Abstract:
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Μελέτη αποτίμησης δυναμικότητας αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκευσης της εταιρίας Trade Logistics με τη χρήση λογισμικού Λογιστικών Φύλλων» εντάσσεται θεματικά στην επιστημονική περιοχή του μαθήματος ‘Εφοδιαστική’ που προσφέρεται στους φοιτητές του 7ου εξαμήνου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τον τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας.
Εκπονήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της δυναμικότητας των αυτοματισμών της εταιρίας Trade Logistics κατά την εξυπηρέτηση των αναγκών εφοδιασμού των καταστημάτων IKEA Ελλάδος, Κύπρου, Βουλγαρίας και μελλοντικά των καταστημάτων INTERSPORT Ελλάδος, Κύπρου, Τουρκίας, Ρουμανίας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στην παρούσα διπλωματική εργασία, είναι η μελέτη περίπτωσης και αποτίμηση των αναγκών που θα προκύψουν στους υφιστάμενους αυτοματισμούς αποθήκευσης και ανάκτησης παλετών της αποθήκης της Trade Logistics, κατά τη μεταφορά των λειτουργιών διαλογής και αποθήκευσης των εμπορευμάτων της εταιρείας ΙΝΤERSPORT του ομίλου Fourlis, από διάφορες εγκαταστάσεις που διατηρεί ο όμιλος, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Trade Logistics στο Σχηματάρι.
Μελετώνται οι διαδικασίες και οι κανόνες που ακολουθούνται για την αποθήκευση και τη συλλογή (picking) των εμπορευμάτων στην αποθήκη από το στάδιο της παραλαβής έως το στάδιο της αποστολής. Τα απαραίτητα δεδομένα για τους υπολογισμούς προέρχονται από ιστορικά στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων των εταιριών ΙΚΕΑ και INTERSPORT καθώς και από προηγούμενες μελέτες που είχαν εκπονηθεί για λογαριασμό της εταιρίας Trade Logistics.
Καρδιά της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη προγράμματος προσομοίωσης, σε περιβάλλον λογισμικού διαχείρισης λογιστικών φύλλων, με την χρήση της Visual Basic, γλώσσα προγραμματισμού που παρέχεται στο πακέτο λογισμικού Microsoft Office, που σκοπός του είναι να αναπαράγει την συμπεριφορά του πραγματικού συστήματος κατά τον χειρισμό των εμπορευμάτων.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην διαχείριση της εφοδιαστικής έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου υπάρχουν ήδη πολλά πακέτα λογισμικού που σχετίζονται τόσο με την μελέτη, όσο και με τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα λογισμικά λογιστικών φύλλων επιτρέπουν την ανάλυση δεδομένων από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και είναι δυνατόν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να ενσωματώνουν και να αντικατοπτρίζουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις και επιλογές. Επίσης τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα παρουσιάζουν τρομερά αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν από άποψη τόσο υπολογιστικής ισχύος όσο και διαθέσιμης μνήμης. Συνεπώς η εκτέλεση του προγράμματος προσομοίωσης είναι σε θέση να περατωθεί, ανάλογα με τον όγκο δεδομένων που διαχειρίζεται σε λίγα λεπτά, καθιστώντας το εφικτή λύση για την παρούσα μελέτη περίπτωσης.
Με την εισαγωγή των ιστορικών στοιχείων που προέρχονται από τα καταστήματα του δικτύου INTERSPORT και την εκτέλεση του προγράμματος προσομοίωσης παράγεται μια εκτίμηση για τον αριθμό διακινήσεων των παλετών μέσω του αυτοματισμού της αποθήκης. Στη συνέχεια υπολογίζεται ο βαθμός χρησιμοποίησης (utilization factor) της διαθέσιμης δυναμικότητας του αυτοματισμού. Τέλος, στα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους υπολογισμούς της προσομοίωσης ενσωματώνεται και η φόρτιση της δυναμικότητας από την εξυπηρέτηση των καταστημάτων ΙΚΕΑ, όπως αυτή προκύπτει από την επεξεργασία των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων.
Τέλος, λόγω της αυξημένης εποχικότητας και της ανομοιομορφίας ημερησίως των αναγκών σε εισαγωγές και ανάκτηση παλετών από τον αυτοματισμό, δεν εξάγεται ένα γενικό ποσοστό κάλυψης της δυναμικότητας του αυτοματισμού, που θα προέκυπτε από τον μέσο όρο όλης της εξεταζόμενης περιόδου, αλλά παρουσιάζεται η συνολική κάλυψη ημερησίως ώστε να υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα.