dc.contributor.author |
Μαλλίρη, Μαργαρίτα
|
el |
dc.contributor.author |
Malliri, Margarita
|
en |
dc.date.accessioned |
2017-03-08T10:57:50Z |
|
dc.date.available |
2017-03-08T10:57:50Z |
|
dc.date.issued |
2017-03-08 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/44577 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.6568 |
|
dc.description |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου: Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός (Κατ. Α')". |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Αισθητικοποίηση |
el |
dc.subject |
Ελληνική Κουζίνα |
el |
dc.subject |
Εθνική Ταυτότητα |
el |
dc.subject |
Μυθολογία |
el |
dc.subject |
Σχεδιασμός |
el |
dc.subject |
Aestheticization |
en |
dc.subject |
Greek cuisine |
el |
dc.subject |
National identity |
el |
dc.subject |
Mythology |
el |
dc.subject |
Design |
el |
dc.title |
Φαγητό και χώρος : η αισθητικοποίηση της ελληνικής κουζίνας |
el |
dc.title |
Food and space : the aestheticization of the greek cuisine |
en |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
Ανθρωπολογία και αρχιτεκτονική |
el |
heal.classificationURI |
http://data.seab.gr/concepts/2b90c5a4ee16f1e39e3381b90bd69584ffd779b0 |
|
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2016-11-01 |
|
heal.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας έρευνας είναι τα στάδια συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας και συγκεκριμένα η διαδικασία αισθητικοποίησής της, μέσα από την ανάδειξη μεμονωμένων πολιτισμικών προϊόντων τα οποία καθίστανται εθνικά σύμβολα. Πιο αναλυτικά, εξετάζουμε την περίπτωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δομείται γύρω από την ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα, ως σύστημα, αναλύεται σύμφωνα με δύο άξονες, αυτόν του φαγητού και αυτόν του χώρου εστίασης, καθώς θεωρούμε πως πρόκειται για δύο πεδία που λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάδειξη της ελληνικότητας. Παράλληλα, επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης μέσα από το συσχετισμό τους με ευρύτερες έννοιες ελληνικότητας, τις οποίες ονομάζουμε "εθνικές μυθολογίες". Με αφετηρία την εθνική κουζίνα περνάμε από το χώρο του εστιατορίου και από εκεί οδηγούμαστε στην ανάδειξη της ελληνικότητας ως αισθητικό αποτέλεσμα. |
el |
heal.abstract |
This research focuses on the stages of formation of the national identity and, more particularly, the process of aestheticization, through the exploration of individual cultural products that become national symbols. For this purpose, we attempt a critical interpretation of the Greek identity and, more precisely, we analyze the ways in which it is structured in relation to the Greek cuisine. In this context, the cuisine is interpreted as a system of two axes, those of the food and of space, which contribute to the construction of the idea of Hellenism. At the same time, we attempt to correlate the results of our analysis with broader concepts of Hellenism, which we name "national mythologies." Having settled the national cuisine as a starting point, we pass through the restaurant (space) in order to reach the emergence of Hellenism as an aesthetic idea. |
en |
heal.advisorName |
Μωραϊτης, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Ντάφλος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Παρμενίδης, Γιώργος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
136 |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|