dc.contributor.advisor |
Παππά, Αθηνά |
el |
dc.contributor.author |
Κυριακοπούλου, Κωνσταντίνα Ε.
|
el |
dc.contributor.author |
Kyriakopoulou, Konstantina E.
|
en |
dc.date.accessioned |
2012-03-13T10:23:23Z |
|
dc.date.available |
2012-03-13T10:23:23Z |
|
dc.date.copyright |
2012-03-10 |
- |
dc.date.issued |
2012-03-13 |
|
dc.date.submitted |
2012-03-10 |
- |
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/5895 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.10543 |
|
dc.description |
100 σ. |
el |
dc.description.abstract |
Τα μούρα και τα φύλλα του ιπποφαούς (Hippophae) είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή βιοδραστικών συστατικών με ευνοϊκές θρεπτικές ιδιότητες. Περιέχουν συστατικά όπως καροτονοειδή , φλαβονοειδή (κατεχίνη, κερκετίνη, ισοραμνετίνη), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερα αμινοξέα και στοιχεία κ.α. Στην παρούσα εργασία μούρα, φύλλα, σπόροι και πούλπα (δέρμα και σάρκα του μούρου) του φυτού ξηράθηκαν με αέρα, με κατάψυξη και με επιταχυνόμενη ηλιακή ξήρανση και αξιολογήθηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί η πιο αποτελεσματική μέθοδος ξήρανσης. Κατά την κάθε διεργασία μετρήθηκε η περιεχόμενη υγρασία των προϊόντων και υπολογίστηκαν οι σταθερές ξήρανσης . Έγινε μέτρηση της αρχικής υγρασίας για τα φύλλα ,τα μούρα, την πούλπα και τα σπόρια βρέθηκε να είναι έως 65% , 82%, 71%, 43,5% αντίστοιχα. Μετρήθηκαν επίσης ο δείκτης απορρόφησης λαδιού (ΔΑΛ ), ο δείκτης απορρόφησης νερού (ΔΑΝ) και η ικανότητα διαλυτότητας σε νερό (ΙΑΝ) όλων των ξηρών προϊόντων. Οι τιμές που πήραμε για το ΔΑΛ, το ΔΑΝ και την ΙΑΝ% κυμαίνονται από 1,22-4,05 , 3,24-7,57 , 13,83-36,52 % αντίστοιχα. Κατά τις διεργασίες ξήρανσης μετρήθηκε και η μεταβολή του χρώματος. Χρησιμοποιήθηκε στερεοσκόπιο για την απεικόνιση των δομών των διαφόρων ξηρών προϊόντων με σκοπό την αξιολόγηση τους. Στην συνέχεια, ξηρά μούρα και φύλλα εκχυλίστηκαν με διαλύτες διαφορετικής πολικότητας (εξάνιο, μεθανόλη, οξικός αιθυλεστέρας, βουτανόλη, Η2Ο). Φρέσκα μούρα και πούλπα υποβλήθηκαν σε εκχύλιση με μικροκύματα χωρίς χρήση διαλύτη. Τα εκχυλίσματα αξιολογήθηκαν με χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας και συγκεκριμένα εκχυλίσματα φύλλων που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρων αναλύθηκαν με υγρή χρωματογραφία- φασματοσκοπία μάζας, οπού βρέθηκαν το σημαντικότερα συστατικά τους. Τέλος, η μικροσκοπική δομή των ξηρών προϊόντων καθώς και η επιφανειακή τους σύσταση αξιολογήθηκε μέσω ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης. Η στερεομικροσκοπική απεικόνιση των προϊόντων έδειξε ότι τα προϊόντα ξήρανσης υπό κατάψυξη είναι καλύτερα σε εμφάνιση, σχήμα από αυτά των άλλων ξηράνσεων και σε συνδυασμό με την σωματομετρική μέτρηση παρατηρείται ότι διατηρούν το αρχικό χρώμα τους σε αντίθεση με τα υπόλοιπα. |
el |
dc.description.abstract |
