HEAL DSpace

Ανάλυση των απωλειών μάζας σε ψυχροσυντηρούμενα νεκταρίνια με την εφαρμογή υπολογιστικής ρευστοδυναμικής

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κατσαλήρου, Μαρία el
dc.contributor.author Katsalirou, Maria en
dc.date.accessioned 2017-05-03T10:29:45Z
dc.date.available 2017-05-03T10:29:45Z
dc.date.issued 2017-05-03
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/44841
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.13211
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Ψυχροσυντήρηση el
dc.subject Απώλειες μάζας el
dc.subject Φαινόμενος συντελεστής μεταφοράς νερού el
dc.subject Νεκταρίνια el
dc.subject Πεπερασμένα στοιχεία el
dc.subject Cold storage en
dc.subject Mass losses en
dc.subject Apparent diffusion coefficient en
dc.subject Nectarines en
dc.subject Finite elements method en
dc.title Ανάλυση των απωλειών μάζας σε ψυχροσυντηρούμενα νεκταρίνια με την εφαρμογή υπολογιστικής ρευστοδυναμικής el
dc.title Analysis of mass losses during cold storage of nectarines by using CFD methods en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Φαινόμενα μεταφοράς el
heal.classification Computational fluid dynamics en
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/a65c1830f6a2d2beba453fb9ab7604afd4f09810
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2007008173
heal.language el
heal.language en
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2017-02-20
heal.abstract Η ψύξη είναι μία διεργασία συντήρησης η οποία συνοδεύεται από απομάκρυνση της περιεχόμενης υγρασίας του τροφίμου, κυρίως λόγω ελλείμματος πίεσης υδρατμών. Η απώλεια αυτή είναι μη επιθυμητή και οδηγεί σε μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Η απώλεια νερού γίνεται φανερή με τη μείωση της μάζας του φρούτου κατά τη διάρκεια της συντήρησής του και η απώλεια αυτή οφείλεται αφενός στο έλλειμμα της πίεσης των υδρατμών μεταξύ του περιβάλλοντα αέρα και του εσωτερικού του καρπού, και αφετέρου στο φαινόμενο της αναπνοής του τροφίμου. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται ανάλυση των απωλειών νερού και υπολογιστική προσομοίωση του φαινομένου της διάχυσης των υδρατμών στο εσωτερικό του καρπού. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε πειραματικά η ψυχροσυντήρηση νεκταρινιών σε θερμοκρασία 0ο C και σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα σχετικής υγρασίας (RH%) 45.6%, 49%, 79% και 95% αντίστοιχα. Μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, χρησιμοποιήθηκαν ως δεδομένα στο πρόγραμμα Yπολογιστικής Ρευστοδυναμικής Comsol Multiphysics 4.3b με το οποίο πραγματοποιήθηκε η μοντελοποίηση των απωλειών μάζας. Προσδιορίστηκε ο φαινόμενος συντελεστής διάχυσης του νερού, οι τιμές του οποίου κυμάνθηκαν μεταξύ 1.06 ⋅ 10-10 και 2.48⋅10-12 (m2/s) και ο συντελεστής μεταφοράς μάζας, οι τιμές του οποίου κυμάνθηκαν μεταξύ 6.29⋅10-10 και 1.73⋅10-10 (m/s). Για τον υπολογισμό του συντελεστή μεταφοράς μάζας km, χρησιμοποιείται η τεχνική μη γραμμικής βελτιστοποίησης Levenberg-Marquardt και το πρόβλημα επιλύεται ως αντίστροφο πρόβλημα μεταφοράς μάζας. Τέλος, γίνεται υπολογισμός μέσω προτυποποίησης του αναπνευστικού ρυθμού και, μέσω αυτού, ποσοτικοποίηση των απωλειών νερού σε σχέση με τη συνολική απώλεια νερού. el
heal.abstract Cold storage of fruits and vegetables is accompanied by a decrease in their moisture content mainly because of a substantial vapor pressure deficit. This decrease is unwanted since it contributes to the reduction of market value of these products. The loss of moisture content becomes evident via observation of the mass loss of the products during storage time. It is attributed primarily to the difference between the vapor pressure of water inside the product and the vapor pressure of the existing water in the air of the cooler and secondarily to the phenomenon of respiration. This thesis presents a complete analysis of the observed water losses while simulating the diffusion phenomena taking place during the cold storage of nectarines. Specifically, the experiment was conducted in a typical cooler with temperature of 0oC and for four different levels of relative humidity (RH) of atmosphere (45.6%, 49%, 79%, 95%). After the completion of the experiment, the gathered experimental data are used as input for the Comsol Multiphysics 4.3b CFD program in order to simulate the mass losses. The value of the apparent diffusion coefficient of water, Deff , varies from 1.06⋅10-10 to 2.48⋅10-12 (m2/s) and the value of the mass transfer coefficient, km, ranges between 1.73⋅10-10 and 6.29⋅10-10 (m/s). For the calculation of the mass transfer coefficient, the Levenberg-Marquardt technique of non linear optimization was used and the problem was solved as an inverse problem of mass transfer. Finally, the respiration rate is modeled and estimated. en
heal.advisorName Μπουντουβής, Ανδρέας el
heal.committeeMemberName Μπουντουβής, Ανδρέας el
heal.committeeMemberName Ξανθόπουλος, Γιώργος el
heal.committeeMemberName Σταθερόπουλος, Μιλτιάδης el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ) el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 74 σ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα