heal.abstract |
Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) είναι ένα πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως ως υλικό επαφής με τρόφιμα λόγω της χημικής του σταθερότητας και της αντοχής του σε κρούσεις, αλκοόλες, υγρασία και διαλύτες. Η αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων ΡΕΤ και οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες οδήγησαν στο να δωθεί έμφαση σε διάφορες μεθόδους ανακύκλωσης, όπως η χημική και η μηχανική ανακύκλωση. Η μαζική παραγωγή και, ως εκ τούτου, η διάθεση των πλαστικών ΡΕΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο πράσινες και βιώσιμες οδούς, εστιάζοντας σε αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ΡΕΤ, και να κατασκευαστούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω προηγμένων τεχνολογιών, προκειμένου τα απόβλητα αυτά να βρουν μια δεύτερη ζωή. Έτσι, ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση μιας διαδρομής αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling) των αποβλήτων ΡΕΤ από μπουκάλια (rPET), που θα χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές προσθετικής κατασκευής.
Στην παρούσα εργασία, ως υλικό εισόδου χρησιμοποιούνται διάφανα μετακαταναλωτικά μπουκάλια νερού PET. Τα μπουκάλια συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν από άλλα υλικά, πλύθηκαν και τεμαχίστηκαν σε νιφάδες (flakes), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία μέσω εκβολής. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε μια διεργασία εξώθησης με ταυτόχρονη αντίδραση (reactive extrusion process), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δικόχλιο εκβολέα, χρησιμοποιώντας τον εμπορικό τροποποιητή Joncryl® ADR-4468 για την επέκταση της αλυσίδας του ανακυκλωμένου πολυμερούς σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και παραμέτρους διεργασίας. Οι παράμετροι της εκβολής, όπως η θερμοκρασία τήγματος, ο ρυθμός τροφοδοσίας του πολυμερούς/πρόσθετου και η ροπή βελτιστοποιήθηκαν.
Ο στόχος ήταν η παραγωγή ομοιόμορφου νήματος, με σταθερή διάμετρο (1.75±0.05mm) και χωρίς ελαττώματα, για να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης. Λόγω του ότι το Joncryl® ADR-4468 δεν έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα, για την επίτευξη αυτού του στόχου πραγματοποιήθηκε και η δοκιμή ενός άλλου επιμηκυντή αλυσίδας, του πυρομελλιτικού διανυδρίτη (PMDA). Εκεί ακολουθήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση αφού αναμίχθηκε rPET με καθαρό PET (vPET) λαμβάνοντας μίγματα rPET/vPET 70/30 και δοκιμάζοντας προσθήκη διαφορετικών συγκεντρώσεων PMDA. Στην περίπτωση αυτή έγινε παραγωγή νήματος για rPET/vPET 70/30 +0.6%PMDA.
Σε όλες τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αξιολογήθηκαν οι θερμικές, ρεολογικές και μηχανικές ιδιότητες μεταξύ καθαρού ΡΕΤ, αποβλήτων ΡΕΤ και τροποποιημένων αποβλήτων ΡΕΤ. Μετά τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε συνεχής παραγωγή νήματος, δοκιμάστηκε η εκτυπωτική ικανότητα του παραγόμενου νήματος σε διάφορες παραμέτρους και αξιολογήθηκε. |
el |