drying processes color variation was measured. The structure of dried products was evaluated by stereo microscope. Sequential oil extractions were carried out on dried berries and leaves using solvents of different polarity (hexane, methanol, ethyl acetate, butanol, aqueous solvent). A green extraction method, the solvent-free microwave assisted extraction, was applied to fresh berries. The extracts were evaluated using Thin Layer Chromatography (TLC). Extracts of leaves that had been found promising of their profile of bioactive compounds were evaluated using Liquid Chromatography- Mass Spectrometry (LC-MS). The fatty acid composition of the oil extracts were determined by Gas Chromatography (GC), while the antioxidant activity of extracts was measured using the 2,2-iphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) free radical scavenging method. The structure of the products was evaluated through Scanning Electron Microscopy (SEM) analysis. Evaluation of SEM analysis has shown that products of freeze drying are better in appearance and shape and their color is getting brighter during the process unlike solar and air drying. en
dc.description.statementofresponsibility Κωνσταντίνα Ε. Κυριακοπούλου el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDRestricted-policy.xml en
dc.subject Βιοενεργά συστατικά el
dc.subject Εκχύλιση el
dc.subject Ιπποφαές el
dc.subject Ξήρανση με κατάψυξη el
dc.subject Ξήρανση με αέρα el
dc.subject Επιταχυνόμενη ηλιακή ξήρανση el
dc.subject Κινητικές ξήρανσης el
dc.subject Sea buckthorn en
dc.subject Solar-drying en
dc.subject Solvent extraction en
dc.subject Freeze-drying en
dc.subject Drying kinetics en
dc.subject Bioactive compounds en
dc.subject Air-drying en
dc.title Επίδραση της μεθόδου ξήρανσης και εκχύλισης στα βιοδραστικά συστατικά του Ιπποφαούς el
dc.title.alternative Effects of drying methods and extractions on the bioactive compounds of Sea Buckthorns (Hippophae rhamnoides) berries and leaves en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2012-03-05 -
dc.date.modified 2012-03-10 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Κροκίδα, Μαγδαληνή el
dc.contributor.advisorcommitteemember Δέτση, Αναστασία el
dc.contributor.committeemember Παππά, Αθηνά el
dc.contributor.committeemember Κροκίδα, Μαγδαληνή el
dc.contributor.committeemember Δέτση, Αναστασία el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2012-03-13 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2012-03-13 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής