dc.contributor.author | Παπαδέα, Κωνσταντίνα | el |
dc.contributor.author | Papadea, Konstantina | en |
dc.date.accessioned | 2016-07-07T08:42:35Z | |
dc.date.available | 2016-07-07T08:42:35Z | |
dc.date.issued | 2016-07-07 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/43022 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.9496 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Ξύδι | el |
dc.subject | Κρασί | el |
dc.subject | Αιθανόλη | el |
dc.subject | Οξικό οξύ | el |
dc.subject | Οξείδωση | el |
dc.subject | Acetobacter pasteurianus | en |
dc.subject | Gluconobacter oxydans | en |
dc.subject | Acetic acid | en |
dc.subject | Ethanol | en |
dc.subject | Vinegar | en |
dc.title | Παραγωγή οξικού οξέος (ξυδιού) από λευκό κρασί και συμπυκνωμένο εκχύλισμα ξηρής σταφίδας με τη χρήση των βακτηρίων Acetobacter pasteurianus & Gluconobacter oxydans | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Βιοτεχνολογία τροφίμων | el |
heal.classification | Χημική τεχνολογία και μηχανική | el |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/7ca946d5a040ec08f2fe2dbc577f138bcd9cdf51 | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/26ef8a85171bd6096109bf5b78a055756bca69b8 | |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2015-02-22 | |
heal.abstract | Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιλέχθηκαν δύο είδη βακτηρίων οξικού οξέος (AAB), προκειμένου να μελετηθεί η ικανότητά καταβολισμού πηγών άνθρακα με σκοπό την παραγωγή οξικού οξέος, κύριο συστατικό του ξυδιού. Στην περίπτωση αλκοολούχας πρώτης ύλης, το ξύδι αποτελεί το προϊόν της οξειδωτικής ζύμωσης της, η οποία πραγματώνεται αερόβια από την δράση βακτηρίων οξικού οξέος (ΑΑΒ). Επιλέχθηκε λευκό κρασί ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια του A. pasteurianus και μελετήθηκε η επίδραση της αρχικής συγκέντρωσης αιθανόλης και η επίδραση της αρχικής συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών στην απόδοση της διεργασίας διαλείποντος έργου οξοποίησης. Κρίθηκε ως αποδοτικότερη η χρήση μέσου αρχικής συγκέντρωσης αιθανόλης 2.1 % w/v και περιεκτικότητας σε YPM 86 % v/v (απόδοση διεργασίας 88.3 %). Τελικά, επιτεύχθηκε παραγωγή ξυδιού οξύτητας 7.2 % (g/100 mL οξικού οξέος) με αποδεκτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το βακτήριο G.oxydans καλλιεργήθηκε σε μέσο εκχυλίσματος ξηρής σταφίδας, όμως η παραγωγή οξικού οξέος κρίθηκε αδύνατη στις συνθήκες, που πραγματοποιήθηκε η πειραματική διαδικασία.Για την κατανόηση της συμβιωτικής καλλιέργειας μίας ζύμης και ενός οξικού βακτηρίου μελετήθηκε η συμβιωτική καλλιέργεια της ζύμης Saccharomyces cerevisiae με τα βακτήρια A. pasteurianus και G. oxydans, ξεχωριστά, σε υπόστρωμα οικιακών αποβλήτων τροφίμων. Η συμπεριφορά των συγκεντρώσεων γλυκόζης, αιθανόλης και οξικού οξέος φαίνεται να αποτελεί ένδειξη για την ανταγωνιστική δράση των ΑΑΒ στη ζύμη, κυρίως λόγω παραγωγής οξέος. | el |
heal.abstract | Two species of Acetic Acid Bacteria (AAB) were selected in order to investigate the ability of carbon catabolism aiming at the production of acetic acid, which is the main component of vinegar. For this purpose, the genera Acetobacter and Gluconobacter are important. The bacteria that belong to these genera have several differences from which the most important is the kind of the preferred carbon source. Acetobacter pasteurianus prefers ethanol as a carbon and energy source, which oxidizes by two successive catalytic reactions of PQQ-ADH and ALDH, whereas Gluconobacter oxydans prefers sugar sources, which metabolizes through the EDP and PPP paths. Concurrently, the confusion about the authenticity of vinegar from wine, because of adulteration with cheaper raw materials was an additional motivation to study the acidification of wine and concentrated dry raisin extract, in order to understand the effect of AAB on two different substrates. In the case of alcoholic raw material, vinegar is the product of the oxidative fermentation, which is realized by the aerobic activity of acetic acid bacteria (AAB). For this study a white wine was selected as a substrate for the cultivation of A. pasteurianus and the influence of the initial concentration of ethanol and the effect of the initial concentration of nutrients were investigated in the process yield of batch acidification. The use of medium with initial concentration of ethanol 2.1% w/v and content in YPM 86% v/v (process yield 88.3%) proved as the most efficient process. In addition, the phenomenon of peroxidation of the acetic acid to CO2 and H2O after the complete consumption of ethanol was recognized. Finally, the production of vinegar 7.2% acidity (g/100 mL acetic acid) with acceptable organoleptic characteristics was reached. However, in the case of sugar raw material, the alcoholic fermentation precedes the oxidative fermentation. In this thesis it was attempted to make both processes (alcoholic fermentation and oxidation) simultaneously, so that the production process of vinegar to be realized in one stage through the symbiotic culture of yeast of concentrated dry raisin extract and G. oxydans. In conditions where the simultaneous cultivation of microorganisms took place, their symbiosis seemed impossible, because the acid production was low and the catabolism of existing mannitol and glucose by the bacterium G. oxydans or the hydrolysis of contained sucrose in the concentrated dry raisin extract by invertase proved possible, as the behavior of glucose concentration, reducing sugar concentration and ethanol concentration was abnormal. For a better understanding of the symbiotic culture of yeast and a AAB the symbiotic cultivations of the yeast Saccharomyces cerevisiae with the bacteria A. pasteurianus and G. oxydans were studied separately on a substrate household food waste. The behavior of glucose, ethanol and acetic acid might indicate the antagonistic effect of AAB in yeast, particularly due to the acid production. | en |
heal.advisorName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Κέκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Τόπακας, Ευάγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Καρώνης, Δημήτριος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 126 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: