Abstract:
Στην παρούσα διατριβή αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για τον προσδιορισμό των παλμών ταχύτητας που εντοπίζονται κυρίως ε καταγραφές στην περιοχή κοντά στο ρήγμα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί το κυματίδιο των Mavroeides & Papageorgiou (2003) και προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του παλμού (περίοδο Tp, εύρος A, αριθμό κύκλων γ, φάση ν και χρονική θέση) με μια αυτοματοποιημένη μέθοδο, για την οποία έχει αναπτυχθεί κατάλληλο λογισμικό. Η μέθοδος προσδιορίζει την περίοδο του παλμού από το γινόμενο των φασμάτων ταχυτήτων και μετακινήσεων, ενώ οι υπόλοιπες παράμετροι του κυματιδίου προσδιορίζονται με τη βοήθεια της Αθροιστικής Απόλυτης Μετακίνησης (Cumulative Absolute Displacement - CAD) και τη διασυσχέτιση των χρονοϊστοριών παλμού και καταγραφής. Η αξιοπιστία της μεθόδου ελέγχθηκε με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων της μελέτης του Baker (2007).
Επειδή διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν περισσότεροι του ενός σημαντικοί παλμοί, όπως υποστηρίζουν και άλλοι ερευνητές, η μέθοδος επεκτάθηκε για τον εντοπισμό τους. Η επέκταση γίνεται αφαιρώντας αλγεβρικά τη χρονοϊστορία ταχυτήτων του παλμού από αυτή της καταγραφής, και χρησιμοποιώντας το σήμα που εναπομένει για την επανάληψη της μεθόδου.
Κατά την εξαγωγή παλμών διαπιστώθηκε ότι τα κριτήρια σημαντικότητας του 1ου παλμού δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τους υπόλοιπους, και διατυπώθηκε ένα νέο κριτήριο για τη σημασία των παλμών, σύμφωνα με το οποίο οι επόμενοι παλμοί είναι σημαντικοί εφόσον συμπίπτουν χρονικά με τον πρώτο και βρίσκονται στο πρώτο τμήμα αυτού.
Βασιζόμενοι στη διαπίστωση της σημασίας της διάρκειας του 1ου παλμού, προτάθηκε η αντικατάσταση της καταγραφής από το τμήμα αυτής που αντιστοιχεί στον 1ο παλμό, εφόσον η περίοδος της κατασκευής που εξετάζεται δεν ξεπερνά πάνω από 50% την περίοδο του παλμού.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στατιστική διερεύνηση των παραμέτρων του παλμού, και διαπιστώθηκε συσχέτιση της περιόδου με το μέγεθος και την απόσταση, του εύρους με την απόσταση ενώ οι παράμετροι γ και ν διαπιστώθηκε ότι δεν συσχετίζονται με κάποιες μεταβλητές και προβλέπονται μέσα από κατανομές (γάμμα και ομοιόμορφη αντίστοιχα)
Τέλος, προτάθηκε η τροποποίηση του φάσματος σχεδιασμού ανάλογα με την απόσταση κατά Joyner-Boore και το μέγεθος του σεισμού. Η περίοδος ορίζει τις νέες περιόδους Tc, Td, ενώ το εύρος τη φασματική ψευδοταχύτητα και από αυτή την φασματική ψευδοεπιτάχυνση