Η περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικών πόρων και οι χώρες που την αποτελούν (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) κινούνται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτών με τον αποδοτικότερο τρόπο. Η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών και η προσέλκυση και διαχείριση επενδύσεων, είναι τα μέσα που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και δημιουργούν το υπόβαθρο και για μελλοντική δραστηριοποίηση. Ο πλούτος σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, η παραγωγή και η διαχείριση του είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων. Είναι λοιπόν επόμενο να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διερεύνηση και αξιολόγηση των σχετικών με τέτοιου είδους διαδικασίες, καταστάσεων. Λογικό είναι η Ευρώπη να είναι από τους πρώτους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών και για την επένδυση σε προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια είναι τεράστιες και οι επενδύσεις που την αφορούν μπορούν να είναι πολύ αποδοτικές στο παρόν αλλά και στο μέλλον.
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη, την ανάλυση και την παρουσίαση των δυνατοτήτων των χωρών του Κόλπου και των δραστηριοτήτων τους στα θέματα που αφορούν στο φυσικό αέριο με σκοπό τη διερεύνηση των πιθανοτήτων συνεργασίας της Ευρώπης με τις χώρες αυτές. Μελετάται η παρούσα κατάσταση και τα πλαίσια πολιτικής με βάση τα οποία δρουν οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι υφιστάμενες και προγραμματισμένες δραστηριότητες της κάθε χώρας του Κόλπου ξεχωριστά. Δίνεται έμφαση σε δυνατότητες και προγράμματα που δείχνουν να έχουν ξεχωριστή σημασία λόγω είτε του μεγέθους των επενδύσεων που έχουν γίνει σε αυτά είτε των εξαιρετικών προδιαγραφών για μελλοντική εκμετάλλευση και για επενδύσεις με μεγάλη απόδοση. Επιπλέον παρουσιάζονται αναλυτικότερα κάποιες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί, με στόχο τη γνώση της κατάστασης γύρω από αυτές αλλά και την δυνατότητα για αξιοποίηση τους εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη τους. Η στροφή σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι αναπόφευκτη και η γνώση του αντικειμένου θα οδηγήσει στο να γίνουν πολύ αποδοτικές.
The region of the Persian Gulf is rich in natural resources and therefore its countries (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates) are moving toward an efficient and effective exploitation of these resources. The application of advanced technologies as well as the attraction of investments, are the means by which this can be achieved in order to also establish a solid background for future activity. The resources of natural gas, in specific, its production and management are amongst the most significant activities. There is high interest in the investigation and evaluation of these activities, with Europe being one of the first to invest in collaborative projects with the countries of the Persian Gulf. The energy demand in Europe is increasingly high and these investments could guarantee present and future profitability and efficiency.
The present thesis undertakes the research, analysis and presentation of the possibilities of the countries pertaining to the Persian Gulf in terms of exploitation of natural gas and cooperation with Europe. Firstly, the present situation is described, including the policy framework and the existing and scheduled activities of each country separately. Emphasis is placed on the prospects and projects which exhibit significance, in terms of size of investments, or exceptional specifications regarding future exploitation or profitability of investments. Furthermore, technologies which have been developed for research and knowledge of the situation and its effectual exploitation have been elaborated. Investments towards these countries are inevitable and the knowledge of the subject may lead to a higher profitability rate.