dc.contributor.author |
Βανικιώτη, Βαλεντίνα-Μαρία
|
el |
dc.contributor.author |
Vanikioti, Valentina-Maria
|
en |
dc.date.accessioned |
2017-11-09T11:50:27Z |
|
dc.date.available |
2017-11-09T11:50:27Z |
|
dc.date.issued |
2017-11-09 |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/45905 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.7646 |
|
dc.description |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών” |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Χημική τροποποίηση |
el |
dc.subject |
Απταμερή |
el |
dc.subject |
Δενδριμερή πολυαμιδοαμίνης |
el |
dc.subject |
Μικροσκοπία φθορισμού |
el |
dc.subject |
Βιοαισθητήρες |
el |
dc.subject |
Βiosensors |
en |
dc.subject |
Aptamers |
en |
dc.subject |
Ppolyamidoamine dendrimers |
en |
dc.subject |
Surface functionalization |
en |
dc.subject |
Fluorescence microscopy |
en |
dc.title |
Χημική τροποποίηση και μελέτη υποστρωμάτων με στόχο την αύξηση δέσμευσης βιομορίων που μπορούν να δράσουν ως ανιχνευτές για εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
el |
heal.classificationURI |
http://data.seab.gr/concepts/b051a256d6fff9ebafd9bfb7e70396e06875e930 |
|
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2017-06-30 |
|
heal.abstract |
Οι υπάρχουσες μεθοδολογίες για την ανίχνευση μολυντών στα τρόφιμα, οι οποίες στηρίζονται στις συνήθεις αναλυτικές τεχνικές, αδυνατούν να εγγυηθούν την ασφαλή παροχή των τροφίμων. Οι λόγοι είναι η πολυπλοκότητα των μεθόδων, η μεγάλη διάρκεια των αναλύσεων από τη δειγματοληψία μέχρι την απόκτηση αποτελεσμάτων (2-3 ημέρες) και το κόστος των μεθόδων. Η ανάγκη για μεθόδους αξιόπιστες και ταυτόχρονα απλές, φορητές, χαμηλού κόστους, υψηλής ταχύτητας και αυξημένης ευαισθησίας γίνεται φανερή. Η ιδέα αυτή υλοποιείται στη διάταξη του βιοαισθητήρα.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία ενός βιοαισθητήρα για την ανίχνευση ορισμένων μυκοτοξινών για εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων. Βασικά χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει ο βιοαισθητήρας είναι σταθερότητα, χαμηλό κόστος, χαμηλό όριο ανίχνευσης και επαναληψιμότητα.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν επιφάνειες νιτριδίου του πυριτίου (Si3N4) επάνω στις οποίες θα γίνει τελικά η πρόσδεση και ανίχνευση της τοξίνης. Οι επιφάνειες τροποποιήθηκαν χημικά έτσι ώστε να προκύψουν δραστικές ομάδες που αντέδρασαν στη συνέχεια με την αλκόξυ- ομάδα ενός σιλανίου. Η επιφανειακή τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με διαφορετικές κατεργασίες με στόχο τη σύγκριση των διάφορων μεθόδων. Η αποτίμηση κάθε μεθόδου έγινε με μία σειρά αναλυτικών τεχνικών.
Στις σιλανιοποιημένες επιφάνειες δοκιμάστηκε η πρόσδεση απταμερών εξειδικευμένων για τη δέσμευση κάποιας τοξίνης (αφλατοξίνη Β1, ωχρατοξίνη Α) με μεταβολή διαφόρων παραμέτρων και τελικά μελέτη της συμπεριφοράς της επιφάνειες σε έκθεση στην ίδια την τοξίνη. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αύξησης της ευαισθησίας του βιοαισθητήρα μέσω αύξησης των δραστικών σημείων στην επιφάνεια και, κατά συνέπεια, αύξησης των απταμερών. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν δενδριμερή πολυαμιδοαμίνης και πολυσακχαρίτες σε διάφορες συνθήκες και οι επιφάνειες μελετήθηκαν κατά κύριο λόγο με μικροσκοπία φθορισμού.
Συνολικά, τα πειράματα της εργασίας ήταν επιτυχή ως προς τη μελέτη των παραμέτρων, την αύξηση της ευαισθησίας και τη δέσμευση των τοξινών. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα προς περαιτέρω διερεύνηση. |
el |
heal.abstract |
Currently used methodologies for tracking toxic substances in food rely on common analytical methods, but fail to guarantee the safety of food chain. This is due to the complexity of the methods used, too much time needed between sampling, analysis and results recovery (few days) and the cost. It is absolutely necessary for new methods to be developed offering simplicity, portability, low cost, reliability, little time for analysis and increased sensitivity. These requirements can be met in a biosensor.
The present thesis aims to create a biosensor for applications in the food industry, in order to detect several mycotoxins. For this purpose, silicon nitride surfaces (Si3N4) were used, on which the binding and detection of toxins took place. The surfaces were chemically treated so as to create surface groups able to react with an alkoxy- silane. Surface modification included the application of various chemical treatment protocols as well as the comparison among them. Several analytical methods were used to this end.
Silanized surfaces were used as a substrate for binding aptamers specialized in the detection of a particular toxin (aflatoxin B1, ochratoxin A). Several parameters were altered in order to study the mechanisms of the system up to the point of applying the real toxin on the surface. Furthermore, some tests were carried out so as to increase the sensitivity of the biosensor through an increase in the number of reactive groups on the surface and thus in the number of aptamers. For this purpose, polyamidoamine dendrimers and polysaccharides were used in different conditions and surfaces were studied using fluorescence microscopy.
In conclusion, the experiments of this thesis have been successful, as far as increasing the sensitivity, studying several parameters and binding the toxins are concerned. However, much is yet to be investigated. |
en |
heal.advisorName |
Κορδάτος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Κορδάτος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Μουτσάτσου, Αγγελική |
el |
heal.committeeMemberName |
Τσετσέκου, Αθηνά |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|