heal.abstract |
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε η μελέτη τριών διαφορετικών ποιοτήτων ηλεκτρικού χάλυβα, όπου κάθε ποιότητα χάλυβα είχε διαφορετική ποσότητα πυριτίου. Τρία δοκίμια από κάθε ποιότητα ηλεκτρικού χάλυβα, μελετήθηκε στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των ηλεκτρικών χαλύβων. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν για το στάδιο της θερμής έλασης, της ψυχρής έλασης και το στάδιο της επικάλυψης δηλαδή της ανόπτησης σε υψηλή θερμοκρασία.
Σκοπός ήταν να διερευνηθεί και να συζητηθεί ποια είναι η επίδραση που έχει η διαφορετική χημική σύσταση στους ηλεκτρικούς χάλυβες, στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τι αντίκτυπο έχουν στην τελική μικροδομή του υλικού. Μας αφορά σε μεγάλο βαθμό η μικροδομή του ηλεκτρικού χάλυβα, διότι καθορίζει τις μαγνητικές ιδιότητες του υλικού.
Για την διερεύνηση της μικροδομής και της χημικής σύστασης του υλικού, έγινε χρήση του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου Σάρωσης (SEM), για την κρυσταλλογραφική μελέτη και τον εντοπισμό των φάσεων έγινε χρήση της περιθλασιμετρίας ακτίνων (XRD), καθώς και για την μέτρηση της σκληρότητας χρησιμοποιήθηκε σκληρόμετρο.
Ύστερα από την παράθεση των αποτελεσμάτων διεξάχθηκε το συμπέρασμα πως κατά την αύξηση του πυριτίου, προέκυψε αύξηση του μεγέθους των κόκκων, καθ’ όλη την παραγωγική διαδικασία, σε όλα τα στάδια. Με την βοήθεια του XRD παρατηρήθηκε ότι η φερριτική φάση είναι η μόνη κυρίαρχη που αναγνωρίζεται, σε όλα τα στάδια θερμομηχανικών κατεργασιών. Τέλος μέσω των σκληρομετρήσεων παρατηρήθηκε ότι η παραμόρφωση διατηρείται εντονότερη στον κεντρικό στρώμα του υλικού και πως μετά το πέρας της ψυχρής έλασης η σκληρότητα αποκτά μέγιστες τιμές. |
el |