dc.contributor.author | Σκαρπαθιωτάκης, Μανόλης | el |
dc.contributor.author | Παπαδόπουλος, Αντώνης | el |
dc.contributor.author | Skarpathiotakis, Manolis | en |
dc.contributor.author | Papadopulos, Antonis | en |
dc.date.accessioned | 2024-05-15T09:56:04Z | |
dc.date.available | 2024-05-15T09:56:04Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/59369 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.27065 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα | el |
dc.subject | Μιτάτα | el |
dc.subject | Κούμοι | el |
dc.subject | Κρήτη | el |
dc.subject | Τυπολογίες | el |
dc.subject | Ξερολιθιές | el |
dc.subject | Πολιτιστική κληρονομιά | el |
dc.subject | Διατήρηση | el |
dc.subject | Traditional stone buildings | en |
dc.subject | Mitata | en |
dc.subject | Koumoi | en |
dc.subject | Crete | en |
dc.subject | Typologies | en |
dc.subject | Dry-stone | en |
dc.subject | Cultural heritage | en |
dc.subject | Preservation | en |
dc.title | Πέτρα και τυρί: μελέτη τεσσάρων μιτάτων στην περιοχή Κολλήτα και Μεσσαρά, Νομού Ηρακλείου | el |
dc.title | Stone and cheese: research of four mitata in the region Kollita and Messara, Herakleion | en |
dc.type | Διάλεξη | |
heal.type | learningMaterial | el |
heal.classification | Αρχιτεκτονική | el |
heal.classification | Vernacular architecture -- Greece -- Crete | en |
heal.language | el | el |
heal.access | campus | el |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2024-04-24 | |
heal.abstract | Αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι τα παραδοσιακά πέτρινα αγροτικά - κτηνοτροφικά κτίσματα στην Κρήτη, που ονομάζονται μιτάτα ή κούμοι. Στόχος είναι η ανάλυση των κτισμάτων αυτών, με έμφαση στην κατασκευή τους και τη λειτουργία τους σε σχέση με την ιδιαίτερη χρήση τους (τυροκομία) και το κλίμα. Αρχικά, παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες, αναγκαίες για τη μελέτη των μιτάτων και τα διάφορα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως οι τεχνικές κατασκευής, τα υλικά και οι λειτουργίες των κτισμάτων αυτών. Στη συνέχεια, μετά από έρευνα κλίματος στην περιοχή έρευνας, εξετάζονται τέσσερα παραδείγματα υφιστάμενων (παραδοσιακών και σύγχρονων) μιτάτων μέσω έρευνας πεδίου και αποτύπωσης των κτισμάτων. Αναλύονται οι διαφορές στις μορφές, στην τυπολογία και στην κατασκευή του κάθε μιτάτου, καθώς και η αλλαγή των λειτουργιών τους με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, παρουσιάζονται σκέψεις και συμπεράσματα που αναδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης και της αναβάθμισης αυτού του πολιτιστικού κεφαλαίου για τις επόμενες γενιές. | el |
heal.abstract | This dissertation focuses on the traditional stone rural-agricultural buildings in Crete, which are known as "mitata" or "koumoi." The objective is to analyze these structures, with a focus on their construction and function in relation to their specific use (cheese making) and the climate. Initially, basic information necessary for the study of mitata is presented, including various construction and morphological characteristics, such as the construction techniques, the materials, and the functions of these buildings. Subsequently, after a climatic analysis of the research area, four examples of existing (traditional and contemporary) mitata are examined through field research and survey documentation. Differences in the forms, the typology and the construction methods of each mitato are analysed, as well as the evolution of their functions over time. Finally, some thoughts and conclusions are presented, highlighting the importance of preserving and enhancing this cultural heritage for future generations. | en |
heal.tableOfContents | Περίληψη 4 Λέξεις-κλειδιά 4 Abstract 4 Keywords 4 Εισαγωγή 5 Α_ Αντικείμενο και Στόχος Εργασίας 5 Β_ Μεθοδολογία προσέγγισης 5 Γ_ Διάρθρωση κεφαλαίων εργασίας 5 Κεφάλαιο 1. Τα μιτάτα της Κρήτης 6 1.1 Βασικές πληροφορίες 6 1.2 Τυπολογία 7 1.2.1 Τα μέρη του μιτάτου 7 1.2.2 Τυπολογία κάτοψης 8 1.3 Μορφή 10 1.4 Κατασκευή 12 1.4.1 Γενικά στοιχεία 12 1.4.2 Μηχανικές ιδιότητες 13 1.4.3 Τεχνική/ές δόμησης 13 1.5 Μελέτη τοποθεσίας και κλίματος 14 1.6 Οι ανάγκες της τυροκομίας στον σχεδιασμό 16 Κεφάλαιο 2: Μιτάτα στην περιοχή Κόλητα 19 2.1 Γενικά για την περιοχή μελέτης 19 2.1.1 Χειμερινή περιοδος 20 2.1.2 Καλοκαιρινή περίοδος 22 2.2 Τρόπος επιλογής παραδειγμάτων 23 2.3 Μιτάτο Καμπουράκη 24 2.3.1 Τυπολογία 25 2.3.2 Μορφή 26 2.3.3 Κατασκευή 27 2.4 Μιτάτο 29 2.4.1 Τυπολογία 30 2.4.2 Μορφή 31 2.4.3 Κατασκευή 32 2.5 Μιτάτο 3 33 2.5.1 Τυπολογία 33 2.5.2 Μορφή 34 2.5.3 Κατασκευή 34 2.6 Καινούργιες μορφές μιτάτων 35 2.6.1 Βασικές πληροφορίες καινούργιων μιτάτων 35 2.6.2 Τυπολογία καινούργιων μιτάτων 36 2.6.3 Μορφή καινούργιων μιτάτων 36 2.6.4 Υλικά κατασκευής καινούργιων μιτάτων 36 2.6.4 Κλίμα στο χαμηλό υψόμετρο 37 2.7 Καινουργιο μιτάτο 37 2.7.1 Τυπολογία 37 2.7.2 Μορφή 38 2.7.3 Κατασκευή 38 Κεφάλαιο 3. Συμπεράσματα 40 3.1 Αδυναμίες και προβλήματα κατασκευής 40 3.2 Δυσκολίες στην συντήρηση και αποκατάσταση 40 3.3 Επίλογος 41 Βιβλιογραφία 42 Α Ελληνική βιβλιογραφία 42 Β Ξένη βιβλιογραφία 43 Γ Ιστοσελίδες 43 | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: