| dc.contributor.author | Περάκης, Γιώργος
|
el |
| dc.contributor.author | Πισσανίδου, Ειρήνη-Μαρία
|
el |
| dc.contributor.author | Perakis, Giorgos
|
en |
| dc.contributor.author | Pissanidou, Eirini-Maria
|
en |
| dc.date.accessioned | 2025-10-20T09:38:17Z | |
| dc.date.available | 2025-10-20T09:38:17Z | |
| dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/62744 | |
| dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.30440 | |
| dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
| dc.subject | Βαμβακού Λακωνίας | el |
| dc.subject | Vamvakou Laconias | en |
| dc.subject | Επεξεργασία και παραγωγή προϊόντων | el |
| dc.subject | Πρωτογενής τομέας | el |
| dc.subject | Παραδοσιακές δραστηριότητες | el |
| dc.subject | Καρύδι | el |
| dc.subject | Processing and product production | en |
| dc.subject | Traditional activities | en |
| dc.subject | Primary sector | en |
| dc.subject | Walnut | en |
| dc.title | Κέντρο επεξεργασίας και παραγωγής προΪόντων καρυδιού στην Βαμβακού Λακωνίας | el |
| dc.title | Center for processing and production of walnut products in Vamvakou, Laconia | en |
| dc.contributor.department | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού | el |
| heal.type | bachelorThesis | |
| heal.classification | Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός | el |
| heal.classification | Architectural design | en |
| heal.language | el | |
| heal.access | campus | |
| heal.recordProvider | ntua | el |
| heal.publicationDate | 2025-09-22 | |
| heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία προτείνει τη δημιουργία ενός Κέντρου Επεξεργασίας και Παραγωγής Προϊόντων Καρυδιού στον παραδοσιακό οικισμό της Βαμβακούς, στη Λακωνία. Η αφετηρία της ιδέας υπήρξε η ανάγκη εγκατάστασης ενός σπαστηρίου καρυδιών για την εξυπηρέτηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαμβακούς, σε συνδυασμό με τη δημιουργία χώρων παραγωγής, προβολής και διάθεσης προϊόντων του Γυναικείου Συνεταιρισμού. Το καρύδι, ως καλλιέργεια και προϊόν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την οικονομία του χωριού, στοιχείο που το καθιστά τον κεντρικό άξονα της πρότασης. Η ιδέα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αναβίωσης της Βαμβακούς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο, παρά την πολύτιμη συμβολή του, εστιάζει κυρίως στον τουρισμό, παραμελώντας σε κάποιο βαθμό τον πρωτογενή τομέα. Η παρούσα πρόταση επιδιώκει να αναδείξει τη γεωργία και την τοπική παραγωγή ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και ουσιαστικής αναζωογόνησης της κοινότητας. Το Κέντρο προτείνεται να λειτουργήσει ως μικρογραφία της ίδιας της κοινότητας, συνδέοντας την παραγωγική διαδικασία με τον πολιτισμό, την κοινωνία και την τοπική ταυτότητα. Στόχος του είναι να στηρίξει παραγωγούς, να ενισχύσει συνεργασίες και να προσελκύσει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Βαμβακούς. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να αποτελέσει έναν πυρήνα υπερτοπικής σημασίας που συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες προοπτικές ανάπτυξης. | el |
| heal.abstract | This thesis proposes the establishment of a Walnut Processing and Product Production Center in the traditional settlement of Vamvakou, Laconia. The initial idea stemmed from the need to create a walnut cracking unit to support the Vamvakou Agricultural Cooperative, combined with facilities for the production, promotion, and distribution of products made by the Women’s Cooperative. Walnut cultivation and processing have historically been integral to the community’s livelihood, making it the central thematic focus of this proposal. The concept evolved in the context of the revival program implemented in Vamvakou by the Stavros Niarchos Foundation. While this initiative has made a significant contribution, it primarily emphasizes tourism, often overlooking the reinforcement of traditional productive activities that for decades sustained the village’s identity and economy. This project aims to place the primary sector at the heart of sustainable development, recognizing agriculture as a vital lever for meaningful revitalization. The proposed Center is envisioned as a microcosm of the community, linking agricultural production with local society, culture, and heritage. It seeks to support producers, foster collaboration, and attract visitors interested in the history and cultural wealth of Vamvakou. Ultimately, the Center aspires to become a hub of supra-local importance, combining traditional practices with contemporary opportunities for growth and offering a model of how cultural identity and productive activities can coexist to ensure sustainable rural revitalization. | en |
| heal.advisorName | Κουτσουμπός, Λεωνίδας | el |
| heal.advisorName | Koutsoumpos, Leonidas | en |
| heal.committeeMemberName | Κουτρολίκου, Παναγιώτα (Πέννυ) | el |
| heal.committeeMemberName | Λάββα, Σταυρούλα (Ρίβα) | el |
| heal.committeeMemberName | Τερζόγλου, Νικόλαος-Ίων | el |
| heal.academicPublisher | Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών | el |
| heal.academicPublisherID | ntua | |
| heal.numberOfPages | 34 | |
| heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: