heal.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας με βάση τη χρήση φυσικών λύσεων και θεσμικών κανονισμών.
Το φαινόμενο της πλημμύρας ολοένα και εντείνεται σε αστικές και φυσικές περιοχές, ως απόρροια της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής. Χώρες σε όλον τον κόσμο θεσπίζουν μέτρα και πολιτικές για την πρόληψη και το μετριασμό των πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, χρησιμοποιώντας νέες επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, με την εισαγωγή των εννοιών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας, επιλέγεται ως μέτρο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και δη των πλημμυρών, οι λύσεις που βασίζονται στη φύση.
Ως περιοχή μελέτης για την εκπόνηση της εργασίας επιλέγεται η Αταλάντη Φθιώτιδας και το ρέμα Αλαργινό που βρίσκεται πλησίον της. Η πόλη και το ρέμα βρίσκονται εντός της Λεκάνης Απορροής Ποταμών Αταλάντης, όπως έχει ορίσει από τα κρατικά Σχέδια Διαχείρισης και έχει έκταση περί τα 201 km2 . Τα φαινόμενα πλημμύρας στην περιοχή, καθώς και τα ιδιαίτερα συστήματα που παρατηρούνται εκεί, καθιστούν την αξιολόγηση του πλημμυρικού κινδύνου και την αντιμετώπιση του με τη χρήση φυσικών λύσεων, ζήτημα που χρήζει διερεύνησης.
Στη συνέχεια, και μετά από τις προτάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα για τις πλημμύρες, πραγματοποιείται η ανάλυση του πλημμυρικού κινδύνου για το ρέμα Αλαργινό. Για την ανάλυση αυτή χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και λογισμικά υδρολογίας και υδραυλικής. Τα απαραίτητα δεδομένα για την εκτέλεση της διαδικασίας είναι το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους της περιοχής, οι καλύψεις γης κατά Corine Land Cover 2018 και άλλοι παράμετροι.
Η διαδικασία ξεκινά με την γεωμοφρολογική ανάλυση της περιοχής για την επιλογή της υπολεκάνης μελέτης και του σημείου προσομοίωσης, καθώς για τον προσδιορισμό του υδρογραφικού δικτύου. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η υδρολογική ανάλυση, χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο Ισόχρονων Καμπυλών, μέσω του εργαλείου HEC-GeoHMS του ArcMap, και την Μέθοδο Συνθετικού Μοναδιαίου Υδρογραφήματος κατά Snyder. Άλλα στοιχεία για την υδρολογική ανάλυση είναι το υετογράφημα της περιοχής και ο συντελεστής υδρολογικών απωλειών CN της Μεθόδου SCS. TA δεδομένα αυτά εισάγονται στο λογισμικό HEC-HMS για την παραγωγή των πλημμυρογραφήματων.
Η υδραυλική προσομοίωση της εξόδου της λεκάνης πραγματοποιείται με το λογισμικό HEC-RAS και το δυσμενέστερο πλημμυρογράφημα. Έτσι προσδιορίζονται τα μέγιστα βάθη και οι μέγιστες τιμές ταχύτητας ροής στο πλημμυρικό πεδίο του ρέματος.
Οι φυσικές λύσεις που επιλέγονται να μελετηθούν για τον μετριασμό της πλημμυρικής αιχμής είναι η αλλαγή των καλύψεων γης της περιοχής και η δημιουργία φυσικής ζώνης απομόνωσης με δασική βλάστηση, στο σύνολο του υδρογραφικού δικτύου. Με αυτόν τον τρόπου εκτιμάται η μείωση του συντελεστή υδρολογικών απωλειών CN και ο προσδιορισμός των νέων τιμών αιχμής, τα νέα μέγιστα βάθη και ταχύτητες ροής. |
el |