heal.abstract |
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθεί σταθερά αυξανόμενη πορεία σε παραγωγικούς όρους, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την διαχείριση των αυξημένων αποβλήτων που προκύπτουν. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι συνθετικές ίνες από παράγωγα πετρελαίου κυριαρχούν στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, είναι προφανές ότι τα πλαστικά απόβλητα σε μακρο, μικρο και νανο κλίμακα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των έμβιων όντων. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων (WWTP) θεωρούνται ως σημαντικές σημειακές πηγές απορρίψεων μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Καθώς, ενώ η αποτελεσματικότητα αυτών των εγκαταστάσεων, όσον αφορά την αφαίρεση μικροπλαστικών από τα λύματα κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλη, η ιλύς που προκύπτει μετέπειτα, η οποία περιέχει αυτά τα μικροπλαστικά συνήθως απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Κρίνεται σημαντική λοιπόν η διαχείριση αυτών των μικροπλαστικών. Για να επιτευχθεί όμως αυτό , πρέπει σε πρώτο στάδιο να οριστεί ένας αποτελεσματικός και σαφής τρόπος ταυτοποίησης και ποσοτικοποίησης των μικροπλαστικών στα λύματα κλωστοϋφαντουργίας.
Στην παρούσα διπλωματική, αναλύθηκαν τρία είδη δειγμάτων, τα οποία προέρχονται από δειγματοληψία σε διαφορετικά στάδια επεξεργασίας του ίδιου αποβλήτου. Πιο συγκεκριμένα, το δείγμα Α πρόκειται για ιλύ η οποία επαναπροωθείται στον βιολογικό αντιδραστήρα, το δείγμα Β πρόκειται για λύμα το οποίο βρίσκεται σε στάδιο εισαγωγής στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, και το δείγμα S πρόκειται για συμπυκνωμένη ιλύ από έναν παχυντή ιλύος της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της βιομηχανίας. Πραγματοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός των δειγμάτων αυτών ως προς τα ολικά στερεά (TS), πτητικά στερεά (VS), ολικά αιωρούμενα στερεά (TSS), πτητικά αιωρούμενα στερεά (VSS) και το χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD).
Εξετάστηκαν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις προ επεξεργασίας για τη μείωση των οργανικών ουσιών, οι οποίες είναι η αντίδραση Fenton, η αλκαλική χώνευση με ΚΟΗ και η οξειδωτική πέψη με υδροξείδιο του υδρογόνου (H2O2 ). Τα δείγματα επιπλέον υποβλήθηκαν σε αντίδραση με διάλυμα ZnCl2, προκειμένου να αφαιρεθούν ανόργανα συστατικά. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των αρχικών αλλά και των επεξεργασμένων δειγμάτων χρησιμοποιώντας την φασματοσκοπία FTIR, καθώς και ΑΤR FTIR. Τα φάσματα που ελήφθησαν από τα δείγματα κατόπιν επεξεργασίας παρουσίασαν χειρότερη εικόνα όσον αφορά την ταυτοποίηση των πολυμερών, γεγονός που ενδεχομένως να ευθύνεται, σε μορφολογική αλλοίωση των μικροπλαστικών εξαιτίας των επεξεργασιών που αναφέρθηκαν. Επίσης πραγματοποιήθηκε μέτρηση Raman, κατά την οποία λόγω της περίπλοκης συνθήκης μέτρησης και της περιβαλλοντικής μήτρας του δείγματος ταυτοποιήθηκε ένα πολυμερές.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προσπάθεια αξιολόγησης της πιθανότητας εξαγωγής μεθανίου και της βιοαποδομησιμότητας των δειγμάτων, εφαρμόζοντας Biochemical Methane Potential test (BMP test), στα αρχικά ακατέργαστα δείγματα, καθώς και στα δείγματα κατόπιν επεξεργασίας με αντίδραση Fenton και με οξειδωτική πέψη με υδροξείδιο του υδρογόνου (H2O2 ). Και στις δύο περιπτώσεις, η παραγωγή μεθανίου ήταν μικρή. |
el |