dc.contributor.advisor |
Λιοδάκης, Στυλιανός |
el |
dc.contributor.author |
Κουσαθανά, Θεοδοσία Ι.
|
el |
dc.contributor.author |
Kousathana, Theodosia I.
|
en |
dc.date.accessioned |
2013-03-15T08:25:31Z |
|
dc.date.available |
2013-03-15T08:25:31Z |
|
dc.date.copyright |
2013-03-07 |
- |
dc.date.issued |
2013-03-15 |
|
dc.date.submitted |
2013-03-07 |
- |
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/7795 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.3659 |
|
dc.description |
138 σ. |
el |
dc.description.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από τις βιομηχανικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ιδιαιτέρως από τις χοιροτροφικές. Η βιβλιογραφική κάλυψη της εργασίας περιλαμβάνει αναφορά στις επιπτώσεις που προκαλούν οι βιομηχανικές χοιροτροφικές μονάδες σε άτομα που κατοικούν σε ακτίνα μικρότερη των 3 χλμ από αυτές, όπως είναι η δυσοσμία και οι ατμοσφαιρικές εκπομπές των αποβλήτων των μονάδων. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις βασικές κατηγορίες ενώσεων που προκαλούν την οσμή των κτηνοτροφικών αυτών αποβλήτων, όπως είναι τα πτητικά λιπαρά οξέα (VFAs), η αμμωνία (NH3), οι ινδόλες, οι φαινόλες (C6H5OH) και το υδρόθειο (H2S). Άλλες σημαντικές επιπτώσεις που αναφέρονται, είναι η ανάπτυξη κυανοβακτηρίων σε επιφανειακά ύδατα, η μετάδοση ασθενειών και μολύνσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς (πράϊον1, ιοί, βακτήρια, πρωτόζωα, ελμινθικά παράσιτα2), καθώς και ο θόρυβος που αποτελεί έντονη ενόχληση για τους κατοίκους των περιοχών πλησίον βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων. Στην παρούσα εργασία προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης θεμάτων, όπως η εναπόθεση των θανόντων ζώων των μονάδων, οι συνθήκες υγιεινής στους εσωτερικούς χώρους των χοιροτροφείων, η χωροθέτηση και διαχείριση της κοπριάς, καθώς επίσης η προστασία της υγείας των καταναλωτών και οι διατροφικοί κίνδυνοι που διατρέχουν. Τέλος, γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών από πολιτικούς και νομοθετικούς φορείς. Η στατιστική έρευνα που έγινε, αφορά στη χοιροτροφική μονάδα της περιοχής «Ρωμιά» του Νομού Πρεβέζης (δυναμικότητας περίπου 1.200 χοιρομητέρων). Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες συνεντεύξεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το οποίο περιλάμβανε υλικό από πιστοποιημένες βάσεις δεδομένων και κάλυπτε 6 βασικές κατηγορίες ερωτήσεων σχετικά με το πρόσωπο, τη διαμονή, θέματα και προβλήματα υγείας, το κάπνισμα, περιβάλλον-μυρωδιές-ενοχλήσεις και την κατάσταση υγείας των ερωτηθέντων (SF-12 Short Form Health Survey). Συμπερασματικά, η ανάλυση των ερωτηματολογίων έδειξε ότι τα άτομα που κατοικούν σε ακτίνα μικρότερη των 3 χλμ από τη βιομηχανική μονάδα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό συμπτώματα υγείας σε σχέση με εκείνα που κατοικούν σε ακτίνα μεγαλύτερη των 3 χλμ, όπως ρόγχους και συριγμούς στο στήθος (κατά 124,99 %), οξεία δύσπνοια (κατά 349,75%), βήχα (κατά 195,86%), κεφαλαλγία (κατά 28%), διάρροια (κατά 83,37%), ναυτία (κατά 233,28%), αδυναμία (κατά 14,27%), καρκίνο (27,27 %), όπως επίσης και συναισθηματικά προβλήματα (κατά 177,97%). Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά της δυσοσμίας και της όχλησης από το θόρυβο της μονάδας είναι πολύ μεγαλύτερα για τα άτομα που κατοικούν σε ακτίνα μικρότερη των 3 χλμ από αυτήν (κατά 3.015,43% και 200% αντίστοιχα). Ωστόσο, τα άτομα αυτά δηλώνουν πως η συνολική τους άποψη για τη μονάδα είναι καλή, γεγονός το οποίο δικαιολογείται αφού οι περισσότεροι εργάζονται οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο σε αυτήν, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται οικονομικά από την ύπαρξη και κατ’ επέκταση από την ευημερία της μονάδας.
1: prion (πράϊον), ένα βραδύ λοιμογόνο σωμάτιο, το οποίο στερείται νουκλεϊκών οξέων, ενοχοποιείται ως αίτιο της νόσου Creutzfeld-Jakob (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια) και μιας μορφής δυσεντερίας (scrapie).
2: helminth (χέλμινθ) έλμινθας, ένας παρασιτικός σκώληκας. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this project is to study the environmental effects and the effects on human health caused by livestock industry and especially the effects caused by swine production units. The bibliographic coverage of the study includes reference to the impacts caused by intensive swine production units to the people living within a radius of less than 3 km, such as odors and air emissions from livestock wastes. Furthermore, there is reference to basic categories of chemical compounds that cause the odor of livestock waste, such as volatile fatty acids (VFAs), ammonia (NH3), indoles, phenols (C6H5OH), and hydrogen sulphide (H2S). Other significant effects reported are the development of cyanobacteria in surface waters, the transmission of disease and infection by pathogens (prions, viruses, bacteria, protozoa and helminthic parasites) and noise, which is an intensive annoyance for local residents. In this paper, we propose ways to address issues such as the mortality disposal, the sanitation of internal areas of the units, siting and manure management, as well as the protection of consumer’s health and dietary risks. Finally, there is reference to the way politicians and legislators face and treat these problems. The statistical survey took place in the swine production unit of “Romia” in Preveza (with population of approximately 1.200 sows). More specifically, there were personal interviews and completion of questionnaires, which included material from certified databases covering 6 main categories of questions: about the person, residence, health issues and problems, smoking, environment-smells-aches and health status of respondents (SF-12 Short Form Health Survey). In conclusion, the analysis of the questionnaires indicate that people living in a radius of less than 3 km from the unit, face a greater proportion of health symptoms such as rales and whistles chest (up 124,99% higher), acute dyspnea (up 349,75% higher), cough (up 195,86% higher), headache (up 28% higher), diarrhea (up 83,37% higher), nausea (up 233,28% higher), weakness (up 14,27% higher) and even cancer (up 27,27% higher), as well as emotional problems (up 177,97% higher). There was also found that the rates of odor and noise nuisance from the unit are much higher for people who live near it (up 3.015,43% higher and 200% in correspondence). However, these people declare that their overall view of the unit is good, since most of them or their relatives are working there. Therefore, they are financially dependent on the existence and the welfare of the unit. |
en |
dc.description.statementofresponsibility |
Θεοδοσία Ι. Κουσαθανά |
el |
dc.language.iso |
el |
en |
dc.rights |
ETDFree-policy.xml |
en |
dc.subject |
Κτηνοτροφική βιομηχανία |
el |
dc.subject |
Χοιροτροφική μονάδα |
el |
dc.subject |
Ανθρώπινη υγεία |
el |
dc.subject |
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις |
el |
dc.subject |
Πρέβεζα |
el |
dc.subject |
Livestock industry |
en |
dc.subject |
Swine unit |
en |
dc.subject |
Human health |
en |
dc.subject |
Environmental effects |
en |
dc.subject |
Preveza |
en |
dc.title |
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από βιομηχανικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Εφαρμογή σε μονάδα του Ν. Πρεβέζης |
el |
dc.title.alternative |
Environmental effects and effects on human health caused by livestock industry: Application in a production unit of Preveza |
en |
dc.type |
bachelorThesis |
el (en) |
dc.date.accepted |
2013-03-01 |
- |
dc.date.modified |
2013-03-07 |
- |
dc.contributor.advisorcommitteemember |
Κορδάτος, Κωνσταντίνος |
el |
dc.contributor.advisorcommitteemember |
Τζαμτζής, Νικόλαος |
el |
dc.contributor.committeemember |
Λιοδάκης, Στυλιανός |
el |
dc.contributor.committeemember |
Κορδάτος, Κωνσταντίνος |
el |
dc.contributor.committeemember |
Τζαμτζής, Νικόλαος |
el |
dc.contributor.department |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών |
el |
dc.date.recordmanipulation.recordcreated |
2013-03-15 |
- |
dc.date.recordmanipulation.recordmodified |
2013-03-15 |
- |