heal.abstract |
Η τεχνολογία των Big Data αποτελεί έναν τομέα που έχει κεντρίσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Οι ποσότητες των δεδομένων που παράγονται και αποθηκεύονται πλέον στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο ταχέως αυξανόμενος ρυθμός παραγωγής και αποθήκευσης δεδομένων έχει δημιουργήσει πολλές προκλήσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών της τεχνολογίας των Big Data, σε πλήθος τομέων και κλάδων. Η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών είναι τόσο σημαντική, σε σημείο που αρκετοί οργανισμοί από διαφορετικούς τομείς να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη γνώση που εξάγεται από τους τεράστιους όγκους των δεδομένων που παράγονται και αποθηκεύονται. Ωστόσο, στο πλαίσιο των Big Data, οι παραδοσιακές τεχνικές αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων κρίνονται λιγότερο αποτελεσματικές, καθώς παρουσιάζουν αργή απόκριση και έλλειψη επεκτασιμότητας, απόδοσης και ακρίβειας. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων απαιτεί τη δημιουργία νέων τεχνικών και τεχνολογιών αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση της τεχνολογίας των Big Data σε πλήθος εφαρμογών διαφόρων τομέων και κλάδων.
Ο τομέας της ενέργειας ήταν από τους πρώτους που ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία των Big Data, καθώς μεγάλες ποσότητες δεδομένων συλλέγονται από τη χρήση των αισθητήρων που είναι προσαρμοσμένοι σε όλα τα είδη των ενεργειακών συστημάτων, αλλά και από τη χρήση τεχνολογιών όπως η ασύρματη μετάδοση, η δικτυακή επικοινωνία και το υπολογιστικό νέφος. Η σωστή εκμετάλλευση όλων αυτών των δεδομένων που συλλέγονται είναι σε θέση να βελτιώσουν τη λειτουργική απόδοση των συστημάτων αλλά και να ενισχύσουν τις προσπάθειες βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η παρουσίαση μιας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης της τεχνολογίας των Big Data, με βάση τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε διάφορες πτυχές του, όπως είναι οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και η παρουσίαση της εφαρμογής της τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας. Αρχικά παρουσιάζεται το γενικό υπόβαθρο της τεχνολογίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ο ορισμός και τα χαρακτηριστικά των Big Data, καθώς και μια παρουσίαση των πλέον αντιπροσωπευτικών εφαρμογών της τεχνολογίας, όπως οι υγειονομικές και ιατρικές εφαρμογές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βιομηχανικός τομέας και άλλες. Στη συνέχεια, αναλύονται οι έννοιες της αξίας και της αλυσίδας αξίας των Big Data και παρουσιάζονται οι τέσσερις φάσεις της αλυσίδας αξίας, δηλαδή, η δημιουργία, η ανάκτηση, η αποθήκευση και η ανάλυση δεδομένων. Για κάθε φάση, παρουσιάζεται το γενικό υπόβαθρο, οι τεχνικές προκλήσεις και οι τελευταίες εξελίξεις, με βάση τις μελέτες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη βιβλιογραφία. Τέλος, παρουσιάζεται η εφαρμογή της τεχνολογίας των Big Data στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση την παρουσίαση των τεχνολογιών που είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτήν την εφαρμογή, όπως το cloud computing, το IoT και το έξυπνο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (smart grid), την αξιοποίηση των συλλεγόμενων δεδομένων για βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των συστημάτων αλλά και την ενίσχυση των προσπαθειών βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια αναφορά στα συμπεράσματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω, εστιάζοντας στα υφιστάμενα ζητήματα και τις μελλοντικές κατευθύνσεις. |
el |