Sea buckthorn berries and leaves are promising sources of bioactive compounds that could be used for their favorable nutritional properties. They contain nutrients such as vitamins, carotenoids, flavonoids (catechin, CA; quercetin, QU; isorhamnetin, IS), polyunsaturated fatty acids, free amino acids and elemental components etc. Berries and leaves of the plant were freeze-, air-, solar- dried and have been evaluated in order to determine the most effective method of drying. Moisture content was measured during the process. Drying kinetics of the plant have been examined during the different drying processes. Initial moisture of leaves, berries, seeds and pulp was found up to 65%, 82%, 71%, 43,5% correspondingly. Water absorption index (WAI), oil absorption index (OAI) of the dried products were also measured and found that it ranges from WAI index 3,24 to 7,57 and 1,22 to 4,05 OAI index. During the drying processes color variation was measured. The structure of dried products was evaluated by stereo microscope. Sequential oil extractions were carried out on dried berries and leaves using solvents of different polarity (hexane, methanol, ethyl acetate, butanol, aqueous solvent). A green extraction method, the solvent-free microwave assisted extraction, was applied to fresh berries. The extracts were evaluated using Thin Layer Chromatography (TLC). Extracts of leaves that had been found promising of their profile of bioactive compounds were evaluated using Liquid Chromatography- Mass Spectrometry (LC-MS). The fatty acid composition of the oil extracts were determined by Gas Chromatography (GC), while the antioxidant activity of extracts was measured using the 2,2-iphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) free radical scavenging method. The structure of the products was evaluated through Scanning Electron Microscopy (SEM) analysis. Evaluation of SEM analysis has shown that products of freeze drying are better in appearance and shape and their color is getting brighter during the process unlike solar and air drying. |
en |
dc.description.statementofresponsibility |
Κωνσταντίνα Ε. Κυριακοπούλου |
el |
dc.language.iso |
el |
en |
dc.rights |
ETDRestricted-policy.xml |
en |
dc.subject |
Βιοενεργά συστατικά |
el |
dc.subject |
Εκχύλιση |
el |
dc.subject |
Ιπποφαές |
el |
dc.subject |
Ξήρανση με κατάψυξη |
el |
dc.subject |
Ξήρανση με αέρα |
el |
dc.subject |
Επιταχυνόμενη ηλιακή ξήρανση |
el |
dc.subject |
Κινητικές ξήρανσης |
el |
dc.subject |
Sea buckthorn |
en |
dc.subject |
Solar-drying |
en |
dc.subject |
Solvent extraction |
en |
dc.subject |
Freeze-drying |
en |
dc.subject |
Drying kinetics |
en |
dc.subject |
Bioactive compounds |
en |
dc.subject |
Air-drying |
en |
dc.title |
Επίδραση της μεθόδου ξήρανσης και εκχύλισης στα βιοδραστικά συστατικά του Ιπποφαούς |
el |
dc.title.alternative |
Effects of drying methods and extractions on the bioactive compounds of Sea Buckthorns (Hippophae rhamnoides) berries and leaves |
en |
dc.type |
bachelorThesis |
el (en) |
dc.date.accepted |
2012-03-05 |
- |
dc.date.modified |
2012-03-10 |
- |
dc.contributor.advisorcommitteemember |
Κροκίδα, Μαγδαληνή |
el |
dc.contributor.advisorcommitteemember |
Δέτση, Αναστασία |
el |
dc.contributor.committeemember |
Παππά, Αθηνά |
el |
dc.contributor.committeemember |
Κροκίδα, Μαγδαληνή |
el |
dc.contributor.committeemember |
Δέτση, Αναστασία |
el |
dc.contributor.department |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών |
el |
dc.date.recordmanipulation.recordcreated |
2012-03-13 |
- |
dc.date.recordmanipulation.recordmodified |
2012-03-13 |
- |