HEAL DSpace

Ενζυμική υδρόλυση υδροθερμικά προκατεργασμένης Βαγάσσης Σόργου με χρήση του εμπορικού σκευάσματος Cellic®CTec2

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κέκος, Δημήτριος el
dc.contributor.author Ανθόπουλος, Θωμάς-Θεολόγος Ν. el
dc.contributor.author Anthopoulos, Thomas-Theologos N. en
dc.date.accessioned 2012-06-29T07:19:16Z
dc.date.available 2012-06-29T07:19:16Z
dc.date.copyright 2012-06-27 -
dc.date.issued 2012-06-29
dc.date.submitted 2012-06-27 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/6369
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.9701
dc.description 100 σ. el
dc.description.abstract Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η μελέτη των συνθηκών υδροθερμικής προκατεργασίας βαγάσσης σόργου και η ενζυμική υδρόλυση του προκατεργασμένου υλικού. Το γλυκό σόργο θεωρείται εξαιρετική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης, λόγω των υψηλών αποδόσεών του σε βιομάζα και του υψηλού ποσοστού άμεσα ζυμώσιμων σακχάρων (9-25%) του χυμού του. Το στερεό υπόλειμμα της εκχύλισης των σακχάρων του γλυκού σόργου, η βαγάσση σόργου (SB), είναι πλούσιο σε κυτταρίνη (40%) και ημικυτταρίνη (36%). Αρχικά η βαγάσση σόργου προκατεργάστηκε υδροθερμικά σε θερμοκρασία 180οC για 10 min παρουσία διαφορετικών συγκεντρώσεων NaΟΗ (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 και 1.0 g/100 g βαγάσσης). Ακολούθησε υδρόλυση (α) της προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία της υγρής φάσης και (β) του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας. Η υδρόλυση έγινε με χρήση του εμπορικού σκευάσματος Cellic® CTec2 (ενεργότητα ολικής κυτταρινάσης 10 FPU/g βαγάσσης σόργου) και για συγκέντρωση υποστρώματος 8%, β/ο. Προέκυψε ότι η βέλτιστη συγκέντρωση του πρόσθετου ΝαOH είναι 1% β/β και ότι η υδρόλυση του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας είναι πιο αποδοτική από ότι η υδρόλυση προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία της υγρής φάσης. Ακολούθησε μελέτη της συνδυασμένης επίδραση του χρόνου και της θερμοκρασίας προκατεργασίας με τη βοήθεια Σύνθετου Πειραματικού Σχεδιασμού με Πλαισίωση Αστέρα (Box-Wilson Central Composite Design). Το εύρος τιμών θερμοκρασίας ήταν 157-213oC για οι χρόνοι προκατεργασίας κυμάνθηκαν από 8-22 min. Το στάδιο της ενζυμικής υδρόλυσης φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την θερμοκρασία προκατεργασίας. Τέλος πραγματοποιήθηκε «συμβατική» αλκαλική προκατεργασία της βαγάσσης σόργου στους 121oC για 30 min με διαφορετικές συγκεντρώσεις αλκάλεως (1.0, 4.0 και 10.0 g/100g βαγάσσης), ακολουθούμενη από υδρόλυση του στερεού υπολείμματος. Οι μέγιστες τιμές απελευθέρωσης συνολικών αναγωγικών ομάδων και γλυκόζης επετεύχθησαν για για συγκέντρωση ΝαΟΗ 10% β/β. el
dc.description.abstract The purpose of this thesis was to study the conditions of the hydrothermal pretreatment of sorghum bagasse and the enzymatic hydrolysis of the pretreatment material. Firstly, the material was pretreated hydrothermally at the temperature of 180oC for 10 minutes in the presence of NaOH for a variation of concentrations(0, 0.2, 0.4,0.6, 0.8 και 1.0 g/100 g bagasse). Consequently there was the stage of hydrolysis of (a) the pretreated bagasse in presence of the liquid phase and (b) the dry residue of the pretreatment.The enzyme that was added in the hydrolysis was the enzyme Cellic® CTec2 (10 FPU/g bagasse) and the concentration of tthe substrate was 8%, w/v. After that the impact of the pretreatment time and the temperature was studied with the aid of Box-Wilson Central Composite Design. The range of the temperatures and the time was 157-213oC and 8-22 minutes, accordingly. Finally, a "conventional" alcalic pretreatment was carried out at 121oC for 30 minutes for different alcalic concentrations (1.0, 4.0 και 10.0 g/100g bagasse), followed by the stage of the hydrolysis of the solid residue. en
dc.description.statementofresponsibility Θωμάς-Θεολόγος Ν. Ανθόπουλος el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDFree-policy.xml en
dc.subject Υδροθερμική el
dc.subject Βαγάσση el
dc.subject Σόργος el
dc.subject Προκατεργασία el
dc.subject Υδρόλυση el
dc.subject Hydrothermal pretreated sorghum bagasse en
dc.subject Bagasse en
dc.subject Sorghum en
dc.subject Pretreatment en
dc.subject Hydrolysis en
dc.title Ενζυμική υδρόλυση υδροθερμικά προκατεργασμένης Βαγάσσης Σόργου με χρήση του εμπορικού σκευάσματος Cellic®CTec2 el
dc.title.alternative Enzymatic hydrolysis of hydrothermal pretreated sorghum bagasse by the use of the enzyme Cellic®CTec2 en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2012-03-12 -
dc.date.modified 2012-06-27 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Χριστακόπουλος, Παύλος el
dc.contributor.advisorcommitteemember Κολίσης, Φραγκίσκος el
dc.contributor.committeemember Κέκος, Δημήτριος el
dc.contributor.committeemember Χριστακόπουλος, Παύλος el
dc.contributor.committeemember Κολίσης, Φραγκίσκος el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2012-06-29 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2012-06-29 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής