HEAL DSpace

Ενζυμική υδρόλυση υδροθερμικά προακτεργασμένης βαγάσσης σόργου με χρήση μίγματος των εμπορικών συσκευασμάτων Celluclast 1.5 L και Novozyme 188

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Κέκος, Δημήτριος el
dc.contributor.author Καπετανέλης, Δημήτρης Ι. el
dc.contributor.author Kpaetanelis, Dimitris I. en
dc.date.accessioned 2013-04-03T08:52:04Z
dc.date.available 2013-04-03T08:52:04Z
dc.date.copyright 2013-03-29 -
dc.date.issued 2013-04-03
dc.date.submitted 2013-03-29 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/7890
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.3893
dc.description 102 σ. el
dc.description.abstract Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των συνθηκών της υδροθερμικής προκατεργασίας βαγάσσης σόργου και η ενζυμική υδρόλυση του προκατεργασμένου υλικού. Το γλυκό σόργο θεωρείται εξαιρετική π’ρωτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης, λόγω των υψηλών αποδόσεών του σε βιομάζα και του υψηλού ποσοστού άμεσα ζυμώσιμων σακχάρων (9-25%) του χυμού του. Το στερεό υπόλειμμα της εκχύλισης των σακχάρων του γλυκού σόργου, η βαγάσση σόργου (SΒ), είναι πλούσιο σε κυτταρίνη (40%) και ημικυτταρίνη. Αρχικά η βαγάσση σόργου προκατεργάστηκε υδροθερμικά σε θερμοκρασία 1800 C για 10 min παρουσία διαφορετικών συγκεντρώσεων NaOH (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 και 1.0 g/100 g βαγάσσης). Ακολούθησε υδρόλυση (α) της προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία της υγρής φάσης και (β) του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας. Η υδρόλυση έγινε με χρήση μίγματος εμπορικών σκευασμάτων Celluclast 1.5L και Novozyme 188 (ενεργότητα ολικής κυτταρινάσης 10 FPU/g βαγάσσης σόργου) και για συγκέντρωση υποστρώματος 8%, β/ο. Προέκυψε ότι η βέλτιστη συγκέντρωση προσθέτου NaOH είναι 1% β/β και ότι η υδρόλυση του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας είναι πιο αποδοτική από ότι η υδρόλυση προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία υγρής φάσης. Ακολούθησε μελέτη της συνδυασμένης επίδρασης του χρόνου και της θερμοκρασίας προκατεργασίας με τη βοήθεια του Σύνθετου Πειραματικού Σχεδιασμού με Πλαισίωση Αστέρα (Box-Wilson Central Composite Design). To εύρος τιμών θερμοκρασίας ήταν 157-2130 C και οι χρόνοι προκατεργασίας κυμάνθηκαν από 8-22 min . Το στάδιο της ενζυμικής υδρόλυσης για τις συνολικές αναγωγικές ομάδες φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την θερμοκρασία προκατεργασίας ενώ η γλυκόζη φαίνεται να επηρεάζεται και τους δυο παράγοντες(χρόνος, θερμοκρασία). Τέλος πραγματοποιήθηκε «συμβατική» αλκαλική προκατεργασία της βαγάσσης σόργου στους 1200 C για 30 min με διαφορετικές συγκεντρώσεις αλκάλεως (1.0, 4.0 και 10.0 g/100 g βαγάσσης), ακολουθούμενη από υδρόλυση του στερεού υπολείμματος. Οι μέγιστες τιμές απελευθέρωσης συνολικών αναγωγικών ομάδων και γλυκόζης επετεύχθησαν για συγκέντρωση NaOH 10% β/β. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των συνθηκών της υδροθερμικής προκατεργασίας βαγάσσης σόργου και η ενζυμική υδρόλυση του προκατεργασμένου υλικού. Το γλυκό σόργο θεωρείται εξαιρετική π’ρωτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης, λόγω των υψηλών αποδόσεών του σε βιομάζα και του υψηλού ποσοστού άμεσα ζυμώσιμων σακχάρων (9-25%) του χυμού του. Το στερεό υπόλειμμα της εκχύλισης των σακχάρων του γλυκού σόργου, η βαγάσση σόργου (SΒ), είναι πλούσιο σε κυτταρίνη (40%) και ημικυτταρίνη. Αρχικά η βαγάσση σόργου προκατεργάστηκε υδροθερμικά σε θερμοκρασία 1800 C για 10 min παρουσία διαφορετικών συγκεντρώσεων NaOH (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 και 1.0 g/100 g βαγάσσης). Ακολούθησε υδρόλυση (α) της προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία της υγρής φάσης και (β) του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας. Η υδρόλυση έγινε με χρήση μίγματος εμπορικών σκευασμάτων Celluclast 1.5L και Novozyme 188 (ενεργότητα ολικής κυτταρινάσης 10 FPU/g βαγάσσης σόργου) και για συγκέντρωση υποστρώματος 8%, β/ο. Προέκυψε ότι η βέλτιστη συγκέντρωση προσθέτου NaOH είναι 1% β/β και ότι η υδρόλυση του στερεού υπολείμματος της προκατεργασίας είναι πιο αποδοτική από ότι η υδρόλυση προκατεργασμένης βαγάσσης παρουσία υγρής φάσης. Ακολούθησε μελέτη της συνδυασμένης επίδρασης του χρόνου και της θερμοκρασίας προκατεργασίας με τη βοήθεια του Σύνθετου Πειραματικού Σχεδιασμού με Πλαισίωση Αστέρα (Box-Wilson Central Composite Design). To εύρος τιμών θερμοκρασίας ήταν 157-2130 C και οι χρόνοι προκατεργασίας κυμάνθηκαν από 8-22 min . Το στάδιο της ενζυμικής υδρόλυσης για τις συνολικές αναγωγικές ομάδες φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την θερμοκρασία προκατεργασίας ενώ η γλυκόζη φαίνεται να επηρεάζεται και τους δυο παράγοντες(χρόνος, θερμοκρασία). Τέλος πραγματοποιήθηκε «συμβατική» αλκαλική προκατεργασία της βαγάσσης σόργου στους 1200 C για 30 min με διαφορετικές συγκεντρώσεις αλκάλεως (1.0, 4.0 και 10.0 g/100 g βαγάσσης), ακολουθούμενη από υδρόλυση του στερεού υπολείμματος. Οι μέγιστες τιμές απελευθέρωσης συνολικών αναγωγικών ομάδων και γλυκόζης επετεύχθησαν για συγκέντρωση NaOH 10% β/β. el
dc.description.abstract The purpose of this thesis is to study the conditions of the hydrothermally pretreatment of sorghum bagasse and the enzymatic hydrolysis of this pretreated material. The sweet sorghum is considered an excellent raw material for producing bioethanol because of its high yields of biomass and for the high percentage of directly fermentable sugars (9-25%) of its juice. The solid residue of the extraction of the sugars from the sweet sorghum is bagasse sorghum (SB), which is rich in cellulose and hemicellulose. Initially, sorghum bagasse pretreated hydrothermally at temperature of 1800 C for 10 min, in the presence of different concentrations of NaOH. This procedure followed by the hydrolysis of (a)the pretreated sorghum bagasse in the presence of liquid phase and (b) the hydrolysis of the solid residue of the pretreatment. The hydrolysis carried out using a mixture of commercial formulations of Celluclast 1.5 L and Novozyme 188 (total activity of cellulose 10 FPU/g bagasse sorghum) and the concentration of the substrate was 8% w/w. Appeared that the best concentration of the NaOH is 1% w/w and that the hydrolysis of the solid residue of the pretreatment is more efficient than the hydrolysis of the pretreated sorghum bagasse with the presence of liquid phase. Furthermore, took place the study of the combined effect of time and temperature of the pretreatment, with the help of the Box-Wilson Composite Design. The temperature ragne was 157-2130 C and the time ranged was 8-22 minutes. The process of the enzymatic hydrolysis of the total reductive sugar groups appear to be affected more by the pretreatment temperature while glucose appear to be affected by both factors (time, temperature). Finally, was held a «conventional» alkaline pretreatment of sorghum bagasse at temperature of 1200C for 30 minutes, with different concentrations of alkali, followed by hydrolysis of the solid residue. The maximum release of total reductive sugar groups and glucose was achieved for concentration of NaOH 10% w/w. en
dc.description.statementofresponsibility Δημήτρης Ι. Καπετανέλης el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDFree-policy.xml en
dc.subject Υδρόλυση el
dc.subject Βαγάσση σόργου el
dc.subject Ενζυματική υδρόλυση el
dc.subject Υδροθερμική προκατεργασία el
dc.subject Εμπορικά σκευάσματα el
dc.subject Hydrolysis en
dc.subject Enzymatic hydrolysis en
dc.subject Celluclast Novozyme en
dc.subject Preatreated hydrothermally en
dc.subject Bagasse sorghum en
dc.title Ενζυμική υδρόλυση υδροθερμικά προακτεργασμένης βαγάσσης σόργου με χρήση μίγματος των εμπορικών συσκευασμάτων Celluclast 1.5 L και Novozyme 188 el
dc.title.alternative Enzymatic hydrolysis of hydrothermally preatreated sorghum bagasse using mixture of commercial formulations Celluclast 1.5 L and Novozyme 188 en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2012-03-19 -
dc.date.modified 2013-03-29 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Χριστακόπουλος, Παύλος el
dc.contributor.advisorcommitteemember Κολίσης, Φραγκίσκος el
dc.contributor.committeemember Κέκος, Δημήτρης el
dc.contributor.committeemember Χριστακόπουλος, Παύλος el
dc.contributor.committeemember Κολίσης, Φραγκίσκος el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης & Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2013-04-03 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2013-04-03 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής