Οι συμβατικές μέθοδοι ξήρανσης δεν ανταποκρίνονται για μια σειρά
γεωργικών προϊόντων τα οποία εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία ως προς τις
συνθήκες ξήρανσής τους. Τα θερμοευαίσθητα αυτά προϊόντα ξηραίνονται
σε ειδικά κατασκευασμένα ξηραντήρια, των οποίων το υψηλό κόστος τους
δεν επιτρέπει την χρήση τους από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς που
απαρτίζουν και τη μεγαλύτερη μερίδα παραγωγής τους. Για τον παραπάνω
λόγο το ενδιαφέρον στρέφεται στην κατασκευή διατάξεων χαμηλού
κόστους οι οποίες θα παράγουν ανώτερης ποιότητας τελικό αποξηραμένο
προϊόν.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η εφαρμογή στέρεων αφυγραντικών
μέσων στην διεργασία της ξήρανσης θερμοευαίσθητων γεωργικών
προϊόντων δίνοντας έμφαση στην περίπτωση των φαρμακευτικών και
αρωματικών φυτών. Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των
παραμέτρων που εξασφαλίζουν την ποιοτική ξήρανση των προϊόντων
αυτών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που επιφέρει η χρήση των
αφυγραντικών μέσων στην ξήρανσή τους.
Αρχικά παρουσιάζονται τα μεγέθη και οι κύριες εξισώσεις βάσει των οποίων
μοντελοποιείται η διεργασία της ξήρανσης στα γεωργικά προϊόντα.
Ακολουθεί μία βιβλιογραφική διερεύνηση στην ξήρανση τόσο των συνήθων
αλλά κυρίως των θερμοευαίσθητων γεωργικών προϊόντων η οποία
επικεντρώνεται στον προσδιορισμό των συνθηκών καθώς και των
συνηθέστερων μεθόδων ξήρανσης των θερμοευαίσθητων γεωργικών
προϊόντων.
Εν συνεχεία, αφού παρουσιάζονται οι συνηθέστεροι τύποι ξηραντηρίων που
βρίσκουν εφαρμογή στην ξήρανση των γεωργικών προϊόντων, διερευνάται
η χρήση των αφυγραντικών μέσων στην διεργασία της ξήρανσης έτσι όπως
αυτή συναντάται στην διεθνή βιβλιογραφία.
Στη βάση της υφιστάμενης εμπειρίας, όπως αποτυπώθηκε από τη
βιβλιογραφική διερεύνηση, αλλά και των δυνατοτήτων των συσκευών
αφύγρανσης, επιχειρείται ο σχεδιασμός ενός συμβατικού και ενός
ξηραντηρίου με συσκευή αφύγρανσης με στόχο την θεωρητική διερεύνηση
και την σύγκριση των δύο ξηραντηρίων στην περίπτωση της ξήρανσης
θερμοευαίσθητων γεωργικών προϊόντων. Αρχικά εξετάζεται η ξήρανση
ενός αρωματικού φυτού, της μέντας και στη συνέχεια ενός
θερμοευαίσθητου γεωργικού προϊόντος, του σπόρου της ελαιοκράμβης.
Για τη διερεύνηση της απόδοσης των ξηραντηρίων, αναπτύχθηκε
κατάλληλο μοντέλο. Το μοντέλο ενσωματώνει κατάλληλες προσεγγίσεις για
τα εμπλεκόμενα υποσυστήματα, συμπεριλαμβάνοντας προσέγγιση για την
ξήρανση του υπό εξέταση προϊόντος, ενώ για την περίπτωση του
ξηραντηρίου με αφυγραντικά μέσα, υιοθετείται κατάλληλη προσέγγιση για
τη λειτουργία του τροχού αφύγρανσης.
Τέλος εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης θερμικής ηλιακής ενέργειας
στην περίπτωση της ξήρανσης με αφυγραντικά μέσα, μέσω της
διερεύνησης χρήσης συλλεκτών αέρα στο υπό εξέταση ξηραντήριο.
Στο τελευταίο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από
την προηγούμενη ανάλυση, εστιάζοντας στην μελλοντική έρευνα και
ανάπτυξη της χρήσης αφυγραντικών μέσων στην ξήρανση των
θερμοευαίσθητων γεωργικών προϊόντων.
Conventional drying methods do not conform to a variety of agricultural
products which exhibit high sensitivity to the drying conditions. These
heat-sensitive products are dried in specially designed dryers, whose high
cost does not allow their use by small and medium-sized producers which
form the largest portion of their production. For all the above reasons, the
interest focuses on the manufacturing of low cost dryers which will deliver
dried product of high final quality.
This thesis examines the implementation of solid desiccant media in the
process of drying heat-sensitive agricultural products, putting emphasis
on the case of medicinal and aromatic plants. The aim of this study is to
investigate the parameters which ensure the qualitative drying of these
products, as well as the effect of the use of dehumidifying means in their
drying.
Initially, the parameters and the main equations for the modeling of
agricultural products drying are presented. Then, a literature survey in the
drying of both ordinary but mainly heat-sensitive agricultural products
takes place; the survey focuses on the identification of the conditions and
the most common methods applied for the drying of the respective
products.
Thereafter, the most common types of dryers that find application in
drying agricultural products are presented, while also, on the basis of the
relevant literature, the use of desiccant media in the drying process is
investigated.
On the basis of the existing experience, as reflected through the literature
survey, and the capabilities of the dehumidification devices, the design of
a conventional dryer, as well as of a dryer with dehumidification device is
implemented, aiming at the theoretical investigation and comparison of
the two set-ups with regard to the case of heat-sensitive agricultural
products drying. Two case studies are presented; this of an aromatic
plant, the peppermint, as well as that of a heat-sensitive agricultural
product, the seed of canola.
In order to investigate the efficiency of these dryers, a suitable model is
developed. The model integrates appropriate approaches for the involved
subsystems, including an approach for the drying of the product, while for
the case of drying with desiccant media, a suitable approach for the
operation of the dehumidification wheel is adopted.
Finally, the potential of solar thermal energy utilization in the case of
drying with desiccant media is examined, through the investigation of the
use of air collectors on the relevant dryer.
In the last part of the thesis, the conclusions of the previous analysis are
presented, focusing on future research and the development of the use of
desiccant media in the drying of heat-sensitive agricultural products.