HEAL DSpace

Νεοφανή Συστατικά Τροφίμων - Καινοτόμες Μέθοδοι Επεξεργασίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Τζιά, Κωνσταντίνα el
dc.contributor.author Ξυνόγαλος, Φώτιος Ν. el
dc.contributor.author Xynogalos, Fotios N. en
dc.date.accessioned 2014-12-01T12:08:40Z
dc.date.available 2014-12-01T12:08:40Z
dc.date.copyright 2014-07-30 -
dc.date.issued 2014-12-01
dc.date.submitted 2014-07-30 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/39804
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.7144
dc.description 218 σ. el
dc.description.abstract Η παρούσα διπλωματική εργασία είχε ως αντικείμενο την αναλυτική παρουσίαση και μελέτη των νεοφανών συστατικών που έχουν εισαχθεί προσφάτως στη βιομηχανία τροφίμων, όπως και των καινοτόμων μεθόδων επεξεργασίας και των εξελίξεων στον τομέα ασφάλειας - ποιότητας των προϊόντων, σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, γίνεται αναφορά στο θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων με την αναλυτική κατηγοριοποίηση και παρουσίαση των κινδύνων που ενδεχομένως απειλούν την υγεία των καταναλωτών, σε σχέση με τα νέα συστατικά και τις νέες μεθόδους επεξεργασίας των τροφίμων. Επίσης, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του συστήματος διασφάλισης ασφάλειας (HACCP) και ειδικότερα η ανάλυση επικινδυνότητας, με εστίαση στη διαδικασία προσδιορισμού των κινδύνων. Επιπλέον, περιγράφονται βασικά στοιχεία της τρέχουσας νομοθεσίας, όσον αφορά στα τρόφιμα και την ασφάλειά τους. Στη συνέχεια, γίνεται συνοπτική ταξινόμηση των νεοφανών συστατικών των τροφίμων με βάση το ρόλο που επιτελούν στο εκάστοτε προϊόν. Επιπλέον, με βάση τον προαναφερόμενο διαχωρισμό, μελετώνται αναλυτικά τα συστατικά ως προς τη χημική τους δομή, τα οφέλη που προσδίδουν στην υγεία, τα τρόφιμα στα οποία απαντώνται και τα εκάστοτε θέματα ασφαλείας με τα οποία εμπλέκονται. Ακόμη, ταξινομούνται συνοπτικά οι καινοτόμες μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων και παρουσιάζονται αναλυτικά, με έμφαση στην αρχή των μεθόδων, τις εφαρμοζόμενες συνθήκες, το χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό, και στην επίδραση στην ποιότητα και την ασφάλεια των προίόντων, καθώς και στα τρόφιμα στα οποία ενσωματώνονται. Τέλος, στο παράρτημα, παρατίθεται η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στον τομέα της ασφάλειας και της ποιότητας των νέων συστατικών και των νέων μεθόδων επεξεργασίας των τροφίμων που εισάγονται στη βιομηχανική παραγωγή και αγορά των τροφίμων. el
dc.description.abstract This thesis deals with the detailed presentation and study of novel components that have been introduced recently in the food industry, as well as innovative treatments and developments in safety - quality of products, in conjunction with the relevant legislation of the European Union. First of all, the issue of safety and quality in the food industry is referenced with detailed categorization and presentation of risks that could threaten the health of consumers in relation to novel ingredients and new methods of food processing. It also presents the basic principles of the security assurance system (HACCP) and in particular the step of hazard analysis, with a focus on the process of risk assessment. Moreover, key elements of the current legislation regarding food and safety are presented. Then synoptic classification of novel food ingredients is made, based on the role they perform in each product. Furthermore, based on the above separation, a detailed presentation of the ingredients is made, based in their chemical structure, the benefits that contribute to health, food in which they are introduced and current security issues involved with those ingredientst. In addition, innovative methods of food processing are presented in detail, with emphasis on the principle of those methods, the conditions in which they are applied, the equipment used and the effect on the quality and safety of products. Finally, in the Annex, there is a presentation of the current EU legislation on the safety and quality of novel food components and new methods of processing that are imported into manufacturing and food market. en
dc.description.statementofresponsibility Φώτιος Ν. Ξυνόγαλος el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDFree-policy.xml en
dc.subject Τρόφιμα el
dc.subject Επεξεργασία τροφίμων el
dc.subject Νέα συστατικά el
dc.subject Νεοφανή el
dc.subject Εκτίμηση επικινδυνότητας el
dc.subject Ποιότητα τροφίμων el
dc.subject Ασφάλεια τροφίμων el
dc.subject Food en
dc.subject Novel ingredients en
dc.subject Food processing en
dc.subject HACCP en
dc.subject Risk assessment en
dc.title Νεοφανή Συστατικά Τροφίμων - Καινοτόμες Μέθοδοι Επεξεργασίας el
dc.title.alternative Novel Food Ingredients - Innovative Processing Methods en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2014-07-25 -
dc.date.modified 2014-07-30 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Ταούκης, Πέτρος el
dc.contributor.advisorcommitteemember Τόπακας, Ευάγγελος el
dc.contributor.committeemember Τζιά, Κωνσταντίνα el
dc.contributor.committeemember Ταούκης, Πέτρος el
dc.contributor.committeemember Τόπακας, Ευάγγελος el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2014-12-01 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2014-12-01 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής