Η παρούσα εργασία εξετάζει το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός υπόγειου χώρου αποθήκευσης κρασιού σε μια αμπελοοινική περιοχή της Ελλάδας, την περιοχή της Νεμέας. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθούν δύο διαφορετικές μέθοδοι εκσκαφής καθώς και το κόστος καθεμίας από αυτές και να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο μεθόδων καθώς και να φανούν οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος κάθε μεθόδου. Επίσης στόχος είναι να φανεί πως κάποια πλεονεκτήματα των υπογείων έργων χρησιμεύουν στην ωρίμανση και αποθήκευση κρασιού και ο λόγος για τον οποίο η υπόγεια ανάπτυξη έχει προτιμηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Αρχικά δίνονται κάποια στοιχεία που αφορούν τα υπόγεια έργα και το κρασί και κάποια παραδείγματα υπόγειων χώρων στο εξωτερικό καθώς και τα αποτελέσματα μιας έρευνας αγοράς που έχει γίνει για την προθυμία των οινοπαραγωγών εταιρειών για μεταφορά των χώρων τους υπόγεια. Γίνεται μια μελέτη της περιοχής κατασκευής όπου φαίνεται η τοποθεσία κατασκευής καθώς και τα γεωλογικά στοιχεία της και μια περιγραφή της μεθόδου κατασκευής, υπολογισμός των διαστάσεων του χώρου και εκτίμηση της αναγκαίας υποστήριξης. Στη συνέχεια της εργασίας γίνεται ανάλυση της μεθόδου εκσκαφής με μηχάνημα σημειακής κοπής (Roadheader) και της μεθόδου εκσκαφής με τη χρήση εκρηκτικών υλών και υπολογισμός του κόστους κάθε μεθόδου. Γίνεται περιγραφή της τελικής διαμόρφωσης του υπόγειου χώρου και του κόστους της και μια περιγραφή της διαρρύθμισης του υπόγειου χώρου. Τέλος, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα για την ανάλυση που έγινε σε αυτή την εργασία τα οποία αφορούν τη διαφορά κόστους και χρόνου ολοκλήρωσης του έργου μεταξύ των δύο μεθόδων κατασκευής καθώς και συμπεράσματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρον υπάρχει για την κατασκευή ενός τέτοιου υπόγειου χώρου, τα οφέλη που θα προσφέρει στη γύρω περιοχή αλλά και στις εταιρείες που θα δραστηιοποιούνται στον χώρο αυτό λόγω τουριστικής εκμετάλλευσης και ενεργειακής οικονομίας. Τέλος, συμπεραίνεται πως ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να δώσει ώθηση για περαιτέρω υπόγεια ανάπτυξη στην Ελλάδα.
The following dissertation is a study of the design of an underground wine storage establishment near a wine producing area in Greece, the area of Nemea. The objective is the study of two different excavation methods, the cost of each method and the comparison between as well as the factors that determine the cost of each method. The aim is also to show how the advantages of underground works are useful in ageing and storage of wine and the reason for which the underground constructions have been chosen among others in many countries around the world.
At first, some information is given about underground works and wine and thereafter some examples of underground constructions as well as the results of a market survey on the willingness of wine producing companies to transfer their facilities underground.
Furthermore, there is a study of the construction area, where the exact location of the construction will be highlighted, and some geological information about this location is given. In addition, the construction method is described, as well as the calculation of the dimensions of the establishment and the assessment of the support needed.
Thereafter, an analysis of the excavation method and cost with the use of Roadheaders and with the use of explosives takes place. Furthermore, the final formation of the establishment is described as well as its cost and there is a description of the layout of the construction.
Ending, there are some conclusions about the cost and time difference between the two construction methods and also about the interest of wine producing companies for the construction of this underground establishment, the benefits that are offered due to tourist attraction and power saving. In the end a conclusion is drawn that a construction like this could be the stepping stone for further growth of underground works in Greece.