HEAL DSpace

Φαγητό και χώρος : η αισθητικοποίηση της ελληνικής κουζίνας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μαλλίρη, Μαργαρίτα el
dc.contributor.author Malliri, Margarita en
dc.date.accessioned 2017-03-08T10:57:50Z
dc.date.available 2017-03-08T10:57:50Z
dc.date.issued 2017-03-08
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/44577
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.6568
dc.description Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου: Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός (Κατ. Α')". el
dc.rights Default License
dc.subject Αισθητικοποίηση el
dc.subject Ελληνική Κουζίνα el
dc.subject Εθνική Ταυτότητα el
dc.subject Μυθολογία el
dc.subject Σχεδιασμός el
dc.subject Aestheticization en
dc.subject Greek cuisine el
dc.subject National identity el
dc.subject Mythology el
dc.subject Design el
dc.title Φαγητό και χώρος : η αισθητικοποίηση της ελληνικής κουζίνας el
dc.title Food and space : the aestheticization of the greek cuisine en
heal.type masterThesis
heal.classification Ανθρωπολογία και αρχιτεκτονική el
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/2b90c5a4ee16f1e39e3381b90bd69584ffd779b0
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2016-11-01
heal.abstract Αντικείμενο της παρούσας έρευνας είναι τα στάδια συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας και συγκεκριμένα η διαδικασία αισθητικοποίησής της, μέσα από την ανάδειξη μεμονωμένων πολιτισμικών προϊόντων τα οποία καθίστανται εθνικά σύμβολα. Πιο αναλυτικά, εξετάζουμε την περίπτωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δομείται γύρω από την ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα, ως σύστημα, αναλύεται σύμφωνα με δύο άξονες, αυτόν του φαγητού και αυτόν του χώρου εστίασης, καθώς θεωρούμε πως πρόκειται για δύο πεδία που λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάδειξη της ελληνικότητας. Παράλληλα, επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης μέσα από το συσχετισμό τους με ευρύτερες έννοιες ελληνικότητας, τις οποίες ονομάζουμε "εθνικές μυθολογίες". Με αφετηρία την εθνική κουζίνα περνάμε από το χώρο του εστιατορίου και από εκεί οδηγούμαστε στην ανάδειξη της ελληνικότητας ως αισθητικό αποτέλεσμα. el
heal.abstract This research focuses on the stages of formation of the national identity and, more particularly, the process of aestheticization, through the exploration of individual cultural products that become national symbols. For this purpose, we attempt a critical interpretation of the Greek identity and, more precisely, we analyze the ways in which it is structured in relation to the Greek cuisine. In this context, the cuisine is interpreted as a system of two axes, those of the food and of space, which contribute to the construction of the idea of Hellenism. At the same time, we attempt to correlate the results of our analysis with broader concepts of Hellenism, which we name "national mythologies." Having settled the national cuisine as a starting point, we pass through the restaurant (space) in order to reach the emergence of Hellenism as an aesthetic idea. en
heal.advisorName Μωραϊτης, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Ντάφλος, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Παρμενίδης, Γιώργος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 136
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής