dc.contributor.author |
Παππά, Ελένη
|
el |
dc.contributor.author |
Pappa, Eleni
|
en |
dc.date.accessioned |
2016-10-10T08:42:18Z |
|
dc.date.issued |
2016-10-10 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/43756 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.6042 |
|
dc.description |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Περιβάλλον και Ανάπτυξη”
2η Κατεύθυνση Σπουδών "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών" |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Εξασθενές χρώμιο |
el |
dc.subject |
Τρισθενές χρώμιο |
el |
dc.subject |
Πρόσληψη χρωμίου |
el |
dc.subject |
Κατανομή χρωμίου |
el |
dc.subject |
Οξειδωτική κατάσταση του χρωμίου στα φυτά |
el |
dc.subject |
Hexavalent chromium |
en |
dc.subject |
Trivalent chromium |
en |
dc.subject |
Uptake of chromium |
en |
dc.subject |
Distribution of chromium |
en |
dc.subject |
Oxidation state of chromium in plants |
en |
dc.title |
Ανασκόπηση των διαδικασιών πρόσληψης, κατανομής και αναγωγής του εξασθενούς χρωμίου σε βρώσιμα κηπευτικά είδη |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
Enviromental Engineering |
en |
heal.dateAvailable |
2017-10-09T21:00:00Z |
|
heal.language |
el |
|
heal.access |
embargo |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2016-06-28 |
|
heal.abstract |
Το τρισθενές χρώμιο, Cr(ΙΙΙ), είναι απαραίτητο στοιχείο τόσο για την υγεία των ζώων, όσο και των ανθρώπων, ενώ το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI), είναι εξαιρετικά τοξικό. Το συσσωρευμένο χρώμιο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να αντιπροσωπεύει πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αν το στοιχείο συσσωρεύεται στην εξασθενή του μορφή ή σε υψηλές συνολικές συγκεντρώσεις. Στην Ελλάδα, λόγω της παρουσίας υπερβασικών πετρωμάτων στο γεωλογικό υπόβαθρο της ή περιστατικών ανθρωπογενούς ρύπανσης όπως στην λεκάνη του Ασωπού, έχουν καταγραφεί σημαντικές συγκεντρώσεις Cr(VI) στα υπόγεια ύδατα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μετρήσεων κυμαίνονται από <5μg/L ως 50 μg/L. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνών όσον αφορά την πρόσληψη, την κατανομή, την μετατόπιση και την ειδογένεση του χρωμίου στα φυτά, συναρτήσει των διαφόρων παραμέτρων που τις επηρεάζουν. Συνδυάζοντας τα συμπεράσματα της βιβλιογραφίας, «χαρτογραφήθηκε» η μεταβολική πορεία του ρύπου από το έδαφος στο φυτό και κατόπιν εντός του φυτού. Έμφαση δόθηκε στις οξειδοαναγωγικές αλληλεπιδράσεις του ρύπου με τα φυτά, που καθορίζουν την οξειδωτική του κατάσταση εντός τους. Το εξαιρετικά οξειδωτικό Cr(VI) ανάγεται από ενδογενείς αναγωγικούς παράγοντες της φυσικής δομής των φυτικών κυττάρων σε μια διαδικασία υψηλής απόδοσης και συσσωρεύεται στα φυτά με την μορφή συμπλοκών Cr(III). Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η απόδοση αναγωγής του Cr(VI) σε παρεχόμενες άμεσα βιοδιαθέσιμες συγκεντρώσεις από 1 mg/L ως 427,98 mg/L είναι κατά μέσον όρο 93.4% στη ρίζα, 95.6% στον βλαστό και 98,7% στα φύλλα. Το Cr(VI) δεν ανιχνεύεται σε κανένα φυτό σε παρεχόμενες συγκεντρώσεις ως τα 2,5 mg/L, συγκέντρωση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των μετρήσεων χρωμίου στους Ελληνικούς υπόγειους υδροφορείς. Από δεδομένα συσσώρευσης Crtot σε Ελληνικά καλλιεργούμενα είδη φάνηκε ότι στην πλέον ρεαλιστική περίπτωση που το Crtot = Cr(III), όλα αυτά τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από 2,7 kg/ημέρα. Αλλά και στην περίπτωση που η αναγωγή του Cr(VI) πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αποδόσεις, τα ίδια προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από 1 kg/ ημέρα με ασφάλεια. |
el |
heal.abstract |
Trivalent chromium Cr(III) is essential for animal and human health, whereas hexavalent Cr(VI) is extremely toxic. Thus, the accumulated Cr in food plants may represent potential health hazards to animals and humans if the element is accumulated in the hexavalent form or in high concentrations. In Greece, due to the presence of ultramafic rocks or incidents of human-induced pollution, such as those at Asopos River basin, important concentrations of Cr(VI) in groundwater have been reported. The vast majority of these measurements vary between <5μg/L and 50 μg/L. Within the present study, a literature review has been conducted, concerning the uptake, distribution, translocation and speciation of chromium, in relation to several parameters that affect them. Combining the results obtained from the literature, the metabolic pathway of the pollutant from the ground to the plant and within the plant has been mapped. Emphasis has been given to the pollutant's redox interactions with the plants, which define its oxidative state within them. The extremely oxidative Cr(VI) is reduced by intrinsic reductive factors of the plants' natural structure with a high-yield procedure and is accumulated in the plants in the form of Cr(III) complex. The reduction yield of Cr(VI) according to the literature is on average 93.4% in roots, 95.6% in stems and 98.7% in leaves. The Cr(VI) cannot be detected in any plant at given concentrations up to 2.5 mg/L. This concentration includes almost the entirety of the measurements of Cr(VI) of the Greek groundwater. From data analysis concerning the Crtot concentration of several Greek cultivated species it has been shown that in the most realistic scenario, where Crtot = Cr(III) inside plants, all of these products can be consumed with safety in quantities even higher than 2.7 kg/day. Even in the case that the reduction of Cr(VI) is made according to the literature's yields, the same products can be safely consumed in quantities way bigger than 1 kg/day. |
en |
heal.advisorName |
Δερματάς, Δημήτριος |
el |
heal.committeeMemberName |
Μαμάης, Δανιήλ |
el |
heal.committeeMemberName |
Σάββας, Δημήτριος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
155 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
true |
|