heal.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία διερευνά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εκπαίδευση, αναλύοντας την ιστορική εξέλιξή της, τα πεδία της εφαρμογής και τα οφέλη τα οποία προσφέρει. Ξεκινά με μια γενική εισαγωγή, τον ορισμό και την ιστορική αναδρομή της AI, ακολουθούμενη από μια κατηγοριοποίηση των διαφορετικών τύπων της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια, η εργασία εστιάζει στην ενσωμάτωση της AI στην εκπαίδευση, παρουσιάζοντας διάφορα εργαλεία AI όπως τα Careerbot, ChatGPT, QuillBot και Speechify και αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ηθικά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν από τη χρήση της AI στην εκπαίδευση.
Ακολούθως, η μελέτη εξετάζει τις πρακτικές εφαρμογές και τις μελέτες της περίπτωσης από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Ιαπωνίας. Αναλύεται η ενσωμάτωση της AI σε διαφορετικά επίπεδα των εκπαιδευτικών συστημάτων (Micro, Meso, Macro) και η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω των τεχνολογιών όπως το Scratch, το Arduino, το Adobe Photoshop, το GarageBand και το Blender.
Το τελευταίο κεφάλαιο εξετάζει τις μελλοντικές κατευθύνσεις και τις τάσεις της AI στην εκπαίδευση, προτείνοντας τις πιθανές εφαρμογές και τα σενάρια της χρήσης εκτός των παραδοσιακών σχολικών πλαισίων καθώς και τη συνεργασία με τους ιδιωτικούς και με τους δημόσιους φορείς μέσω του έργου ARTUITION. Τέλος, συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας και παρέχει τις προτάσεις για το μέλλον της AI στην εκπαίδευση.
Η εργασία προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση της παρούσας κατάστασης και των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, αναδεικνύοντας την αξία και τις προκλήσεις τις οποίες φέρει αυτή η τεχνολογία στον εκπαιδευτικό τομέα. |
el |